Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava se confruntă din ce în ce mai des cu alerte venite prin sistemul european de alertă rapidă cu privire la produse alimentare, atât animale, cât și non-animale, care trebuie retrase urgent de la comercializare.
Dacă în perioada verii cele mai multe produse ce au trebuit retrase au fost sortimente de înghețate, cu conținut de oxid de etilenă (substanță interzisă în Uniunea Europeană, considerată cu risc pentru consumatori, chiar și în cantități foarte mici), în această perioadă alertele privesc o gamă mult mai largă de produse, totodată și gama tipului de contaminare variind.
Printre alertele recente, la care echipele de inspectori sanitar-veterinari lucrează în această perioadă, se numără sosuri, pâine baghetă (produs congelat), maioneză, cu conținut de oxid de etilenă, lămâi turcești cu valori de pesticide peste limitele legale, condimente cu aflatoxine (urme de mucegai), carne de pasăre de origine poloneză contaminată cu salmonela și chiar suplimente alimentare pentru sportivi cu oxid de etilenă.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că se înregistrează o creșterea evidentă a alertelor de acest gen, care ajung și la Suceava prin RASSF (Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje).
„Marile magazine retrag în general foarte repede aceste produse deoarece au sisteme proprii de alertă rapidă. Sunt însă produse care se consumă foarte repede, cum e pâinea de exemplu, astfel că, deși aceste alerte se emit rapid, parte din produse sunt deja achiziționate în vederea consumului”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
Doctorul a arătat că activitatea echipelor sanitar-veterinare este foarte intensă în aceste zile, pentru ca mărfurile din loturile cu probleme să fie oprite din consum la timp. Produsele nu ajung doar în marile magazine și în unele mai mici, astfel că munca de identificare a acestora nu este una tocmai facilă.
”Verificăm toate magazinele care au astfel de mărfuri, din sortimentele cu alerte. Verificăm dacă marfa este retrasă și produsul dat despre incinerare. Practic, misiunea noastră se termină în momentul în care produsele sunt neutralizate, iar acest proces este certificat prin documente”, a subliniat doctorul Voloșeniuc.
De principiu, mai ales la produse alimentare perisabile, cum ar fi pâinea de exemplu, este de preferat ca omul să caute un produs cu lanț alimentar cât mai scurt. Cu cât produsul vine mai de departe și trece pe la mai mulți intermediari, riscul este tot mai mare. Sau, altfel spus, de preferat ar fi să cumpărăm pâine care se fabrică azi și se vinde tot azi.
De precizat și că toate alertele, inclusiv cele din vară, fac referire la marfă de import.