Efectele traumelor asupra corpului pot fi devastatoare. Persoanele traumatizate trec prin diverse etape de șoc, negare sau neîncredere. Acestea sunt adesea însoțite de sentimentul rușinii sau al vinovăției. Concentrarea poate fi afectată și adesea apar și simptome precum anxietatea și teama.
Pot exista și simptome fizice, dureri neexplicate sau alte suferințe. Victimele traumelor nerezolvate merg deseori la medic cu simptome fizice care apar dramatic și dispar la fel de subit.
Traumele sunt însoțite adesea de insomnie sau coșmaruri, care aruncă organismul într-o stare de protecție. Epuizarea apare și ea, dar nu doar din cauza lipsei somnului, ci și din pricina activării constante a axei HPA – axa HPA este formată din hipotalamus, glanda hipofizară și suprarenalele – și a creșterii nivelului de cortizon. Acest fapt duce la irascibilitate și agitație, puls alert și senzație de sperietură. Nu este de mirare că persoanele care se află într-o asemenea stare se confruntă deseori cu probleme grave de sănătate.
În cartea ei „Vindecați-vă corpul”, Louise Hay explică modul în care atitudinile noastre față de viață și limbajul pe care îl folosim pot provoca suferință. Această carte se bazează pe experiența autoarei, după ce Louise s-a vindecat de cancer, și pe înțelegerea condiției umane dobândită în urma activității acesteia cu clienții.
Procesul îmbolnăvirii începe cu părerile negative care se dezvoltă în primii șase ani de viață. Am spus că aceștia sunt cruciali. Orice experiență de viață traumatizantă din această perioadă, orice ni se spune despre lume și despre locul pe care îl ocupăm în ea, orice presiune, traumă, orice dăunează stimei de sine sau sentimentului propriei valori, dacă rămâne nerezolvat, ne va afecta mai târziu sănătatea și starea de bine.
Multor copii li se spune la această vârstă fragedă că sunt obraznici, timizi, proști, că nu merită nimic bun, că sunt egoiști, dezordonați și leneși. Aceste calificative generează tendința de a gândi în mod negativ despre sine, iar stresul începe să devină o trăsătură predominantă a vieții copiilor respectivi. Mulți își formează părerea că nu sunt suficient de buni, nu sunt destul de drăguți, destul de inteligenți, destul de rapizi, deloc speciali.
Și apoi, evident, la asta se adaugă dieta proastă și alegerile neinspirate ale stilului de viață, care devin tot mai greu de evitat în acest univers occidental ce trăiește într-un ritm alert. Tiparele alimentației nesănătoase pot începe în copilărie sau pot să se dezvolte mai târziu în viață, dar reprezintă o povară pentru sistemul nostru.
Orice păreri negative pe care ni le formăm în primii ani de viață sunt consolidate prin educație și prin presiunile la care suntem supuși de-a lungul vieții. Există posibilitatea ca tocmai persoanele care ne-au ajutat să ne formăm aceste păreri să continue să ni le consolideze în mod constant. Astfel de persoane au avut, de obicei, la rândul lor, aceleași experiențe și se comportă astfel din cauza propriilor păreri dobândite și a propriilor câmpuri comportamentale.
Chiar dacă am fost suficient de norocoși încât să nu avem în copilărie o sănătate precară, pe măsură ce înaintăm în vârstă, mulți dezvoltăm tendința de a contracta infecții, răceli și gripă. Din punct de vedere cultural, suntem încurajați să abordăm aceste boli cu antibiotice și medicație. Asta duce la o creștere a acidității corpului și compromite flora bacteriană, încurajând astfel condițiile favorabile unor afecțiuni precum candida. Atunci când candida domină organismul, flora bacteriană își pierde capacitatea de a absorbi nutrienți, motiv pentru care toxinele încep să se acumuleze, ceea ce duce la vulnerabilitatea sistemului imunitar.
Apoi organismul trece printr-un stres constant, care se manifestă prin creșterea stimulării axei HPA, epuizarea glandelor suprarenale și creșterea nivelelor de cortizon. Urmează scăderea capacității fizice și mentale de a face față realității și agravarea simptomelor.
Totuși, dacă această imagine v-a produs sentimentul neplăcut al dezastrului, nu disperați, deoarece soluțiile țin de dumneavoastră. Cu ajutorul unor proceduri terapeutice speciale, vă puteți rezolva traumele și vă puteți transforma părerile limitate despre sine, pentru a vă vindeca.
Psiholog Mihai Moisoiu