Un tânăr care a adunat un adevărat noian de infracțiuni rutiere comise, deși are numai 20 de ani, a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Suceava la o pedeapsă cumulată de 2 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Andrei Emanuel Hariga se află în arest preventiv de la începutul lunii iunie a acestui an. Judecătorii au decis să-i mențină în continuare arestul preventiv, până la o sentință finală. Decizia Judecătoriei Suceava poate fi contestată la Tribunalul Suceava.
Conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, instigare sub forma participației improprii la fals intelectual (ultimele trei infracțiuni legate de prezentarea unui permis fals de conducere) sunt infracțiunile pentru care tânărul a primit condamnări. Mai grav, el a recidivat conducând beat și fără permis, deși era deja condamnat cu suspendare.
După ce au cumulat pedepsele, judecătorii au stabilit ca inculpatul să execute, în final, pedeapsa rezultantă de 2 ani și 3 luni de închisoare.
Circula în mod sinuos și frâna brusc, pe artera principală a Sucevei
Ultimul episod care l-a avut în prim-plan pe tânărul în vârstă de 20 de ani s-a petrecut la începutul lunii iunie a acestui an, în municipiul Suceava.
Pe 1 iunie, în jurul orei 20.00, un echipaj de la Serviciul Rutier Suceava a reperat în trafic, pe Calea Unirii, un autoturism VW care era condus în mod sinuos, șoferul frânând brusc în mai multe rânduri și fiind aproape de a tampona alte mașini. Tânărul de la volan a refuzat să oprească, fiind urmărit pe mai multe străzi de echipajul de poliție. Intrat pe strada secundară Mirăuți, fugarul a oprit în dreptul unui imobil și a coborât din mașină, fiind interceptat de polițiști înainte de a se ascunde.
Tânărul și-a dat inițial identitatea fratelui său, încercând să-i păcălească pe polițiști.
Tânărul nu a putut prezenta la control permis de conducere, iar baza de date a indicat ulterior că nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.
Hariga era și în stare avansată de ebrietate, etilotestul indicând concentrația de 0,97 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
După acest ultim episod, tânărul a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Având în vedere că era deja recidivist, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au formulat propunere de arestare preventivă, care a fost admisă de judecători.
Acest caz este un exemplu de inconștiență dusă la extrem, cauză din care s-a ajuns în cele din urmă la o condamnare. Impresia generală este că în majoritatea cazurilor șoferii pericol public ajung prea greu după gratii, abia după ce „calcă pe bec” de mai multe ori și ignoră pedepsele cu suspendare ori măsurile restrictive.