Cu peste 600 de focare de pestă porcină africană în țară și cu județe vecine cu foarte multe cazuri, Suceava are și ea din păcate un focar la porcul domestic, confirmat la Fălticeni. Probele de laborator au confirmat că doi porci deja sacrificați într-o gospodărie din zona fostei gropi de gunoi de la Fălticeni erau infectați cu pestă porcină africană.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, ne-a declarat că un crescător care a cumpărat relativ recent doi porci, de la un vânzător clandestin, a anunțat că un porc pe care l-a sacrificat are pete și sânge în organe, ulterior probele de laborator confirmând că animalul a murit din cauza acestui virus. Omul sacrificase porcul după ce îi dăduse timp de trei zile un tratament care nu a avut efect.
”Crescătorul din Fălticeni a colaborat, ne-a pus la dispoziție carnea porcului sacrificat recent, mai mult, și fragmente dintr-un un alt porc sacrificat anterior, la care de asemenea s-a confirmat că a avut pestă porcină africană. Din păcate, crescătorul nu va putea fi despăgubit, pentru că porcii nu erau crotaliați, nu erau înregistrați oficial, erau cumpărați practic de la un vânzător ambulant”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
Acest caz confirmat vine după câteva luni în care județul Suceava nu a avut nici un focar de pestă porcină la porcul domestic.
Conform protocoalelor, carnea de la porcii bolnavi a fost neutralizată, s-a făcut dezinfecția adăpostului, iar porcii din Fălticeni și comunele din jur vor fi monitorizați de echipele sanitar-veterinare. S-a instituit o zonă de protecție de trei kilometri în jurul focarului și o zonă de supraveghere de 10 kilometri.
Apelul sanitar-veterinarilor către crescători este de a cumpăra porci sau carne doar din surse autorizate și de a anunța imediat medicul veterinar zonal, dacă animalele dau semne de boală.
DSVSA Suceava va intensifica controalele în trafic, pentru a limita comerțul neautorizat de porci, mai ales transportul acestora între localități și pe distanțe mari.
Pentru ca numărul de focare să se diminueze repede și semnificativ este nevoie ca oamenii care cresc porci să colaboreze cu autoritățile, să nu mai realizeze comerț de animale pe ascuns, să nu sacrifice animale bolnave sau să le abandoneze în afara gospodăriilor.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.
Crescătorii care au porci înregistrați sanitar-veterinar și care anunță medicul veterinar de la primele semne de boală sunt despăgubiți la prețul pieței.
Virusul nu se transmite la om prin carne.