Miercuri, începând cu ora 10.00, în Aula Corpului E al Universității „Ștefan cel Mare” (USV) a avut loc festivitatea de deschidere a programului de activități care se desfășoară timp de 3 zile la Suceava, în cadrul a două proiecte transfrontaliere în care universitatea suceveană are rol de coordonator și partener. Activitățile derulate astăzi și mâine vor conține sesiuni de instruire și workshopuri pe problemele derulate în cadrul proiectelor ”Cross-Border Cooperation Smart Energy – CBCSmartEnergy”, în care USV participă în calitate de coordonator, director de proiect fiind prof. univ. dr. ing. Radu-Dumitru Pentiuc, și ”New Energy Solutions in Carpathian area – NESiCA”, careface parte din cadrul programului ENI CBC 2014-2020 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, axa OT6, ”Protecția mediului, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea”, în care USV este partener, avându-l ca director de proiect pe şef lucrări dr. ing. Constantin Ungureanu.
La întâlnire au participat oficialități ale municipiului Suceava, cadre didactice și cercetători de la USV și de la Universitatea Națională Uzhgorod și Asociația Internațională pentru Dezvoltare Regională (IARDI) din Ucraina, precum și membrii comunităților locale, reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Suceava și Ucraina implicate şi partenere în cele două proiecte.
Coordonatorul acțiunii a fost directorul de proiect prof. univ. dr. ing. Radu Dumitru Pentiuc, directorul Departamentului de Electrotehnică din Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din USV.
Promovarea și sprijinirea cercetărilor în domeniul energiei regenerabile
Primul proiect aflat în derulare, în cadrul căruia USV este coordonator, își propune creșterea utilizării noilor tehnologii și inovații în domeniul energiei regenerabile oferite prin promovarea și sprijinirea cercetărilor și inovațiilor într-un mod durabil în regiunile de frontieră ale Ucrainei și României.
Cuvântul de bun venit a fost adresat celor prezenți la festivitate de către prorectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, care a spus în alocuțiunea sa: ”Universitatea noastră este cunoscută ca fiind un lider în ceea ce privește cooperările transfrontaliere, iar exemplul de colaborare cu universitățile în special din Ucraina este folosit ca exemplu de bune practici pentru colaborările universităților românești cu țările aflate în vecinătatea României. În același timp remarc și apreciez la aceste proiecte aflate în derulare implicarea organizațiilor nonguvernamentale, implicarea societății civile în administrația publică și în viața universitară reprezentând de această dată tot un exemplu de bună practică.”
În cadrul acestui proiect denumit pe scurt ”Smart Energy” colaborarea cu Primăria Suceava s-a materializat printr-un audit energetic la construcția Policlinicii Municipale Areni. Primarul Ion Lungu vrea să eficientizeze energetic această unitate, pentru că în acest moment ea este debranșată de la alimentarea cu energie termică a municipiului. Prezent la deschidere, Ion Lungu a declarat: ”Fiind vorba de colaborare transfrontalieră, vă pot spune că săptămâna trecută am avut o întâlnire cu noul primar al orașului Cernăuți și am stabilit să constituim echipe de specialiști care să se ocupe de implementarea unor proiecte transfrontaliere pentru exercițiul financiar 2021-2027. Mulțumesc Universității din Suceava și partenerilor din Ucraina pentru implementarea proiectelor, unul dintre ele constând în eficientizarea energetică a Policlinicii Areni. Un exemplu de reabilitare energetică, considerat de bune practici, îl constituie și reabilitarea sediului primăriei printr-un proiect european în valoare de 3,5 milioane euro.”
Cele două proiecte, prezentate participanților la întâlnire
Au urmat prezentări ale celor două proiecte aflate în derulare cu parteneri externi, Smart Energy și NESiCA. În cadrul proiectului Smart Energy prezentat au avut loc audituri energetice asupra unor clădiri de importanță majoră din Suceava, orașele Siret (clădirea fostei primării) și Liteni, comunele Vama şi Dărmănești. Aceste audituri energetice se finalizează cu predări ale respectivelor lucrări și cu planuri de măsuri care prevăd pachete pentru ameliorarea energetică în etape a acelor clădiri.
Câteva date despre proiectul NESiCA au fost prezentate de profesorul Marian Ferțadi, reprezentantul programului HUSKROUA, implementat în cele 4 țări, Ungaria, Slovacia, România și Ucraina, care a declarat: ”Obiectivul general al acestui program este crearea unor zone de prosperitate la granițele Uniunii Europene. Programul finanțează patru obiective tematice, între care promovarea culturii locale, mediu, îmbunătățirea accesului către regiuni, precum și securitate și siguranță. Toate aceste țări își doresc să atragă cât mai multe fonduri, iar secretul, pe care îl știu cei din conducerea universității, constă în organizare și muncă și ne-am bucura să aducem un pic de prosperitate într-un oraș așa de frumos, cum este Suceava.”
Proiecte cu participarea ONG-urilor și implicarea BRCT Suceava
Au luat apoi cuvântul profesorul Igor Chychura, de la Universitatea Ushgorod, în calitate de partener, și reprezentanta Asociației Internaționale pentru Dezvoltare Regională (IARDI) din Ucraina, Nataliya Nosa, considerată creierul proiectului Smart Energy, care a mulțumit participanților la acest proiect pentru implicarea de care au dat dovadă.
Conceptul de Smart Energy se va finaliza în urma implementării acestui proiect, iar directorul de proiect, prof. univ. dr. ing. Radu Dumitru Pentiuc, a mulțumit și reprezentanților Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava, şeful Departamentului Programe, Ingrid Bucșă, spunând în cuvântul său: ”Este o realitate faptul că finanțarea acestor programe nu acoperă suficient nevoile comunităților care trăiesc în zona de frontieră. Programul România-Ucraina are o arie extraordinar de mare, pleacă de la Odesa și ajunge până la Satu Mare, iar în acest exercițiu financiar, pentru cei 54 milioane de euro care au fost puși la dispoziția comunităților, cele peste 300 de proiecte depuse au depășit de 3 sau 4 ori alocarea financiară pe care am avut-o la dispoziție. Nu este ușor să participi la o asemenea competiție, dar nu trebuie să vă lăsați dezarmați. La fiecare apel vedem proiecte și parteneriate din ce în ce mai interesante, cum este și acest Smart Energy, între universități, administrații publice locale, instituții de cercetare, institute de cercetare, mediul privat și societatea civilă. Suntem bucuroși să vedem că aceste eforturi se materializează în rezultate și că în curând unele proiecte se vor finaliza și vor avea lucruri concrete să vă arate.”
La finalul întâlnirii reprezentanții proiectelor transfrontaliere au participat la o conferință de presă pe tema proiectului NESiCA, precum și la o vizită în Cetatea de Scaun și la Muzeul Județean de Istorie. Astăzi și mâine întâlnirile în cadrul proiectelor vor continua cu ateliere și sesiuni de instruire.