În perioada 18-22 octombrie 2021, în Spania (Alcàsser (València)) s-a desfășurat activitatea cu titlul "Let's sing to recycle more" din cadrul Proiectului ERASMUS+, KA229, STRATEGIC PARTNERSHIP FOR SCHOOLS ONLY“Recycle Today For A Better Tomorrow ”la care au participat profesori și copii din Spania, România, Portugalia, Grecia, Turcia și Italia.
România a fost reprezentată de prof. Mirela Florentina Mazilu, coordonatoarea proiectului, prof. Maria Elena Vișinari, și 4 elevi din clasa a IV-a A : Bernicu Alessia Maria, Cîrlan Viviana Ioana, Dascălu David și Ichim Alexandru Gabriel de la Școala Gimnazială Gimnazială Nr. 4 Suceava
Scopul educațional al acestui eveniment din Alcàsser (Valencia) Spania a fost de a promova și de a crește gradul de conștientizare asupra protejării mediului și de a promova practicile durabile de reciclare.
Elevii au învățat modalități de a contribui la îngrijirea și protejarea mediului. prin activitățile: compunerea cântecului ”Reciclează mai mult”, pe care fiecare echipă l-a pregătit anterior pentru concursul de cântece (versuri create de elevi), au vizitat Parcul Natural Albufera, una dintre cele mai importante rezervații naturale din Comunitatea Valenciană, Centrul de Interpretare El Racó de l’Olla unde au observat păsări migratoare, precum flamingo, au decorat ghivece din pet-uri, au confecționat instrumente muzicale din materiale reciclabile, au participat la întrecerea sportive adunând și sortând obiecte din diferite texturi. Ei au conștientizat că materialele reciclabile nu sunt deseuri, pot fi refolosite, recuperate, reparate sau reconvertite într-un obiect nou. Au vizitat o stație de epurare a apelor uzate, descoperind procesul de curățare pentru a le folosi la irigarea terenurilor și producerea de biogaz folosit la generarea energie electrice. În plus, elevii au învățat procesul de reciclare a plasticului obținându-se saci noi de gunoi. Eleva Bernicu Alessia a precizat pentru ziarul nostru: ” Când am vizitat spitalul animalelor de la Oceanografic am fost bucuroasă că acestea sunt îngrijite de oameni care le doresc binele , dar m-am simțit și puțin tristă deoarece mai multe animale ajung în spitale sau mor din cauza poluării , din cauza gunoaielor din ocean aruncate de oamenii de la suprafață.”. În cele cinci zile ale perioadei de formare, profesorii au împărtășit experiența pedagogică, și-au prezentat școlile și au oferit exemple de activități sportive școlare, în timpul pandemiei, legate de tema proiectului.
Participanții s-au putut bucura de moștenirea culturală valenciană vizitând cele mai importante și reprezentative locuri din orașul Valencia și din împrejurimi.
”Acest proiect a oferit oportunitatea de a trăi o experiență grozavă și de neuitat, nu numai experiență de predare-învățare, ci și apropierea culturilor, strângerea legăturilor și crearea de legături speciale între elevi și profesori din țările participante. Această mobilitate i-a încurajat pe studenții noștri să vorbească în limba engleză, îmbunătățindu-și abilitățile de comunicare și, în general, i-a făcut pe toți conștienți să fie reciclatori activi.” a precizat doamna prof. Mirela Mazilu.