Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu a anunțat că în cursul zilei de marți Consiliul Economic și Social a avizat favorabil propunerea sa legislativăpentru modificarea și completarea OUG 217 din 2000 privind stabilirea valorii coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, care devine salariul minim brut pe economie, garantat în plată. Florin Pușcașu a spus că proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii AUR. De precizat că proiectul a fost susținut în fața Consiliului Economic și Social (CES) de către deputatul Florin Pușcașu, în numele copreședinților AUR.
Acesta a susținut în fața CES că pragul sărăciei poate fi considerat coșul minim de consum și este necesar ca salariul minim pe economie să fie la valoarea coșului minim de consum calculat ultima data de specialiști la suma de 2.818 lei în septembrie 2020, conform formulelor existente în anexa 1 a OUG 217 din 2020. El a adăugat că atât Guvernul României, cât și Institutul Național de Statistică nu vor să actualizeze această valoare și nici ca valoarea coșului minim să devină salariul minim, motiv pentru care trebuie obligați prin lege, fiind necesar ca aceștia să nu modifice caracteristicile coșului minim de consum.
“Necesitatea acestei propuneri a reieșit din scumpirile care au scăpat de sub control în 2021. De asemenea, în trecut au avut loc creșteri mai mari care s-au înregistrat la capitolul cheltuieli pentru alimentație cu 5,5% mai mult în septembrie 2020 față de septembrie 2019 (comparativ cu +3,8% în septembrie 2019 față de septembrie 2018)”, a declarat deputatul AUR de Suceava. El a arătat că valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 6.194 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.597 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.818 lei pe lună.
„Propunerea legislativă vizează ca valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, calculată la nivelul lunii septembrie 2020, în sumă de 2.818 lei, să fie salariul minim brut pe economie garantat în plată și să fie indexată în fiecare an până la 1 decembrie de către INS pentru a fi preluată în fundamentarea bugetului de stat pentru anul următor”, a declarat Pușcașu. El a spus că practic „trebuie să luăm bani din eliminarea ori impozitarea pensiilor speciale și din stoparea risipei banului public, respectiv de la izolete, panseluțe etc.”. Deputatul AUR a mai spus că este necesar ca achiziția de vaccinuri să nu fie făcută mai mult decât este necesar și trebuie eliminate cheltuielile cu studiile de fezabilitate care nu ajung niciodată la finanțare.