Fundația „Noi Orizonturi” va lansa miercuri, 6 octombrie, în municipiul Suceava, la Liceul cu Program Sportiv, începând cu ora 16:00, programul „Clubul Meseriilor Rurale”. Organizatorii invită cadre didactice, bibliotecari, asistenți sociali sau alți adulți care doresc şi se pot implica voluntar să organizeze activități experiențiale, la ore dar şi după şcoală, într-una din instituțiile locale ale localității. Ei vor putea parcurge trei etape, trei modalități de implicare de-a lungul anului şcolar 2021-2022:„Activități. Au în ajutor un catalog cu peste 100 de activități, o serie de webinarii cu specialişti şi posibilitatea de apela la un fond de 300 lei/îndrumător pentru achiziția de materiale necesare realizării activităților; Proiecte. Doritorii vor putea participa la un program de formare pentru dezvoltare şi scriere de proiecte, mentori pentru fiecare grup interesat şi posibilitatea de a apela la un fond de max. 2.000 lei/proiect pentru a-l pune în practică; Şcoli/tabere de vară. Au la dispoziție un ghid de organizare, pregătire cu specialişti şi posibilitatea de a apela la un fond de 1.500 lei/comunitate pentru a organiza o tabără în vara 2022”.
„Prin Clubul Meseriilor Rurale, elevii au ocazia să se reîntâlnească cu elemente comune din satul lor, dar cu o altfel de experienţă de învăţare”, a declarat Anca Gaidoş, director - Fundația „Noi Orizonturi”.
Program pentru elevii care provin din mediul rural
Programul Clubul Meseriilor Rurale poate fi accesat la bibliotecă, la clasă, ca activitate extracurriculară, dar în şcoală, în cluburile Green Impact/Impact/Cercetaşi, etc. în parohie, de altfel oriunde este o gazdă bună şi unul, doi îndrumători adulți. Cu ajutorul Montana State University şi 4-H SUA şi cu finanțare din partea Romanian-American Foundation, partener strategic şi Lidl România, partener de extindere națională, începând cu anul 2021-2022, Fundația „Noi Orizonturi” oferă acest program tuturor elevilor care provin din mediul rural, oferind îndrumătorilor finanțări în valoare totală de 160.000 lei. Clubul Meseriilor Rurale este derulat cu sprijinul Ministerul Educației, Institutului Național al Patrimoniului, Departamentului de Dezvoltare Durabilă.
În județul Suceava sunt deja dezvoltate, cu sprijinul Fundației „Noi Orizonturi”: Clubul Green Impact Panaci, găzduit de şcoală, comuna are acum brand de „Tărâmul Izvoarelor”, la Dorna-Arini, membri ai grupului Cercetaşii Curioşi au amenajat un traseu către PiatraStănoaiei; muzee virtuale realizate de elevii şcolilor „Sf. Ilie” şi „Aurelian Stanciu” - Salcea, „Şcoala Altfel”, în compania plantelor medicinale organizată de elevii şcolii din Neagra Şarului. Mai multe informații direct pe pagina programului: https://meserii-rurale.noi-orizonturi.ro