Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret este singurul loc din județul Suceava prin care se poate tranzita legal frontiera dintre Ucraina și România. Acesta este și motivul pentru care micul trafic de frontieră depinde de modul cum își fac treaba lucrătorii vamali și polițiștii de frontieră. Unii dintre ei au și uitat pentru ce sunt plătiți și s-au ”împrietenit” periculos de mult cu unele persoane care tranzitează frontiera dinspre Ucraina spre România și transportă și diferite produse pentru care ar trebui să plătească anumite taxe.
Există ture în care o singură persoană trece de mai multe ori frontiera de stat și nu o face pentru a admira frumusețile din cele două state vecine, ci pur și simplu pentru a aduce în România diferite produse, în special țigări. Este vorba de micul trafic derulat de persoanele care se deplasează pe jos și care, la o primă vedere, pare inofensiv. Puse cap la cap, ieșirile și intrările multiple dintr-o singură zi al unui număr destul de mare de oameni vor da cifre care ar putea surprinde. Și totul cu complicitatea unor vameși și a unor polițiști de frontieră, iar din informațiile pe care le dețin tăcerea are un preț. Preț care depinde de ceea ce transportă clandestin, pe sub haine, persoanele care se ocupă cu această afacere de frontieră.
Sunt și cazuri în care spiritele se inflamează, așa cum s-a întâmplat în urmă cu aproape trei săptămâni, iar altercațiile nu mai pot fi oprite. Bineînțeles, omul care este în culpă tace și își suportă umilința la care este supus, pentru că dacă s-ar burzului știe că data viitoare bunăvoința angajaților din PTF Siret s-ar volatiliza mai ceva ca apa în soarele arzător al verii. În urmă cu 10 ani, în PTF Siret a avut loc una dintre cele mai mari acțiuni organizate de structura centrală a DNA, iar zeci de polițiști de frontieră și lucrători vamali au fost ridicați, anchetați și ulterior condamnați. Cei mai mulți au primit pedepse cu executare, iar ceilalți au fost condamnați cu suspendare. Din cele 66 de persoane trimise atunci în judecată, nu a fost achitată nici una. Lecția de acum zece ani pare să fi fost doar un episod nefericit, pentru că practicile de la acea vreme nu doar că nu au dispărut, dar au fost perfecționate și se derulează cu mai mare precauție. După cum spuneam, nu toți vameșii și polițiștii de frontieră din PTF Siret pot fi băgați în aceeași oală a suspiciunilor de corupție, dar unii se simt și chiar sunt protejați, inclusiv de șefii lor ierarhici, așa încât își permit să-i facă albie de porci pe unii oameni care se ocupă cu micul trafic de frontieră și care nu percutează așa cum se cere. Nu ar fi deloc surprinzător ca procurorii anticorupție să constate că au multă treabă în ceea ce se numește granița de est a Uniunii Europene și care ar trebui să fie nu doar sigură, ci și curată din punct de vedere moral.