După șocantele evenimente petrecute săptămâna trecută într-o pădure administrată de ocolul silvic privat Dealul Negru, când activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost agresați de muncitori și personal silvic, acum, atât autoritățile, cât și alte entități, private, pun “tunurile” pe ei.
O primă ilegalitate depistată în cadrul Ocolului Silvic Dealul Negru a fost constatată de către inspectorii Gărzii Forestiere Suceava în cursul zilei de joi, 23 septembrie, ca urmare a unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea, de la Recorder. Acesta a semnalat fapte de încălcare a regimului silvic în două locații, din zona localităților Panaci și Dârmoxa.
Drept urmare, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai ocolului silvic Dealu Negru, s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate.
“În una dintre locațiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificată o partidă de produse accidentale. Deși actul de punere în valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale, în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi, ale căror caracteristici nu respectă natura produselor accidentale. Tot în cadrul aceleiași partizi a fost identificat și un arbore pe picior care, deși era pus în valoare ca produs accidental, nu întrunea această condiție.
Materialele lemnoase rezultate în urma tăierilor, cu un volum total de 20,99 mc, au fost predate în custodia OS Dealu Negru. Ca urmare a aspectelor constatate, Garda Forestieră Suceava va formula o sesizare penală cu privire la folosirea contrar dispozițiilor legale a dispozitivului de marcat și fals intelectual”, a declarat Mihai Gășpărel, șeful Gărzii de Mediu Suceava.
În altă locație, pe raza comunei Panaci, pe o pășune împădurită, proprietate privată aparținând unei persoane fizice, au fost identificați arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat și diferite culori de vopsea.
Întrucât există suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat, se va proceda la verificarea documentației în vederea stabilirii legalității punerii în valoare, exploatării și a expedierii materialelor lemnoase.
Ocolul silvic privat, controlat deocamdată la acte, după care și în teren, cu Poliția
Referitor la amplul control demarat de Garda Forestieră Suceava, împreună cu Garda Forestieră Cluj, asupra întregii activități a ocolului silvic privat Dealu Negru, cu sediu în Bistrița, acesta se face în prima etapă la acte, după care se confruntă situația de acolo cu realitățile din teren.
“Precizăm faptul că Garda Forestieră Suceava a demarat începând cu data de 21.09.2021 un control cu privire la suprafețele de fond forestier administrate de către ocolul silvic Dealu Negru pe raza județului Suceava, la această dată fiind în derulare verificările scriptice, urmând ca începând cu data de 28.09.2021 să înceapă și controalele de fond în teren, verificări la care vor participa și delegați ai Inspectoratului General al Poliției Române.
Garda Forestieră Suceava apreciază efortul jurnaliștilor de investigații cu privire la protejarea pădurii și asigură pe toți cei interesați de întreaga disponibilitate și celeritate în soluționarea oricăror aspecte privind respectarea cadrului legal din domeniul silvic”, au menționat reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava.