50 de copii din centrele de plasament sucevene au mers într-o excursie la munte, datorită oamenilor care au participat vineri seară, 10 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, la evenimentul caritabil „Spectacol de Bine”.
Este vorba de mai mulți artiști care au dorit să fie alături de organizatorii evenimentului caritabil „Spectacol de Bine”: Vasile Bolohan, Andrei Bacoș și Asociația Help And Advice, pentru ca, împreună, să le facă o bucurie copiilor care poate nu au ieșit niciodată din centrul social în care își trăiesc copilăria. Artiștii care au evoluat pe scenă nu au avut nici o pretenție financiară.
Spectacolul a debutat cu Balada lui Ciprian Porumbescu, interpretată la pian de prof. Johanes Raimund Onesciuc şi la vioară Ciprian Reuţ.
Prezentatorii evenimentului, Gabi Marian şi Narcisa Marian, le-au vorbit spectatorilor (din păcate, în număr destul de mic) despre scopul acestei acțiuni caritabile, despre copiii care poate nu au fost niciodată cu trenul, care nu știu ce gust are o felie de pizza, copii minunați din centrele de plasament, a căror bucurie ar fi cu greu de exprimat în cuvinte, bucuria unei vacanțe la munte.
„Toate lucrurile bune se fac cu ajutorul oamenilor buni, prin urmare, am avut de la început sprijinul celor mai talentați soliști și instrumentiști din Bucovina, care și-au arătat cu bucurie și entuziasm dorința de implicare în acest minunat demers”, a spus Gabi Marian, deschizând în acest fel recitalurile artiștilor. Au urcat pe scenă și au încântat prin prestația lor Adina Fărtăiș (colegă de școală generală cu Vasile Bolohan, unul dintre organizatori) și Dorel Mihoc (ADINA și MIDO). Apoi, pe scenă a evoluat Alesia Pop, elevă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care a spus că iubește folclorul și „poartă Bucovina în suflet, iar graiul de acasă îi dă aripi”. Un moment folcloric aplaudat intens a fost și cel al Ștefaniei Zamosteanu, care la vârsta de 12 ani și jumătate poate spune că are deja vechime în interpretarea muzicii populare, pentru că a început să cânte la vârsta de 4 ani, ca membră a Grupului folcloric de copii și tineri „Balada Bucovinei”, acolo unde a pus bazele formării drumului ei artistic.
Nu puteau lipsi de la acest eveniment caritabil nici dansatori ai Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, care au încântat publicul cu măiestria și frumusețea dansurilor noastre populare. A urmat recitalul Angelicăi Flutur, artistă care s-a născut într-o familie de huţuli din Obcinile Bucovinei și care transmite prin muzică „fascinanta poveste a populaţiei care de sute de ani sălășluieşte în munţii din nordul României”.
Dans și voie bună
Pe scenă au mai urcat și tânăra interpretă Valentina Cernovschi, dar și Ansamblul „Bucovina” al Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu” (sub egida Consiliului Județean Suceava), coordonat de coregraful Alina Leonte. Dansatorii au prezentat o suită de jocuri din Bucovina, urmată de o suită de jocuri din Bacău. Interpreta de muzică populară Laura Olteanu a fost o altă prezență importantă în cadrul spectacolului caritabil de vineri seară. Artista s-a făcut remarcată, de-a lungul timpului, cu ușurință, interpretând de la jazz, blues, caffe concert, până la muzică lăutărească, de petrecere sau folclor autentic. După momentul folcloric susținut de Laura Olteanu, a urmat recitalul artistului Constantin Bahrin, care face parte dintr-o familie de cântăreți de muzică populară, familie în care mama a împărțit darul ei muzical celor 4 copii. O altă prezență mult așteptată de public a fost și cea a artistei Maria Tișcenco, artistă din Republica Moldova, o prezență tonică și plină de viață.
Încă mai puteți face donații
Spectacolul a fost gratuit. Fiecare a donat cât a dorit, într-o urnă, pentru a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament sucevene să plece în excursie la munte. Pe holul de la intrare, oamenii care au ales să vină la spectacol au avut posibilitatea să achiziționeze și cartea „Evadarea din Iad”, unde se găsește toată povestea vieții lui Vasile Bolohan, scrisă de redactorul-șef al Monitorului de Suceava, Tiberiu Avram. Atât Tiberiu Avram, cât și Vasile Bolohan au oferit autografe celor care au achiziționat cartea, banii fiind direcționați către evenimentul caritabil. În timpul spectacolului a avut loc și o tombolă, unii dintre spectatori câștigând câte o carte din partea organizatorilor.
Vasile Bolohan a mulțumit, alături de ceilalți organizatori: Andrei Bacoș și Asociația Help And Advice, oamenilor care i-au fost alături, care au participat la evenimentul caritabil „Spectacol de Bine” și care au făcut posibilă excursia celor 50 de copii la munte. „De asemenea, mulțumim firmei Tarsin, prin domnul Ovidiu Plămadă, care ne-a pus la dispoziție un autocar cu care a fost posibilă deplasarea copiilor la munte. Vă mulțumim din suflet tuturor”, a mai completat Vasile Bolohan.