În general societatea modernă tratează lumea înconjurătoare ca și cum ar fi materie solidă, deși știm de aproape un secol că orice materie este energie, că materia poate acționa ca o particulă sau ca o undă, în funcție de așteptările persoanei care o experimentează, și că timpul și spațiul nu sunt decât concepte pe care le înțelegem datorită modului în care simțurile noastre interpretează realitatea.
Fără conștientizarea și recunoașterea pe scară largă ale adevăratei naturi a realității, continuăm să ne tratăm sănătatea ca pe o simplă reflexie a aspectelor concrete ale corpului nostru, iar sănătatea mintală ca pe o reflexie a funcționării creierului. În consecință, soluțiile noastre presupun în general medicamente și intervenții chirurgicale. Utilizăm soluții concrete pentru a aborda o versiune concretă a realității. Perpetuarea acestei viziuni concrete asupra realității lasă controlul asupra sănătății noastre în mâinile experților recunoscuți și ne reduce capacitatea de a hotărî pentru noi înșine și de a lua măsuri preventive în viața cotidiană.
Știința și spiritualitatea sunt de acord că toate lucrurile sunt legate între ele, că există o forță organizatoare care le afectează pe toate și că mintea noastră afectează energia din jurul și din interiorul nostru. Aceste informații ne pot ajuta să înțelegem valoarea unor practici ca qi gong-ul medical, rugăciunea inimii etc.
În încercarea de a izola zonele pe care trebuie să le vindecăm sau să le îngrijim și în încercarea de a face procesul de vindecare mai simplu și mai precis, profesioniștii și laicii separă mintea, trupul și spiritul pentru a se ocupa de fiecare individual. Totuși, aceste părți se influențează reciproc. O abordare ce nu ține cont de această interacțiune cauzează efecte secundare neanticipate în zonele conexe. De exemplu, persoanele accidentate grav fizic suferă adesea efecte emoționale serioase mai târziu. Un alt exemplu ar fi faptul că adulții care au trăit traume multiple în copilărie tind să sufere de dureri cronice. Persoanele dependente sunt afectate fizic, emoțional, mintal și spiritual de suferința lor. Faptul că nu lucrează asupra tuturor nivelurilor și a interacțiunilor dintre acestea lasă adeseori acumulări nerezolvate de energie toxică la diverse niveluri ale funcționării corpului.
Aparent, convingerile orientale și cele occidentale despre sănătate și vindecare funcționează în moduri conflictuale și opuse. Occidentul se axează pe aspectele concrete ale realității, pe părțile pe care le putem detecta cu ajutorul simțurilor. Orientul acordă mai multă importanță aspectelor energetice ale realității. Totuși, ambele abordări sunt legitime. Este mai înțelept să ne dăm seama când și cum să aplicăm fiecare abordare și cum pot conlucra decât să încercăm să respingem una dintre ele. Însă, dacă nu realizează acest lucru, mulți oameni utilizează doar cunoștințele dintr-un singur sistem, chiar și după ce acesta pare să-și fi atins limitele în a-i ajuta. Dacă problemele sunt grave, vor ajunge la disperare, ceea ce îi poate duce spre măsuri extreme.
Când oferi o perspectivă sau o soluție nouă la o problemă, de obicei ți se răspunde: „Pe ce studii se bazează?” În general, tipul de studii la care se referă lumea în astfel de situații sunt cercetările cantitative, care analizează problema în condiții de laborator controlate și care izolează sau manipulează părți din ea pentru a testa o anumită teorie sau convingere. Acest tip de cercetare este cu siguranță valoros și de-a lungul anilor a produs numeroase descoperiri importante. Totuși, nu este singurul tip de cercetare. Valoroase sunt și feed-back-ul descriptiv al indivizilor incluși în cercetarea calitativă, studiile de caz și observația sistematică.
Diferitele tipuri de cercetare se pot verifica reciproc. Să nu uităm că cercetarea cantitativă nu este complet obiectivă. Nicio cercetare nu poate fi astfel. Cercetarea se bazează întotdeauna pe ipoteze. Știm că așteptările cercetătorului pot afecta rezultatele studiului, indiferent de numărul de elemente de control aplicate. Crearea unor situații artificiale și condiții controlate poate duce la rezultate ce nu se aplică în situații reale. Statisticile pot fi manipulate astfel încât să modifice complet concluziile unui studiu. În consecință, cercetările trag multe concluzii contradictorii.
Ca să știm cum este mai bine pentru sănătatea și pentru viața noastră, trebuie să nu acordăm atenție numai rezultatelor cercetărilor cantitative. Dacă ne bazăm numai pe descoperirile metodelor de cercetare curente, pierdem din vedere beneficiile a mii de ani de investigații și studiu.