O întâlnire cu regele pădurilor din România – ursul, nu este de dorit pentru majoritatea oamenilor, dar când e vorba de un silvicultor cu experiență, care știe ce trebuie și ce nu trebuie făcut, momentul poate fi chiar interesant și educativ, mai ales că a fost surprins video.
“Întâlnire cu un urs în inima unei păduri din Parcul Național Călimani” este o filmare realizată de rangerul Cristin Cireș în timpul unei acțiuni de monitorizare, devenită virală după ce a fost postată pe pagina de socializare a Regiei Naționale a Pădurilor, unde a adunat aproaximativ 1000 de like-uri și zeci de distribuiri în mai puțin de 24 de ore.
Pădurile din România adăpostesc una dintre cele mai mari populații de urs din Uniunea Europeană, la noi în țară urșii având habitatul în zona munților Carpați.
Urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate pentru a găsi hrana, în special cel olfactiv. Urșii au mii de receptori ai mirosului în zona foselor nazale, iar centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului.
Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.
Parcul Național Călimani este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița – Năsăud și Harghita.
Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, “tampon”, se află 7.747,3 hectare.