Unul dintre cele mai de amploare dosare de contrabandă cu țigări din ultimii ani instrumentat de procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, a fost finalizat recent și trimis în instanță, pe rolul Tribunalului Suceava.
29 de inculpați, împărțiți în două grupări, sunt acuzați de fapte de contrabandă la nivel înalt, adică de mii de pachete de țigări la un transport, chiar peste 10.000 în unele cazuri.
În cazul grupării „Polec”, care prelua țigări trecute peste fășia verde de ucraineni, prin dreptul localității Costileva, comuna Ulma, procurorii au convingerea că au existat complici din poliția de frontieră, care transmiteau date prin telefon principalilor membri. Complicii în uniformă au rămas și în acest caz necunoscuți ori doar bănuiți, dar fără a putea fi puși sub acuzare din lipsă de probe.
Informat telefonic de polițiști privind momentele oportune pentru transporturile de țigări
Prima grupare este denumită în dosarul DIICOT „Polec”, după numele celui considerat liderul contrabandiștilor din partea română.
Gheorghe Polec, zis „Ghiță”, din Ulma, este acuzat că, începând din noiembrie 2019, împreună cu cetățeni ucraineni, a constituit un grup infracțional organizat ce avea ca scop comiterea infracțiunii de contrabandă în formă agravantă cu țigarete prin introducerea acestora peste linia de frontieră adiacentă localității Costileva, comuna Ulma. Liderul segmentului ucrainean era un anume Dovhyi Stepan.
Rolul lui Polec, liderul segmentului românesc al grupului infracțional organizat, era acela de a coordona și desfășura activitatea de preluare a țigaretelor din zona de frontieră, de transport și depozitare a acestora pe raza localității Costileva, precum și de valorificarea ulterioară, în special către Petru și Vasile Breabăn, rezultă din ancheta DIICOT.
Foarte important este detaliul că, în organizarea și desfășurarea faptelor de contrabandă, Polec era sprijinit de lucrători ai poliției de frontieră neidentificați, cu care păstra legătura folosind telefoane mobile speciale, polițiștii furnizându-i momentele oportune de săvârșire a faptelor de contrabandă, rezultă din ancheta DIICOT.
Contrabandă în familie
Printre cei cu rol important în grupare mai apar Romeo Ionuț Pascal, zis „Boboc”, care avea rolul de a prelua din zona de frontieră țigările și de a le transporta la un depozit neidentificat din Costileva, și Ionuț Habur, care este acuzat că ajuta la comiterea faptelor de contrabandă prin aceea că supraveghea zona de frontieră și căile de comunicații pentru a identifica eventuale echipaje de poliție, precum și pentru că preda țigările către diverși beneficiari.
Începând din martie 2020, în grupare ar fi intrat și Mariana Polec, soția lui Gheorghe Polec. Aceasta este acuzată că asigura traseele de deplasare din zona localității Brodina, pentru a identifica eventualele echipaje de poliție.
Aproape 10.000 de pachete de țigări, găsite sub o stivă de lemne
Exemplificăm doar unul dintre cazurile în care a fost interceptat un transport al grupării.
În noaptea de 27 spre 28 noiembrie 2019, Gheorghe Polec ar fi organizat, coordonat și desfășurat comiterea unei fapte de contrabandă în formă agravantă, privind 30 de baxuri de țigarete.
Sub o stivă de lemne aflată pe o pășune polițiștii de frontieră au descoperit 9.980 pachete de țigări, în condițiile în care o parte din țigări au fost ascunse într-un alt loc necunoscut.
Și-au cooptat în afaceri și soțiile
În același dosar cu 29 de inculpați a fost trimis în judecată și grupul ”Midac-Mandici”.
Liviu Midac, zis „Paulo” sau „Ciocuț”, este acuzat că, începând cu octombrie 2019, împreună cu cetățeni ucraineni și cu Daniel Bordanciuc și George Petru Irimie, au constituit un grup infracțional organizat care se ocupa de trecerea țigaretelor peste linia de frontieră adiacentă localității Costileva, comuna Ulma.
Liviu Midac este considerat liderul segmentului românesc al grupării, cel care coordona și desfășura activitatea de contrabandă, dar se ocupa și de valorificarea ulterioară a țigărilor.
Unul dintre principalii inculpați care se ocupau de valorificare era, conform anchetei DIICOT, Octavian Mandici, zis „Tavi”, din Vicovu de Sus. Aceste este acuzat că își punea la dispoziție locuința ca loc de depozitare a țigărilor, punea la dispoziție mașinile pregătite pentru transporturi de contrabandă și asigura traseul parcurs de colaboratori de-ai lui Liviu Midac.
Conform anchetei DIICOT, în afacere a intrat serios și soția lui Octavian Mandici, Rodica Mandici, care efectua transporturi cu mașina către diverși clienți, printre care Romul Dascălu și Mariana Luncan.
Urmărită 7-8 kilometri și oprită după un blocaj în trafic. În mașină erau 1.500 pachete de țigări
Așa cum se întâmplă adesea, transporturile de țigări de contrabandă s-au lăsat și cu urmăriri în trafic, în unele cazuri polițiștii reușind să blocheze mașinile.
Protagonista unui astfel de episod a fost chiar Rodica Mandici.
În decembrie 2019, aceasta a plecat de la domiciliu cu un VW Passat, de la Vicovu de Sus spre Rădăuți, pentru a livra marfa unor clienți.
Pe acest traseu, pe raza comunei Horodnic de Jos, autovehiculul a fost interceptat de un echipaj de poliție de la Rădăuți. Femeia de la volan nu a oprit și și-a continuat deplasarea spre municipiul Rădăuți. După o urmărire de 7-8 kilometri, timp în care Rodica Mandici a încălcat numeroase reguli de circulație și a pus în pericol alți participanți la trafic, pe strada Ion Nistor din Rădăuți, cu sprijinul unui al doilea echipaj, șoferița a fost blocată. În mașină erau transportate 1.500 de pachete de țigări, de proveniență extracomunitară, marca Marble roșu, fără timbru fiscal.
Și în cazul acestei grupări este vorba de mii de pachete de țigări la un transport. De exemplu, în perioada 13-14 noiembrie 2019, Liviu Midac, alături de un complice ucrainean, ar fi organizat introducerea și preluarea peste fâșia verde a frontierei de stat a unei cantități de patru baxuri de țigarete, depozitate temporar pe raza localității Nisipitu. O parte din această cantitate, 2.000 de pachete de țigări, a fost interceptată ulterior în trafic.
În căutare de țigări, procurorii au dat și peste droguri și elemente de muniție
În timpul perchezițiilor domiciliare făcute în acest dosar, procurorii DIICOT aveau să constate și infracțiuni legate de trafic de droguri și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În cazul inculpatului Vasile Morar, din Straja, s-a constatat că acesta a procurat, manipulat, ambalat, stocat și deținut în vederea vânzării plante de canabis, dar și amfetamină, fiind pus sub acuzare pentru trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc. De asemenea, la domiciliul acestuia s-au găsit și elemente de muniție (muniție nepercutată cu cap rotund și muniție nepercutată cu glonte bontit), fiind pus sub acuzare și pentru infracțiunea de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Toți cei 29 de inculpați din acest dosar se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.