Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 214 (7826)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

La Siret a fost finalizat un proiect de cercetare în domeniul psihiatriei comunitare, unic la nivel național

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Spitalul de Psihiatrie Cronici din orașul Siret a fost finalizat un proiect unic la nivel național, „Implementarea pe scară largă în Europa a îngrijirilor de sănătate mintală comunitare pentru persoanele cu tulburări mintale severe și cronice (RECOVER-E)”. Proiectul a fost finanțat din fonduri europene și a fost coordonat de Institutul Trimbos, Institutul Național al Țărilor de Jos de Sănătate Mintală și Adicții. În cadrul proiectului au fost implicați specialiști din România, Olanda, Macedonia de Nord, Franța, Belgia, Spania, Germania, Muntenegru, Bulgaria, Croația și Republica Moldova.

La finalizarea proiectului, la Siret a fost organizată conferința „Dialogul de Politici”, la care au fost prezenți primarul orașului, Adrian Popoiu, managerul Spitalului de Psihiatrie Boli Cronice Siret, Tiberiu Rotaru, parteneri din cadrul proiectului, precum și reprezentanți ai Casei de Asigurări și Sănătate și Direcției de Sănătate Publică.

Primarul Adrian Popoiu a declarat că în orașul Siret a fost implementat singurul proiect de cercetare în domeniul psihiatriei comunitare. „Cred că orașul Siret, în domeniul psihiatriei, la modul general, este un exemplu de urmat și de bune practici pentru toți ceilalți”, a subliniat Popoiu. El a prezentat pe scurt și istoria activității în domeniul psihiatriei din orașul Siret, care a început în anul 1957, cu înființarea unui spital de psihiatrie infantilă. Adrian Popoiu a spus că acest spital a avut și peste 1.500 de beneficiari, el considerând că „a fost o perioadă neagră din istoria României și a fost denumit orfelinatul groazei o bună bucată de timp”.

”Între 1990 și 2000, lucrurile s-au mai schimbat puțin. Au venit foarte multe ONG-uri din străinătate care au îndulcit puțin viața beneficiarilor de acolo. Iar după anul 2000 spitalul s-a transformat în spital de psihiatrie cronici adulți, iar lucrurile au început să se schimbe radical. Și să nu uităm că din anul 2013 avem în orașul Siret poate că unul din puținele spitale de psihiatrie noi din țară, dacă nu chiar singurul”, a spus Adrian Popoiu, care a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat în deschiderea acestui spital, printre care managerul unității, Tiberiu Rotaru, și regretatul doctor sucevean Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Făcând referire la proiectul „Recover-e”, Adrian Popoiu a spus că „din punctul meu de vedere cred că în urma proiectului va crește calitatea actului medical specific, dar cu siguranță vom reuși să avem mai puțină aglomerație în spital. Și dacă proiectul va fi multiplicat, vom avea o perioadă de așteptare mai mică la spitalele de psihiatrie, care sunt foarte aglomerate în momentul de față”.

 

Toate studiile din cadrul proiectului au fost făcute la spitalul din Siret

La rândul său, managerul spitalului din Siret, Tiberiu Rotaru, a arătat că scopul principal al proiectului RECOVER-E este să asigure buna funcționare a Echipelor Comunitare de Sănătate Mintală (ECSM) în cinci țări din Europa implicate în acest proiect, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru și România. Tiberiu Rotariu a explicat că aceste echipe vor servi ca nod principal pentru coordonarea și furnizarea serviciilor de îngrijire pentru persoanele cu tulburări severe de sănătate mintală. El a arătat că în prezent, echipe specializate care să furnizeze servicii de îngrijiri de sănătate mintală bazate pe dovezi științifice nu sunt disponibile în Europa de Est, iar metodele de îngrijire și protocoalele de tratament bazate pe dovezi științifice pentru serviciile de îngrijiri de sănătate mintală comunitare și orientate către recuperarea funcționalității nu au fost definite și adaptate situațiilor locale, iar astfel, aceste servicii nu sunt implementate.

„Acest proiect are ca scop implementarea și studierea inițiativelor comunitare pentru a reduce acest decalaj. Aceste eforturi vor pune accentul pe dezvoltarea capacității resurselor umane și pe metodele de îngrijire, care pot fi concretizate într-o modalitate comprehensivă de îngrijire, care va putea fi replicată la nivel regional și național după terminarea perioadei proiectului”, a adăugat Rotaru. El a precizat că studiile din cadrul proiectului au fost realizate la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Siret a fost finalizat un proiect de cercetare în domeniul psihiatriei comunitare, unic la nivel național.
 Vizualizări articol: 1221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
La Siret a fost finalizat un proiect de cercetare în domeniul psihiatriei comunitare, unic la nivel național4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei