O femeie care a lucrat mulți ani pe postul de contabil la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava a fost condamnată într-un dosar de delapidare, bani însușiți din conturile unității de învățământ. Prejudiciul calculat la vremea respectivă a fost de peste 85.000 de lei, din informațiile noastre prejudiciul fiind achitat ulterior de inculpată, după ce frauda a ieșit la iveală.
Chiar și așa, faptele au rămas. Mirela Cojocar a fost condamnată pentru comiterea infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals în formă continuată.
Cea mai mare pedeapsă stabilită de judecători a fost pentru delapidare în formă continuată, un an și șase luni de închisoare.
Pedeapsa rezultantă stabilită de Judecătoria Suceava, după cumularea pedepselor, a fost de un an și 9 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată condiționat, pe durata unui termen de încercare de 2 ani de zile.
Femeia trebuie să respecte mai multe restricții și obligații. Printre altele, judecătorii i-au impus obligația de a presta 70 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei municipiului Suceava sau al Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava.
Dacă nu va respectă obligațiile și interdicțiile, femeia riscă să execute pedeapsa în penitenciar.
Decizia Judecătoriei Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Directorul s-a trezit că școala are datorii la furnizori, care nu se explicau în vreun fel
În anul 2016, conducerea colegiului s-a sesizat cu privire la faptul că furnizori de materiale și alimente pentru cantină și cămin sunt nemulțumiți că sunt datorii față de ei. Asta deși directorul de atunci, Virginel Iordache, nu avea cunoștință de vreo întârziere la plată din partea colegiului, către furnizori.
Directorul de atunci a demarat imediat verificări.
După ce s-a conturat o delapidare de sume de bani, a fost convocat Consiliul de Administrație al unității de învățământ, apoi un audit extern, astfel că s-a stabilit în scurt timp că este vorba de sume de ordinul zecilor de mii de lei, „pierdute” pe traseul contabilitate colegiu – furnizori.
Prejudiciul foarte mare a adus unitatea de învățământ aproape de incapacitate de plată.
Din cele trei angajate de la contabilitate s-a ajuns în scurt timp la Mirela Cojocar, care pe parcursul cercetărilor a recunoscut că din cauza unor probleme personale a luat din banii școlii.
Femeia își făcuse inclusiv un șablon de imitare a semnăturilor celor din conducere, care trebuiau să apară în hârtii, a rezultat din cercetări.
Măsurile imediate luate au fost desfacerea contractului de muncă pentru contabila vizată, dar și sancțiuni pentru alte două angajate ale unității de învățământ, care ar fi trebuit să sesizeze că ceva nu este în regulă mai din timp.
Se pare că femeia a vândut un apartament pentru a achita prejudiciul. Din acest punct de vedere, ea a făcut tot efortul pentru a acoperi cât mai repede prejudiciul, fapt de care probabil au ținut cont și judecătorii, care au dispus suspendarea executării pedepselor stabilite.
Având în vedere că pedeapsa nu este încă definitivă, inculpata se bucură încă de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.