Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Niculai Barbă a anunţat că Suceava este judeţ pilor în implementarea unui proiect naţional de turism. Niculai Barbă a arătat că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului dezvoltă un proiect pilot privind implementarea sistemului „Calitatea Ospitalității Românești” (COR). Barbă a explicat că sistemul COR este o completare a clasificării actuale a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare din Romania care ia în considerare nu doar infrastructura, ci și starea acesteia, și nu doar prezenţa anumitor servicii, ci și modul în care sunt prestate.
El a precizat că structurilor de primire turistică care obțin acest sistem li se va acorda un logo pentru a-l putea folosi în vederea promovării, urmând ca promovarea acestei structuri turistice să fie făcută inclusiv prin intermediul mijloacelor de care dispune Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. „Prin implementarea acestui proiect se urmărește creșterea satisfacției consumatorului în relație cu serviciile furnizate, reducerea fluctuației de personal, creșterea credibilității în ceea ce privește calitatea serviciilor turistice. Alegerea județului Suceava ca județ pilot în implementarea unor proiecte pe turism nu este întâmplătoare. Județul Suceava, prin atracțiile și promovarea brandului Bucovina, se menține pe podiumul zonelor turistice din Romania”, a declarat vicepreședintele CJ Suceava.
El a adăugat că cifrele din ultima perioadă vin să confirme acest lucru, în luna august în județul Suceava înregistrându-se 69.480 de turiștii cazați în structurile de primire cu funcțiuni de cazare, clasificate, cifră care o depășește pe cea din luna august 2019, înainte de pandemie. „Practic, după scăderea din 2020 turismul din Bucovina și-a revenit în acest an, cifrele depășind anul anterior pandemiei, 2019. Acest număr reprezintă cam cât au împreună județele Neamț și Iași. În ceea ce privește durata medie a nopților pe sejur, ne menținem la o valoare de 2,1-2,2. Este cea mai bună medie din Regiunea Nord-Est, fiind cu mult peste Neamț și chiar peste Iași, care au o medie de 1,7-1,8. Este un lucru bun faptul că se menține această valoare, mai ales dacă luăm în considerare ceea ce se întâmplă în Europa, unde se manifestă o tendință de scădere. Acest aspect fost subliniat și în timpul recentei întâlniri pe care am avut-o cu Jurgen Reichert”, a declarat Niculai Barbă, care a remarcat faptul că turiștii preferă să petreacă mai multe concedii sau vacanțe mai scurte în mai multe locuri.