Un bărbat care și-a dedicat mare parte din viață sculpturii în lemn, rămânând însă în mare măsură necunoscut marelui public, a ajuns la al optulea volum pe care l-a conceput și care vede lumina tiparului. Mihai Grumăzescu, din satul Pocoleni, comuna Rădășeni, a ajuns la venerabila vârstă de 86 de ani, însă a rămas activ și implicat în marea sa pasiune: sculptura în lemn.
„Enciclopedia autorului necunoscut”, volumul VIII, cuprinde fotografii cu lucrările sale, de ordinul zecilor, amintiri, versuri, referiri la istoria poporului român și a Țării Moldovei, articolele de presă în care a apărut Mihai Grumăzescu, un colaj divers și interesant.
Mihai Grumăzescu crede că prin volumele sale, deși tipărite în tiraj foarte redus, munca sa va rămâne și va putea fi văzută peste generații.
Autor a zeci de lucrări expuse. Cel mai mare proiect artistic al său - sculptarea în lemn a Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi
După vârsta de 80 de ani, el a decis să doneze comunităţii locale din Rădăşeni o parte din lucrările sale. Aşa a luat fiinţă Sala Voievozilor din incinta Căminului Cultural Rădăşeni, vizitată periodic, cu diverse ocazii.
Sala Voievozilor prezintă în jur de 50 de lucrări sculptate în lemn de Mihai Grumăzescu, cele mai multe dintre ele figuri de domnitori. Expoziţia mai cuprinde şi figuri de sfinţi, scene religioase, aspecte din viaţa de zi cu zi a ţăranului, dar şi chipuri ale marilor nume ale literaturii române.
De mai bine de 30 de ani, cel mai mare proiect artistic al lui Mihai Grumăzescu este sculptarea în lemn a Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, la o scară de 1:36. Din anii în care a locuit în municipiul Iaşi, biserica cu pereţii exteriori sculptaţi în piatră l-a fascinat mai mult decât orice altceva în viaţă. Acesta a ajuns la realizarea unei treimi din lucrarea monumentală. Lucrarea monumentală, pe bucăți, a stat înghesuită la propriu în casa artistului de la Pocoleni ani la rând. Reporterii Monitorului de Suceava, care au filmat lucrarea din casa acestuia, acum câțiva ani, au subliniat încă de atunci necesitatea de a fi pusă cumva în valoare.
Artistul a realizat o treime completă a lucrării, de la baza temeliei la turn, astfel că ar putea fi expusă fără probleme și în această formă, într-un spațiu adecvat.
Recent, octogenarul a donat lucrarea Bisericii pe stil vechi din Rădășeni. Părintele paroh Ionel Onofrei i-a promis că o va expune cât de curând într-un spațiu adecvat.