Un bărbat de 41 de ani, din municipiul Suceava, s-a ales cu dosar penal după ce a prins și a omorât mai mulți hârciogi care atacaseră culturile sale de cereale. Bărbatul a folosit capcane pentru prinderea animalelor și a postat imagini cu rozătoarele, care seamănă cu niște hamsteri, pe rețelele de socializare. Întrebat la comentarii ce va face cu ele, a răspuns că le va “face băiță”.
Ce nu știa acesta este că hârciogul este specie protejată, iar imaginile au fost văzute de cei la un ONG pentru protecția animalelor, care au anunțat autoritățile.
La finele săptămânii trecute, o echipă mixtă formată din polițiști de la arme și muniții, poliția animalelor și comisari de la Garda de Mediu a făcut percheziții la casa părinților bărbatului, unde au găsit capcanele și cadavrele mai multor hârciogi.
Autoritățile atrag atenția asupra faptului că rănirea sau omorârea acestor animale poate avea consecințe grave, chiar și cu condamnarea la închisoare.
Aceste animale sunt însă dăunători aprigi ai țăranilor din Siminicea, cărora le distrug culturile. Oamenii, inclusiv tatăl bărbatului de 41 de ani, spun că habar nu aveau că hârciogii sunt protejați, iar ei voiau doar să scape de dăunători.
În plus, vor ca lumea să fie informată asupra animalelor protejate, pentru a nu se mai trezi nimeni cu dosare penale.
Dumitru Leizeriuc ne-a arătat ce i se întâmplă cu culturile sale din cauza acestor răzătoare și spune că dacă ar fi știut că sunt protejați nu i-ar fi omorât. Realizează că fiul său a greșit, mai ales pentru că a postat pe Facebook că le va “face băiță” acestor animale.
Cei de la Garda de Mediu spun că numărul hârciogilor este la nivel național de doar câteva mii, iar cei care au probleme cu ei trebuie să anunțe autoritățile, pentru relocarea animalelor.
Cunoscut și ca grivan, cățelul pământului, cloțanul pătat sau hamster, hârciogul este un rozător cu o lungime a corpului de aproximativ 30 cm, o greutate de 200-400 g, blana de culoare brun-roșcată pe spate, pe burtă complet neagră, iar pe laturile gâtului prezintă trei pete albe.
Este faimos pentru o particularitate anatomică interesantă: sub maxilarul inferior are două formațiuni elastice ca două pungi, sacii bucali, cu ajutorul cărora își cară proviziile în vizuină.