Protoieria Fălticeni, prin Biroul de Asistenţă Socială, în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie, Filiala Suceava şi în colaborare cu TZMO România, a organizat luni, 20 septembrie, cursuri de prim ajutor pentru preoţii parohii şi monahii care doresc să cunoască anumite tehnici de salvare.
Aşa cum am aflat de preotul Georgian Rotar, responsabil comunicare în cadrul Protoieriei Fălticeni, activitatea s-a desfăşurat cu respectarea Legii 139/1995 şi a Legii 524/2004, preoţii fiind instruiţi cum să acţioneze în caz de stop cardio-respirator, înec, fractură, incendiu, leşin, muşcătură, şoc, infectare, accidente casnice şi multe alte urgenţe medicale care pot apărea în cadrul activităţilor care se desfăşoară în biserici şi aşezămintele monahale sau în afară acestora.
Activitatea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Cursul a fost susţinut de către Andrei Dailup, trainer în cadrul Crucii Roşii – România, şi s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Protoieriei Fălticeni. Andrei Dailup le-a prezentat participanţilor modalitatea de evaluare a stării victimei, cum să gestioneze situaţia pe care trebuie să acorde primul ajutor, cum să realizeze resuscitarea, proces în care este vitală folosirea defibrilatorului, şi tot ceea ce trebuie să facă până la preluarea de către specialişti a persoanelor afectate.
Vorbind despre necesitatea organizării unui astfel de curs, părintele Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, a menţionat: „Este bine cunoscută grija bisericii pe care o are faţă de partea sufletească a enoriaşilor, sprijinul pe care îl acordăm pentru partea trupească, îndeosebi în această perioadă a pandemiei, când suntem mereu implicaţi în activităţi social filantropice şi eforturile noastre de a promova şi încuraja menţinerea sănătăţii fizice.
În cadrul acestui curs au fost prezentate diferite soluţii pentru problemele care ar putea apare în activitatea preoţilor parohi şi personalului care deserveşte aşezămintele monahale în care funcţionează şi unităţi de ocrotire socială. Nu de puţine ori ne-am confruntat cu situaţii în care a fost nevoie să intervenim pentru a acorda primul ajutor, motiv pentru care acest curs este foarte bine-venit. Cei prezenţi au dobândit cunoştinţe, tehnici şi metode moderne de acordare a primului ajutor, având posibilitatea să îi ajute cu profesionalism pe cei a căror viaţă se află în pericol. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui curs şi îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne păzească pentru a avea cât mai puţine situaţii în care să fie nevoie să acordăm primul ajutor”.
La acest prim curs au participat 28 de preoţi şi călugăriţe din cadrul parohiilor şi mănăstirilor din Protopopiatul Fălticeni. În urma susţinerii unui examen, toţi participanţii au primit un certificat de absolvire şi o legitimaţie prin care se confirmă că persoana instruită poate să acorde primul ajutor. Cursurile de prim ajutor vor continua și în perioada următoare, putând participa şi angajaţii neclericali din cadrul parohiilor din Protopopiatul Fălticeni.