Îți s̶p̶u̶n̶ scriu încă din capul locului că și mie mi se par plictisitoare în general lansările de carte, însă aici a fost altceva.
A fost cu lacrimi, cu emoții, cu zâmbete. Și câteva sute de persoane. Din medii diferite și generații diferite. Și poate că diversitatea aceasta a făcut ca lansarea cărții “Evadarea din Iad” să fie un eveniment care a curs ca un film bun. E filmul vieții lui Vasile Bolohan și e Bazat Doar Pe Fapte Reale.
Vasile. Chinuit, bătut și alungat pe străzi
Vasile e copilul care, după ce-a trăit prin boxe, uscătoare și scări de blocuri în cartierul George Enescu, a ajuns Om Mare.
De ani de zile e stabilit în Anglia, unde muncește în construcții, și-și împarte salariul obținut cu greu pe șantier cu copii orfani ori provenind din familii dezorganizate.
Pentru că el a fost un astfel de copil. Chinuit, bătut și alungat pe străzi. Un adolescent care auzeaîn spatele uşilor închise oameni sărbătorind, în timp ce el, copilul nimănui, se învelea cu mai multe preşuri să îndure frigul. Tânărul care și-a găsit tatăl mort din cauza alcoolului în față la Dorna (din cartierul sucevean George Enescu). Un tânăr care a ajuns la pușcărie, pentru un furt mărunt, și a renăscut într-o celulă de penitenciar.
Astăzi, sute de copii au avut parte de momente fericite, poate cele mai fericite ale vieții lor, pentru că el, Vasile, de acolo din Leeds - Anglia, nu a uitat ce înseamnă să nu ai pe nimeni.
“Eu vreau să scriu o carte despre omul acesta!”
Toată această poveste a vieții lui Vasile este prezentată în cartea “Evadarea din Iad”, scrisă de redactorul-șef al Monitorului de Suceava, Tiberiu Avram.
Sunt aproape doi ani de când Vasile și Tibi lucrează pentru acest roman, ideea acestei cărți plecând de la un e-mail pe care Vasile mi l-a trimis și în care își povestea un fragment din viața lui. L-am redirecționat redactorului-șef (lui Tiberiu Avram) și, atunci, povestește chiar autorul: “Erau acolo câteva cuvinte, care sunau cam așa: <La 21 de ani mi s-a deschis o poartă. Poarta Albă. 3 ani și 4 luni de închisoare.> Acesta a fost declicul. Citind aceste rânduri parcă am văzut întreaga lui viață fără să o cunosc. Fără să știu cine e. Și am zis atunci: Eu vreau să scriu o carte despre omul acesta!”
Vasile, lacrimi și coada la autografe
Vasile era vizibil emoționat. Se pregătea de al 3-lea său discurs în fața audienței. Primul, așa cum chiar el a povestit la lansarea de luni seară, a fost la Tribunal, cu mulți ani în urmă, în fața unui judecător, iar cel de-al doilea la Gala Top 10 Suceveni, în 2019, când a fost unul dintre nominalizați.
Imaginea cu Vasile în lacrimi și oamenii care stăteau la coadă să ia autografe (nici nu începuse lansarea propriu-zisă) te emoționa.
Vasile a fost clar personajul principal al serii, așa cum a explicat chiar autorul romanului, Tiberiu Avram: “Oricât de importantă ar fi pentru mine această seară, pentru Vasile este cu siguranță de cel puțin 10 ori mai importantă. Și de aceea consider că el este personajul principal al acestei seri. Eu vă îndemn să citiți cartea, să citiți această poveste pentru că merită citită, merită povestită, povestită și iar povestită.”
Printre primii care au citit “Evadarea din Iad” s-a numărat și profesorul universitar Brândușa Elena Steiciuc, cea care semnează de altfel și prefața acestui roman.
“Citind această carte, chiar de la bun început mi-am spus: Eroul este ceea ce americanii numesc: <self-made man>. Un om care s-a construit singur, care aproape că nu a avut sprijin în viață, iar în acest roman plin de lumini și umbre, mai ales de umbre, veți descoperi pagini care par desprinse din Dickens”, a mărturisit audienței Brândușa Elena Steiciuc, moderatoarea evenimentului de luni seară.
„Nu știm mulți să ne bucurăm de ceea ce avem”
A venit și rândul lui Vasile să vorbească mulțimii. Erau în sală mulți prieteni de-ai lui, dar, dacă n-ai fost în astfel de situații, îți spun eu că nu mai vezi pe nimeni în momentul în care toate privirile sunt ațintite asupra ta și ți se dă microfonul.
Vasile se ridică în picioare și cu “fățica lui suspectă” (după cum singur s-a descris) a făcut ce știe el mai bine: să spună povești. Și a captat toată atenția mărturisind cum a luat un taxi să ajungă la lansare, iar pe drum i-a cerut șoferului să oprească, după ce-a văzut o femeie făcând semne disperate către taximetrist. A lăsat-o pe femeia respectivă unde a dorit ea, în zona centrală a Sucevei, însă pe drum i-a povestit lui Vasile ceva.
“Mi-a spus că are cancer în formă terminală. Prin povestea asta vreau să vă spun că viața e scurtă și trebuie să ne bucurăm de tot ce ne dă Dumnezeu pe fața pământului, să ne sprijinim unii pe alții”, și-a început Vasile speech-ul, mulțumindu-le celor prezenți că “mi-ați dat putere”.
A avut și un discurs scris, pe care l-a citit ca pe o poezie, precizând că e nevoie să se sprijine de masă, “că tremur”.
“Îndemn pe oricine care a avut ghinionul să treacă printr-un greu în viață să stea de vorbă cu un orb, un paralizat, un om ce duce o boală grea sau cu un om al străzii și va avea de învățat. Nu știm mulți să ne bucurăm de ceea ce avem. Mă bucur dacă viața mea poate schimba în bine viața și unui singur om”, a spus Vasile, într-un discurs care a avut de toate: și glume, și emoții, și multă sinceritate. Așa cum e el.
Poate nu o să mă crezi că mai bine de o oră s-a stat la rând la autografe atât la cel care a scris cartea, Tiberiu Avram, cât și cel care și-a povestit viața în ea, Vasile Bolohan.
M-am gândit și la asta și tocmai din acest motiv am atașat acestui text imagini video de la lansare de acum două zile (video e postat pe canalul de YouTube al Monitorului).
Ajută-ne să trimitem copiii din centrele de plasament într-o excursie la munte
Vinerea aceasta, pe 10 septembrie, la Casa de Cultură a Sucevei va avea loc un “Spectacol de Bine”, un eveniment caritabil organizat de Vasile Bolohan și prietenul său Andrei Bacoș. Cei doi nu sunt la prima acțiune de acest gen, iar de data aceasta își doresc să strângă bani pentru a trimite copiii din centrele de plasament într-o excursie la munte.
E un spectacol cu intrare gratuită, în care spectatorii pot lua parte la un recital de muzică populară la care artiști cunoscuți și ansambluri din județ (Angelica Flutur, Alexandru Brădățan, Laura Olteanu, ansamblurile „Ciprian Porumbescu” și „Bucovina” etc.) și-au anunțat prezența pe scenă fără nici un onorariu.
Sucevenii pot dona sume de bani fie la locul evenimentului, fie în contul asociației care va organiza evenimentul (Help And Advice - RO82 UGBI 0000 3320 2635 8RON).
Notă: Accesul la spectacolul de vineri seara e gratuit, însă va fi permis prin prezentarea unui certificat de vaccinare, test negativ valabil sau adeverință care atestă trecerea prin boală.
De asemenea, se vor putea face teste rapide și înaintea spectacolului prin intermediul unei echipe specializate ce va fi prezentă la fața locului.
Foto: Ștefan Macedon Gheorghiță
P.S. „Evadarea din Iad” poate fi cumpărată și la evenimentul de vineri seară, iar în curând va fi comercializată prin Librăriile Alexandria.