Odată cu apropierea iernii, unul dintre cele mai “fierbinți” subiecte de discuții este cel al ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor, menite să vină în sprijinul consumatorilor vulnerabili într-o perioadă a anului în care cheltuielile de întreținere sunt mai mari decât de obicei.
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.
Chiar dacă prevederile legale de acordare a acestor măsuri de protecție a consumatorilor vulnerabili de energie sunt cuprinse în legea 226 din 16 septembrie 2021, normele de aplicare au întârziat să apară, la fel ca și noul formular de solicitare al acestora.
Conform ultimelor informații, normele de aplicare și noua variantă de formular de solicitare a ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor, care va include și suplimentele pentru energie, care se acordă pe tot parcursul anului, vor apărea astăzi în Monitorul Oficial, încât, în câteva zile, vor putea fi printate în mii de exemplare de administrația locală și distribuite direct și prin intermediul asociațiilor de proprietari.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe tot parcursul sezonului rece în funcție de îndeplinirea de către solicitant a condițiilor de acordare.
Pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței începând cu luna noiembrie 2021, cererea și documentele doveditoare pot fi depuse până la data de 15 noiembrie 2021.
Dacă o persoană îndeplinește condițiile de acordare în decembrie, ianuarie, februarie sau chiar martie și depune cerere până pe data de 20 a lunii respective, va beneficia de ajutor la încălzire începând cu luna respectivă.
La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie/persoană singură se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară lunii în care se solicită dreptul.
Categoriile de ajutoare pentru încălzirea locuințelor
În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire se acordă pentru:
- energie termică în sistem centralizat,
- gaze naturale,
- lemne, cărbuni, combustibili petrolieri (inclusiv pentru beneficiarii de ajutor social),
- energie electrică, în situația în care acesta este principalul sistem de încălzire utilizat.
Subvenție de 100% sau de minimum 10%, în funcție de veniturile solicitanților
Cuantumul ajutoarelor pentru încălzire este egal cu contravaloarea energiei termice furnizate în sistem centralizat, a cantității de gaze naturale și/sau a energiei electrice consumate lunar, dacă valoarea consumului este mai mică decât valoarea ajutorului pentru încălzire calculată sau cu valoarea ajutorului pentru încălzire calculată conform prevederilor legale, dacă valoarea consumului este mai mare decât cuantumul ajutorului pentru încălzire acordat.
Ajutorul se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după cum urmează:
a) în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;
b) în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei;
c) în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;
d) în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei;
e) în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;
f) în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;
g) în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1.040 lei;
h) în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1.040,1 lei şi 1.160 lei;
i) în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1.160,1 lei şi 1.280 lei;
j) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1.280,1 lei şi 1.386 lei;
k) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.
Plata ajutoarelor se efectuează la furnizori pentru energie termică, energie electrică și gaze naturale, după emiterea de către aceștia a facturilor. Cuantumul ajutoarelor pentru încălzire se scade din factura care atestă contravaloarea consumului, lunar, de către furnizori, și nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat.
Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, plata se face direct titularului și se efectuează o singură dată la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului sau câte luni au mai rămas din sezon în funcție de data la care se depune cererea.
În cazul municipiului Suceava, care are și încălzire centralizată, plata se face prin casieria centrală a Primăriei Suceava când se virează banii de la Ministerul Muncii.
Modelul de cerere pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuințelor și suplimentului de energie poate fi descarcat de AICI!
Încălzirea locuințelor, subvenționată din noiembrie până la final de martie
Conform legii, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru consumatorii vulnerabili de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, combustibili solizi și/sau petrolieri. Acesta se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință, precum și numai pentru un singur sistem de încălzire, cel principal utilizat.
O problemă care ne vizează în mod direct este faptul că, la nivel național, sezonul rece, adică intervalul de timp pentru care sunt acordate subvențiile de încălzire a locuințelor, este definit ca fiind “perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent și data de 31 martie a anului următor”.
Dar în nordul țării situația este mult diferită față de cea din sud ori din vest, unde iernile nu sunt atât de reci și nici nu vin devreme.
În ultimii ani, majoritatea celor cu centrale termice, atât pe gaze, lemne, electrice sau pe alte tipuri de combustibili, au început să dea drumul la căldură chiar din septembrie și au ținut-o așa până în mai inclusiv, adică o diferență de aproape trei luni, care nu se regăsește nicăieri, decât în banii daţi din buzunarele lor.