Un număr de 12 foști senatori și deputați care au reprezentat județul Suceava în Parlamentul României s-au adresat instanței de judecată și solicită anularea dispozițiilor legii prin care au fost lăsați fără pensii speciale. Actul normativ a fost aprobat de Parlament în luna februarie, ceea ce a stârnit nemulțumirea foștilor demnitari, care spun că măsurile adoptate sunt neconstituționale. În acest sens, persoanele care au deținut calitatea de senator sau deputat spun că o lege nu se poate aplica retroactiv și, ca atare, cer să le fie redate drepturile financiare pe care le încasau.
Cele 12 persoane care își cer dreptatea în sălile de judecată sunt: Sanda-Maria Ardeleanu, Cezar Cioată, Petre Dorel Crăciun, Constantin Gheorghe, Sabin Ghilea, Gabriel Dan Gospodaru, Teodor Hauca, Petru Juravlea, Epifanie Maerean, Gavril Mîrza, Mihai Neagu și Tiberiu Aurelian Prodan. Acțiunea a fost depusă în primăvara acestui an la Secția Civilă a Tribunalului Suceava, iar primul termen de judecată a fost în luna septembrie. Cu acel prilej, reprezentanții celor două camere ale Parlamentului au solicitat să se constate că Tribunalul Suceava nu este competent să judece această cauză. Verdictul a fost însă favorabil foștilor senatori și deputați. ”Respinge excepţia necompetenţei materiale a Secţiei civile a Tribunalului Suceava, invocată de pârâţi prin întâmpinare. Constată competenţa generală, materială şi teritorială a Tribunalului Suceava Secţia I Civilă”, se arată în minuta instanței de judecată. Ca urmare a modificării legii, secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului au emis până pe 10 martie 2021 ordine de încetare a plăţii „indemnizaţiei pentru limită de vârstă“ către foștii parlamentari.
Pensiile speciale pentru parlamentari au fost reintroduse în 2015, după ce fuseseră anulate în timpul guvernării Boc. Conform legii 96/2006 un parlamentar primea o indemnizație specială în valoare de 2.000 de lei pentru un mandat, existând cazuri în care pensiile speciale ajungeau chiar și la 10.000 de lei în cazul senatorilor și deputaților care au avut mai multe mandate. Un prim verdict în acest proces s-ar putea da în luna noiembrie, dar este de așteptat că părțile care vor pierde să atace soluția la o instanță superioară.