Un loc încărcat de istorie, simboluri și povești care fac parte din trecutul unui oraș care a fost inclusiv capitală de județ, Cimitirul Evreiesc din Rădăuți, va fi integrat într-un circuit turistic care include și Sinagoga, un monument cu o istorie strâns legată de apartenența zonei la Imperiul Habsburgic.
La inițiativa primarului din Rădăuți, Bogdan Loghin, din primăvară vor fi demarate ample lucrări de îngrijire a cimitirului, inclusiv de curățare a vegetației sălbatice care a pus stăpânire pe mai multe zone.
“Când negura timpului se așterne peste valorile și rădăcinile unei comunități, aceasta din urmă, inevitabil, piere. Nu trebuie să uităm niciodată că târgul Rădăuților a reprezentat una dintre cele mai numeroase comunități de evrei din zonă. O armonie firească între naționalitățile care coabitau pe aceste meleaguri a fost brusc sfâșiată de poate cea mai neagră pagină a umanității: Holocaustul. Am rămas azi, în 2021, cu amintirile acelor timpuri și cu două simboluri de o valoare culturală incomensurabilă: Sinagoga și Cimitirul Evreiesc”, spun reprezentanții Primăriei Rădăuți.
Ambele obiective au fost chiar anul acesta vizitate de carismaticul ambasador al Israelului în România, David Saranga, un adevărat prieten al Bucovinei, pe care a promovat-o din plin, atât în țară, cât și peste hotare.
“Ne dorim ca printr-un parteneriat la care să adere și Comunitatea de evrei din Rădăuți să scoatem la lumină cele două simboluri care fac parte din istoria noastră, a rădăuțenilor, ca ulterior să le integrăm într-un circuit turistic care să ducă mai departe amintirea evreilor care au pus adevărate cărămizi la temelia acestui oraș care azi ne este casă, Rădăuți”, a spus Bogdan Loghin.
Primii pași în această direcție au început să fie făcuți deja, urmând să se concretizeze în perioada următoare, mai întâi ca proiect, astfel încât din primăvara anului viitor un nou circuit turistic din Bucovina va fi disponibil celor care sunt interesați de poveștile locurilor, ale oamenilor care au trăit aici în alte vremuri, care au contribuit la construirea orașelor și au devenit piese dintr-un puzzle gigant – Istoria.