Vineri, 17 septembrie, Consiliul Local Fălticeni se va întruni în cadrul unei ședințe festive cu ocazia decernării titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni generalului de brigadă, prof. univ. dr. ing. Iulian-Constantin Vizitiu, Comandant (Rector) al Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, caricaturistului și graficianului Doru Axinte, membru al Federației Organizațiilor Mondiale de Caricatură, și canotorului Ciprian Tudosă.
General prof. univ. dr. ing. Iulian - Constantin Vizitiu, comandantul Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I”, Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Generalul prof. univ. dr. ing. Iulian - Constantin Vizitiu s-a născut în 1972 la Fălticeni. După absolvirea școlii gimnaziale în orașul natal și a Liceului militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, își continuă cariera militară ca student al Facultății de Electronică și informatică din cadrul Academiei de Tehnică Militară, promoția 1990 - 1996. Din anul 1997 se dedică carierei didactice universitare ca asistent universitar în cadrul Facultății de Radiolocație, transmisiuni și echipamente pentru automatizarea conducerii trupelor. Din anul 2014 este profesor universitar la Facultatea de Sisteme electronice și informatice militare, din cadrul Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, în anul 2015 ocupă funcția de Decan al acestei facultăți, iar din anul 2016 se ocupă de managementul și conducerea operativă a Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din București în calitate de Comandant.
Primarul Cătălin Coman a declarat: „Generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Constantin Iulian Vizitiu este una dintre personalitățile născute la Fălticeni, pentru care declarăm sincera apreciere, fiind îndreptățit să fie propus pentru decernarea celei mai înalte distincții civice acordată de Consiliul Local.
Prin prisma valorilor pe care le împărtășește, a modului său de a privi lucrurile și a respectului profund pe care îl poartă și îl datorează învățământului militar în calitate de Comandant (Rector) al Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, cercetător, autor de cărți de specialitate sau articole apărute în publicații militare, sau cadru universitar, prof. univ. dr. ing. Constantin Iulian Vizitiu se alătură galeriei oamenilor de seamă a unuia dintre cele mai importante orașe ale României în ceea ce privește cultura și știința națională.
Considerăm că i se datorează respectul și recunoștința generațiilor de azi, iar prin atribuirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni domnului General de brigadă, prof. univ. dr. ing. Iulian-Constantin Vizitiu, s-ar înfăptui un act de recunoaștere a meritelor sale științifice și în domeniul educației și de încurajare a tinerei generații întru cinstirea valorilor locale și pentru a urma o carieră militară.
În cei peste 20 de ani de carieră didactică, dl. general a acordat importanță formării specialiștilor în dezvoltarea și exploatarea sistemelor tehnice moderne, specifice domeniilor militare, și a impus menținerea cu consecvență a unor standarde ridicate de pregătire profesională inginerească și militară. Un act educațional de calitate este însoțit în permanență, într-o universitate de elită, de o activitate intensă în planul cercetării științifice, dl. general de brigadă, prof. univ. dr. ing. Iulian-Constantin Vizitiu fiind membru în societăți profesionale, centre de excelență, organisme de conducere universitară naționale și internaționale și implicat în calitate de director de proiect, de responsabil de proiect sau în calitate de membru în echipa de cercetare, în activități de cercetare științifică, de consultanță pentru dezvoltare tehnologică și expertiză tehnică în domeniul tehnologiei sistemelor de securitate, înregistrând rezultate notabile, de pionierat”.
Doru Axinte, graficianul cu cele mai importante premii la cele mai prestigioase saloane internaționale de caricatură din întreaga lume
Caricaturistul și graficianul Doru Axinte s-a născut la Fălticeni pe 4 decembrie 1962. După ce a absolvit școala generală și liceul în orașul natal, în perioada 1985 – 1988 urmează, la București, cursurile Școlii Militare de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne. După obținerea licenței în Științe juridice la Academia de Poliție „Al. I. Cuza” București, Doru Axinte a fost ofițer activ al M.A.I., a continuat să se perfecționează prin cursuri postuniversitare și de specializare profesională în domeniul ordinii și siguranței publice. Din anul 2011, fiind trecut în rezervă prin ieșire la pensie cu gradul de colonel (r.) din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Tulcea, având funcția de adjunct al inspectorului-șef, Doru Axinte este o prezență permanentă la aproape toate activitățile culturale din municipiul Fălticeni.
Primarul Gheorghe Cătălin Coman ne-a spus: „Doru Axinte este un caricaturist recunoscut pe plan național și internațional. Apropierea de caricatură a simțit-o din primii ani ai copilărie, când, pe fondul unei înclinații native spre desen, a fost atras de revistele „Vaillant” și „Pif” care l-au inspirat și i-au influențat talentul și dorința de a caricaturiza.
A fost un autodidact, debutul oficial în grafica satirică având loc în anul 1992, când, la îndemnul unor maeștri ai genului a publicat desene în revista „Moftul român”. A urmat apoi o îndelungată colaborare cu publicații din presa militară a vremii: „Viața Armatei”, „Pentru Patrie”, „Armata României”, „Steaua Sport Magazin”, „Observatorul Militar”. A colaborat și cu principalele publicații de umor românești: „Moftul român”, „Urzica”, „Șopârla”, „Satiricon”, „Flacăra Rebus”, <făcând singur pașii spre lumea marilor artiști ai caricaturii>, după cum îi place să spună, pentru că a considerat tot timpul că doar prin umor poate comunica anumite lucruri. Activitatea expozițională a fost următorul pas spre succes al lui Doru Axinte. A primit numeroase invitații de participare la saloanele și festivalurile naționale și internaționale de caricatură, lucrările sale fiind prezentate în albume, colecții particulare și pe site-urile de profil din mai multe țări.
Doru Axinte este un susținător și participant activ la acțiunile culturale ale municipiului Fălticeni. A contribuit cu lucrări la Galele Comunității Fălticenene, la festivalurile de teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, precum și la mai multe acțiuni caritabile locale. O parte din lucrările sale sunt inspirate din viața vechiului oraș, fiind redate străzi și clădiri într-o manieră nostalgică. Așa cum și le amintește acest mare caricaturist din anii copilăriei sau adolescenței. Amintirea orașului de odinioară mai este oglindită de autor și în scurte eseuri ori versuri ce vor fi publicate în cadrul unor proiecte viitoare.
Doru Axinte a primit nenumărate distincții, onorante, valoroase, importante diplome și medalii. Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni înseamnă în primul rând prețuire, respect, valoare, înseamnă confirmarea identității sale la unul dintre orașele importante ale României, în ceea ce privește cultura și știința națională. Înseamnă a pune lucrurile în matca lor firească, serioasă, înseamnă un mod de a-i mulțumi domnului Doru Axinte pentru că o parte din talentul său artistic s-a reîntors în orașul în care s-a remarcat de timpuriu prin desen, punându-și amprenta cu profesionalism și competență în redarea prin desen a vechiului oraș”.
Doru Axinte și-a adjudecat în ultimii ani cele mai importante premii la cele mai prestigioase saloane internaționale de caricatură din întreaga lume. Artistul fălticenean are sute de premii câștigate în Croația, Argentina, România, China, Serbia, Macedonia, Armenia, Italia, Bulgaria, Belgia, Slovacia, Iran, Luxemburg, Turcia, Coreea de Sud etc.
În anul 2015, artistul Doru Axinte și-a adjudecat cel mai important premiu al celei mai prestigioase manifestări dedicate caricaturii, ediția a 20-a a Salonului European de Caricatură desfășurată în Belgia. În calitate de membru al Federației Organizațiilor Mondiale de Caricatură, Doru Axinte este invitat permanent la diverse evenimente cu lucrări de grafică satirică de la care se întoarce de fiecare dată cu premii.
Municipiul Fălticeni îi mulțumește lui Ciprian Tudosă pentru performanța obținută în acest an în Japonia
Primăria și Consiliul Local al Municipiului Fălticeni manifestă o preocupare permanentă pentru promovarea, susținerea și recunoașterea valorilor sportive din urbea de pe Șomuz. La Jocurile Olimpice de la Tokyo, din cei 101 sportivi care au alcătuit lotul olimpic al României, 21 au fost suceveni și, cu o singură excepție, toate medaliile obținute la Olimpiadă au fost câștigate de sportivii din județul nostru. Patru dintre cei 21 de sportivi suceveni prezenți la Jocurile Olimpice și-au început cariera la secția de canotaj al CSS „Nicu Gane” Fălticeni, iar unul la CSM Suceava. Toți s-au pregătit pe iazul Șomuz, sub îndrumarea antrenorilor Vasile Avrămia, Ana Avrămia și Ioan Despa.
Printre sportivii care și-au început cariera de succes la Fălticeni se numără și Ciprian Tudosă. Alături de Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă a adus a treia medalie olimpică pentru canotajul românesc la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Această performanță, medalie de argint la canotaj, proba de dublu rame masculin, a fost obținută cu sacrificii, dar și cu multă muncă.
Primarul Cătălin Coman a declarat: „Sportivul Ciprian Tudosă, născut pe 31 martie 1997, este un canotor format în pepiniera canotajului românesc de pe iazul Șomuz, care la vârsta de 24 de ani a reușit performanța de a fi medaliat cu argintul olimpic în anul 2021.
S-a pregătit pe iazul Șomuz, sub îndrumarea antrenorilor Vasile Avrămia și Ana Avrămia, remarcându-se încă din perioada junioratului, când a obținut primele medalie în competițiile naționale și balcanice. În palmaresul canotorului legitimat în prezent la Clubul Sportiv Steaua București sunt zeci de medalii cucerite în competițiile naționale, balcanice, europene și mondiale. În anul 2017 a fost inclus în programul „Samurai 2020” datorită potențialului său de a obține o medalia la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportivul a confirmat așteptările, iar în 2018 a devenit vicecampion mondial la Plovdiv în proba de dublu rame. A urmat încă un loc doi la Campionatele Europene de la Lucerna (2019) și titlul continental în 2020, la Poznan. Alături de colegii din loturile olimpice de canotaj masculin și feminin, o parte dintre ei formați și crescuți la Fălticeni de antrenorii Vasile Avrămia, Ana Avrămia și Ioan Despa, a muncit pentru a duce România pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Tokyo. În finala probei de dublu rame, Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc au adus a treia medalie olimpică pentru canotajul românesc la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Suntem mândri de această performanță, îl felicităm pe canotorul Ciprian Tudosă, le mulțumim tuturor sportivilor care și-au început cariera în orașul nostru, pentru că au arătat lumii că avem campioni olimpici, campioni mondiali, campioni europeni, la juniori, la tineret, cât și la seniori.
Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni înseamnă a-i mulțumi domnului Ciprian Tudosă pentru performanța obținută în acest an în Japonia”.
Palmares olimpic: Tokyo 2020, Proba dublu rame – Locul II; Palmares competițional: Campionatele Europene Poznan, Polonia, 2020, Proba dublu rame, Locul I; Campionatele Europene Lucerna, Elveția, 2019, Proba dublu rame, Locul II; Campionatele Mondiale Plovdiv, Bulgaria, 2018, Proba dublu rame, Locul II; Campionatele Europene Glasgow, Marea Britanie, 2018, Proba dublu rame, Locul III; Campionatele Europene Račice, Cehia 2017, Proba patru rame, Locul II; Jocurile Olimpice de Tineret Nanjing, China, 2014, Proba dublu rame, Locul I.
„Titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni, cea mai înaltă distincție care se poate acorda unei persoane de către autoritățile locale, a fost acordat până astăzi de 79 de ori, printre cei care au primit această distincție numărându-se scriitori, veterani de război, artiști, dirijori, doctori, ingineri, profesori universitari, directori, cadre militare, sportivi, înalte fețe bisericești, profesori, elevi cu rezultate foarte bune la olimpiade internaționale”, a mai precizat edilul Cătălin Coman.