Vacile maidaneze care i-au terorizat ani în șir pe locuitorii orașului stațiune de interes național Vatra Dornei au fost ridicate marți și duse la o fermă din Floreni. Operațiunea a părut un episod din ”Las Fierbinți de Vatra Dornei”, cu animalele mutate de colo-colo și cu reprezentanți ai mai multor autorități ale statului care nu știau efectiv cum să procedeze. Nici măcar operațiunea de încărcare a animalelor într-un mijloc de transport nu a putut fi dusă la capăt, explicația fiind aceea că ”vacile sunt semisălbatice”.
Totul a plecat de la materialul publicat de Monitorul de Suceava în care apărea un taur pe scările sediului Poliției Vatra Dornei. Lăsate libere de peste 20 de ani, vacile aparținând Octaviei Milici au devenit o adevărată problemă. ”Am avut numeroase plângeri pe această temă. De la mașini avariate de animale, până la bălegar la locurile de joacă și în parc, iar totul a culminat cu accidente rutiere sau feroviare”, a arătat Marius Rîpan, viceprimar al orașului Vatra Dornei.
În ciuda numeroaselor nemulțumiri și a faptului că situația se perpetua de peste 20 de ani, până marți, 2 noiembrie 2021, nimeni nu a făcut mai nimic. O încercare de a pune lucrurile pe făgașul normal a avut loc în august 2021 (abia în august 2021). ”În vara acestui an, colegii noștri, împreună cu cei de la Poliția Animalelor, au discutat cu proprietara bovinelor, căreia i s-a pus în vedere să nu le mai lase libere. Cu acel prilej și-a luat angajamentul că va avea grijă de animale, angajament care după cum se vede a fost încălcat”, a arătat Lăcrămioara Vieru, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.
Proprietara animalelor, luată în cătușe de Poliție și amendată
Sfidând absolut toate autoritățile și orice urmă de bun-simț, proprietara vacilor nu a făcut nimic, iar animalele au continuat să se plimbe nestingherit pe străzi, prin parcuri și parcările din Vatra Dornei. La un moment dat, au fost fotografiate în timp ce se odihneau printre florile din sensul giratoriu construit în zona pieței din Vatra Dornei. După materialul de luni, autoritățile au decis, într-un final, să acționeze. Polițiștii, polițiștii locali și reprezentanții Primăriei Vatra Dornei au adunat vacile maidaneze în lunca râului Dorna. În total, este vorba de 17 bovine. Ulterior, la fața locului au ajuns și reprezentanți ai DSVSA Suceava, ai Poliției Animalelor, dar și Roxana Ciornei, din partea Asociației ”Casa lui Patrocle”, un ONG specializat pe probleme de protecția animalelor.
Vacile au fost aduse, sub supravegherea poliției, până în apropierea stadionului din Vatra Dornei. Aici, animalele au așteptat sosirea unui autocamion pentru a putea fi transferate la ferma din Floreni. Dacă în primă fază proprietara animalelor a fost cooperantă, în momentul în care vacile urmau să fie transportate la Floreni a început să facă scandal. A fost nevoie de forță, iar polițiștii au încătușat-o și au dus-o la sediul din Vatra Dornei. Octavia Milici, în vârstă de 67 de ani, a primit o amendă de 1.000 de lei pentru amenințări și tulburarea liniștii și ordinii publice. Reprezentanții IPJ Suceava au transmis că femeia s-a mai ales cu o a doua amendă, în valoare de 3.000 de lei, din partea Poliției Animalelor.
Amenzi uriașe, neachitate de stăpâna vacilor
Sancțiunile nu par să o impresioneze prea tare pe proprietara animalelor. Aceasta a acumulat până acum sancțiuni uriașe, pe care probabil nu le va plăti niciodată. Mai exact, potrivit datelor furnizate de conducerea Primăriei Vatra Dornei, femeia are amenzi în valoare totală de 214.835 de lei. Suma este aproape dublă față de acum doi ani, când Octavia Milici trebuia să achite către Primăria Vatra Dornei sancțiuni pecuniare de 125.000 de lei. Cele 17 vaci vor fi ținute în custodie la o fermă din Floreni pentru o perioadă de 45 de zile. Conform protocolului încheiat între Consiliul Județean Suceava și Asociația ”Casa lui Patrocle”, în acest interval animalele vor fi hrănite și îngrijite, iar costurile ar trebui suportate de proprietar. Dacă în cele 45 de zile nu vor fi achitate cheltuielile, există posibilitatea legală ca animalele să mai fie ținute pentru 30 de zile.
”La finalul celor 45 sau 75 de zile, dacă proprietara nu va achita costurile de găzduire, vom vedea ce trebuie făcut. Legislația nu spune clar dacă animalele vor ajunge în proprietatea Consiliului Județean sau a noastră. Dacă vor rămâne la noi vom căuta să găsim gospodari cărora să le dăm vacile în adopție”, a arătat Roxana Ciornei.
O altă variantă ar fi abatorizarea animalelor, dar aici apar alte probleme. Directorul adjunct al DSVSA Suceava a explicat care sunt impedimentele. ”Din cele 17 animale, doar 3 sunt crotaliate, în timp ce pentru restul de 14 proprietara nu a putut să arate nici un document, pașaportul mai exact. Fără a avea pașaport și crotalii, bovinele nu pot fi abatorizate”, a arătat Lăcrămioara Vieru. Potrivit bazei de date a celor de la DSVSA, Octavia Milici figura în baza de date din 2015 cu un număr de 34 de animale, iar acum au fost ridicate pentru a fi duse la Floreni doar jumătate. Nimeni nu a putut oferi un răspuns despre celelalte 17 bovine, dacă acestea mai trăiesc, unde anume sau dacă au fost tăiate și carnea vândută pe piața neagră.
Animalele, transportate pedestru de la Vatra Dornei la Floreni, inclusiv pe E 58
Pentru a fi totală, comedia cu patru copite nu se putea finaliza în condiții normale. Mare parte din vaci nu au putut fi transportate cu autocamionul de la Vatra Dornei la Floreni. Doar două animale au putut fi urcate în camion și au ajuns pe cale rutieră. Celelalte 15 au fost duse pedestru, pe o distanță de circa 11 km. O parte din traseu a fost pe drumuri lăturalnice, dar din cauza lipsei alternativelor, de la Dorna Candrenilor la Floreni s-a mers pe drumul european 58. Cu adevărat, România, te iubesc!