Cele 100 de hectare de pădure parc din zona Zamca vor fi transformate într-o nouă zonă de agrement a Sucevei, în baza unei teme de proiectare care va fi realizată, cu consultarea sucevenilor, de o nouă comisie tehnică, similară sau chiar identică cu cea care s-a întrunit până acum pentru parcul Șipote.
Decizia a fost luată în ședința de Consiliu Local de joi, 28 octombrie, în baza unui proiect inițiat de primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, care au precizat că lucrările de amenajare a unei noi zone de agrement în pădurea Zamca reprezintă o prioritate pentru municipalitatea suceveană, fiind o însemnată zonă verde a orașului, care poate fi pierdută, dacă nu se acționează rapid.
„Suntem singurul oraș din România care a obținut aceste păduri-parc, aproape 150 de hectare de suprafață forestieră, iar la București am văzut deja un oarecare regret în această privință... Deja s-a pierdut foarte mult timp cu înființarea comisiei pentru Parcul Șipote, până a devenit funcțională și a dat rezultate a mai durat iar o perioadă... Nu ne permitem să facem la fel și pentru pădurea Zamca. Suntem deja contratimp. Trebuie să fim conștienți că dacă nu se face nimic timp de un an de zile, riscăm să pierdem ceea ce atât de greu s-a obținut, după o luptă de 14 ani”, a spus Ion Lungu, care a propus ca modelul comisiei să fie același și pentru zona de agrement Șipote.
În urma votului exprimat de consilierii locali, componența Comisiei Tehnice pentru realizarea temei de proiectare a zonei de agrement Parc Zamca este formată din trei specialiști în arhitectură și urbanism de la Ordinul Arhitecților din România; un specialist în protejarea fondului forestier, din partea Direcției Silvice; un specialist în peisagistică de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava; un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național; trei directori executivi de specialitate din cadrul Primăriei Suceava (Direcția Patrimoniu, Direcția Urbanism, amenajarea teritoriului și cadastru, Direcția Proiecte europene, Turism, Cultură și Transport) și doi reprezentanți ai societății civile.
Dacă în cazul Parcului Șipote, desemnarea membrilor societății civile s-a făcut prin vot online, a durat mult, au apărut fel de fel de controverse, de data aceasta, timpul fiind limitat, Ion Lungu a propus să se lucreze cu aceiași reprezentanți, Alin Opincaru și Sînziana Râșca, care au deja experiența necesară.
În cazul reprezentanților celorlalte instituții, membri desemnați să facă parte din comisia pentru zona de agrement Zamca ar putea fi aceiași sau alții.
„Intrăm în criză de timp, un an de zile a trecut, mai e doar un an la dispoziție. A început numărătoarea inversă”, a argumentat Ion Lungu, convingându-i pe aleșii locali care voiau să propună alternative viabile, dar de durată, să renunțe la amendamente.
Nu în ultimul rând, Ion Lungu a avansat și o propunere de tematică pentru noua zonă de agrement – un parc de aventură, pe o suprafață de 10 hectare, adică 10% din suprafața totală, cât prevede legea că pot fi făcute amenajări, proiectul putând fi finanțat inclusiv din fonduri europene.