Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava trimite 65 de butelii a câte 50 de litri de oxigen în județul Iași pentru asigurarea necesarului la pacienții bolnavi de Covid care au nevoie de oxigen suplimentar. Managerul Spitalului de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că a fost o solicitare din partea colegilor de la Iași, la care spitalul are posibilitatea să răspundă. „Încercăm să ajutăm cu tot ce putem”, a declarat, duminică, doctorul Alexandru Calancea.
Buteliile au fost trimise la Iași cu un transport special, cu o mașină de la ISU Iaşi.
Duminică, în jurul orelor prânzului, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, medicul ATI Florin Roșu, a anunțat că unitatea medicală mai are stocuri de oxigen pentru cinci ore. „Ulterior, vom fi nevoiţi să folosim oxigen tehnic, astfel încât pacienţii noştri să poată să beneficieze de acest tratament. Am semnalat aceste neajunsuri începând de azi dimineaţă, dorind să găsim o rezolvare. În continuare dorim ca pacienţii noştri să aibă parte de îngrijirile medicale corespunzătoare din toate punctele de vedere: din punct de vedere medical şi, sigur, din punctul de vedere al siguranţei”, a declarat dr. Roșu, conform news.ro. De Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a explicat că există o criză de oxigen din cauză că sunt doar două firme mari şi una mai mică prin care se face livrarea de oxigen în ţară. „Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a afirmat şeful DSU. Oxigenul medical (tehnic) are concentrație de 90-96%, iar cel medicinal este cu concentrație de 99,5%.
Duminică seara, DSP Iași a transmis, printr-un comunicat de presă, că utilizarea oxigenului 93% este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. „Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă”, se arată în comunicat. De asemenea, DSP a anunțat că pentru luni, 1 noiembrie, oxigenul necesar este asigurat, „ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava”, și a mulțumit conducerii spitalului și prefecților de Iași și Suceava „pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize”. Potrivit DSP Iași, buteliile de oxigen au fost solicitate cu titlul de împrumut.