La fel ca la toate etapele anterioare, lucrările de modernizare a Bazarului, cel mai mare centru comercial al Sucevei, cu aproximativ 1.500 de chioșcuri, stârnesc și nemulțumire, în rândul celor care își văd afectate de schimbări poziția şi fluxul de clienți.
În prezent se lucrează la implementarea unui proiect în valoare de aproape patru milioane de euro, de introducere a încălzirii în Bazar, lunca Sucevei fiind una dintre cele mai friguroase zone din oraș în anotimpul rece.
Doar că punerea în practică a proiectului avizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență implică și mutarea a câteva zeci de chioșcuri.
De aici și nemulțumirea unora dintre comercianți, care se tem că nu le vor mai merge afacerile la fel ca înainte dacă pleacă de pe pozițiile actuale.
“Primăria Suceava are un proiect de încălzire a Bazarului, care s-a pornit destul de greu, numai la partea de proiectare lucrându-se șase luni. E foarte dificil de obținut avizele de la ISU. Am fost în Bazar, se lucrează destul de bine, avem asigurată finanțarea din acel credit de Trezorerie, dar proiectul trebuie respectat cu sfințenie. Mai mulți comercianți de acolo m-au contactat, să vină la mine să discutăm cu proiectantul, să modifice proiectul. Dacă noi schimbăm proiectul care a fost aprobat pentru modernizarea Bazarului, nu mai obținem aviz de la ISU și nu mai poate funcționa Bazarul”, a spus primarul Ion Lungu, care a făcut apel la înțelegere, astfel încât lucrările să fie efectuate așa cum li se cere, pentru respectarea normelor de siguranță.
De altfel, Bazarul Sucevei a fost închis de ISU o perioadă de timp, în urmă cu câțiva ani, până când comercianții s-au conformat și au mutat chioșcurile, încât să fie luate măsuri de protecție în caz de incendiu, după ce a avut loc teribilul incident de la Colectiv.
“O spun cu tot respectul – nu se poate modifica o virgulă din proiect. Mutăm chioșcurile ori de câte ori este nevoie, încât să putem implementa acest proiect. Este tot solicitarea comercianților din Bazar să ducem căldura acolo, ne ținem de cuvânt, facem acest lucru, dar îi rog să facă și ei acest minim de efort, să mute chioșcurile așa cum spune proiectantul, pentru că altă soluție nu este. Fac apel la înțelegere, degeaba vin la mine, am disponibilitate să merg o săptămână să stau la discuții în Bazar, dar proiectul nu se poate modifica, pentru că riscăm să nu poată funcționa Bazarul. Doamne ferește să nu-l închidem, în loc să dăm căldură acolo!”, a adăugat edilul sucevean.
Contractul de realizare a instalației de încălzire în Complexul Comercial Bazar, cu o valoare de 19.048.978,77 lei fără TVA, a fost semnat la finele anului trecut cu asocierea de firme SC Conbucovina SA, SC ADA Podcons SRL și SC Loial Impex SRL, toate din Suceava.
Finanțarea este asigurată din bugetul propriu al municipalității, inclusiv dintr-un credit garantat de stat.
Pentru conectarea complexului comercial la termoficarea orașului sunt necesare lucrări ample, de extindere a rețelelor într-o zonă nouă, pe o suprafață de câteva hectare, plus instalațiile și corpurile de încălzire necesare pentru halele amenajate de municipalitate.