Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 236 (7848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În slujba adevărului

„Covid-19 - Mituri versus Realitate”, o dezbatere cu specialiști pe înțelesul tuturor la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit joi la prânz dezbaterea publică intitulată ”Covid-19 - Mituri versus Realitate”, în Aula Magna a instituției. Profesori ai universității, medici și specialiști prezenți la întâlnire au crezut în oportunitatea organizării acestei întâlniri, care a adus în fața celor prezenți această problemă de interes internațional, național și local și a oferi oportunitatea dezvoltării unui dialog pe tema virusului Sars-Cov-2 și a pandemiei Covid-19.

Formatul dezbaterii moderate de prof. univ. dr. Mihai Covașă, decanul Facultății de Medicină și Științe Biologice (FMSB), a cuprins mai multe intervenții ale specialiștilor în acest domeniu, începând cu prorectorul USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, conf. univ. dr. Andrei Lobiuc, prodecanul FMSB, șef lucr. dr. Olga Sturdza, medic Spitalul Județean Suceava, precum și șef. lucr. dr. Roxana Filip, medic specialist de laborator. Au fost prezenți în sală mulți studenți ai FMSB, precum și persoane interesate de acest arzător subiect.

Scopul întâlnirii a fost de a clarifica anumite aspecte legate de acest virus și a răspunde la unele întrebări persistente în această perioadă grea. Fiecare dintre cei care au prezidat întâlnirea au făcut scurte prezentări pe domenii specifice legate de incidența pandemiei și activitatea virusului, a cărui denumire întreagă este ”Sever Acute Respiratory Syndrome Coronavirus” și care a apărut pentru prima dată în China, în 2019. Manifestarea clinică a acestui virus este boala denumită Covid-19, aceasta fiind prima pandemie din ultimii 100 de ani.

 

Vaccinarea, cea mai bună soluție la îndemână în acest moment

Specializat în analiza datelor legate de acest virus și boala pe care o produce, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a început prezentarea sa cu date privind vaccinarea în lume la această oră. S-a observat astfel că cel puțin un vaccin a fost administrat la 47% din populația globului, în timp ce în România acest procent este de sub 30%, deci semnificativ sub media globală. O comparație făcută cu țările din Europa arată că țara noastră se află pe ultimele locuri, acest lucru datorându-se și unor mituri care au circulat în această perioadă de la debutul pandemiei.

Unul dintre ele a fost legat de faptul că locuitorii Chinei, locul de unde a izbucnit pandemia, nu se vaccinează. Astăzi China se află printre cele mai vaccinate țări, mitul fiind demolat de realitate. Cei care au căutat exemple care să arate că nu suntem singurii care nu ne vaccinăm într-un ritm intens au constatat că rata de vaccinare din aceste țări este astăzi cel puțin dublă decât în țara noastră. În același timp, profesorul Dimian a arătat faptul că în ultimele zile România se află în topul mondial al deceselor, iar o comparație cu țări cu o populație mult mai mare arată și mai mult gradul de mortalitate din cauza acestui virus (India: 285 morți/zi la o populație de 1 miliard și 400 de milioane, România 252 morți/zi la 19 milioane de locuitori).

Trecând peste faptul că țări dezvoltate precum Danemarca, Irlanda, Islanda au procente de 90% vaccinați, îngrijorător este numărul de decese din ultimele 7 zile raportate la milionul de locuitori, 83 în Bulgaria, 73 în România, comparativ cu media de 9 în Comunitatea Europeană. În graficele referitoare la procentul de mortalitate în țările cu grad mare de vaccinare, în stadii comparative pe cele 4 valuri ale pandemiei, se observă că vaccinarea a redus cu mult incidența virusului în cadrul ultimului val, ceea ce arată că vaccinarea este cea mai bună soluție pe care o avem la îndemână în acest moment.

 

 

”În acest moment avem de a face cu o epidemie a nevaccinaților”

Conf. univ. dr. Andrei Robiuc a vorbit despre ”biologia” acestui virus, despre care trebuie spus că nu este viu, ci se bazează pe gazdă, adică pe om pentru a se înmulți, iar pe măsură ce interacționează cu gazda, la nivelul virusului pot apărea mutații, mici modificări, care îi pot da acestuia o virulență crescută. Aceste mutații se transmit de la o generație la alta a virusului sau chiar între liniile de viruși și pot face ca virusul să se atașeze mai ușor de gazdă. Dincolo de măsurile epidemiologice care se iau, un factor determinant în prevenția și transmiterea acestor mutații ale virusului este sistemul imunitar al gazdei, cel care luptă cu acest virus, și un sistem imunitar puternic poate să-l anihileze sau la forme ușoare de boală să prevină transmiterea virusului.

Despre manifestarea clinică a bolii Covid-19 a vorbit medicul Olga Sturdza de la Secție de Boli Infecțioase a spitalului județean, care a arătat că din cei 199 de pacienți internați în cursul lunii septembrie, doar 6 dintre aceștia erau vaccinați. În prezentarea ei a spus că vaccinarea împotriva Covid-19 este o modalitate mai sigură de a construi protecție, prin dobândirea unor anticorpi protectori, al căror număr poate scădea după 6-7 luni. Riscurile de boli grave și deces din cauza Covid-19 depășesc cu mult beneficiile imunității naturale, de aceea vaccinarea împotriva acestui virus îi va ajuta pe oameni să se protejeze prin dobândirea imunității, fără riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

În concluziile prezentate de prof. univ. dr. Mihai Covașă, acesta a spus că datele centralizate la nivel internațional arată că în acest moment, în acest de al IV-lea val al pandemiei, avem de a face cu o epidemie a nevaccinaților, peste 90% din pacienții aflați în spitale care dezvoltă forme severe și foarte severe ale bolii fiind pacienți nevaccinați. În același timp valurile de infectare au corespuns în general perioadelor mai reci, în care virusul poate acționa mai bine la temperaturi scăzute și umiditate.

O noutate pentru acest ultim val al pandemiei o reprezintă rata de contaminare, internare în spital și mortalitate la copii, care a crescut substanțial în acest ultim val din cauza variantei Delta a virusului, care este mult mai virulentă și cu o capacitate de transmitere mult mai mare decât precedentele. Au urmat întrebări din partea celor prezenți în sală, ale căror răspunsuri interesante pot fi urmărite pe înregistrarea video a transmisiunii live de la locul dezbaterii, pe care cititorii o pot urmări pe www.monitorulsv.ro, în atașarea video la acest articol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Covid-19 - Mituri versus Realitate”, o dezbatere cu specialiști pe înțelesul tuturor la USV.
 Vizualizări articol: 1156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Covid-19 - Mituri versus Realitate”, o dezbatere cu specialiști pe înțelesul tuturor la USV5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei