Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în luna august s-a desfășurat a patra ediție a taberei de vară „Școala din pridvorul Bisericii”, derulată la nivelul Protoieriei Fălticeni și găzduită de parohia „Sfântul Ilie” din localitatea Suha, comuna Mălini.
Așa cum am aflat de la preotul Georgian Rotar, responsabil comunicare în cadrul Protoieriei Fălticeni, acest proiect s-a axat pe „apropierea tinerilor de biserică și redescoperirea valorii prieteniei și a colaborării într-un mediu natural, recreativ și educativ, ca o alternativă sănătoasă de a-și petrece timpul liber în comuniune cu ceilalți și de a fi deconectați de la ceea ce înseamnă tehnologie”.
În tabăra de la Suha au fost peste 80 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, alături de localnici fiind prezenți elevi din parohiile Dolhasca (pr. paroh Mihail Saftiuc), parohia Bogdănești I (pr. paroh Maricel Ursuțu) și parohia Boroaia I (pr. paroh Silviu Maxim). Reîntâlnirea participanților, după un an în care nu s-au mai organizat tradiționalele tabere de vară din cadrul parohiilor din Protopopiatul Fălticeni din cauza contextului epidemiologic generat de infecțiile cu SARS-CoV-2, a fost mult așteptată de participanții dornici de a descoperi lucruri noi împreună cu preoții și profesorii coordonatori.
Activitățile s-au desfășurat la frumoasa biserică ocrotită de către Sfântul ,,Prooroc Ilie”, aflată într-un loc cu adevărat pitoresc din comuna Mălini, sub îndrumarea părintelui paroh Pavel Norocel, a preotesei Anca Ionela, a cadrelor didactice și a voluntarilor, care au oferit un program variat pe întreaga perioadă a desfășurării taberei. Alături de parohia Suha, pentru buna desfășurare a activităților propuse s-au implicat Primăria și Consiliul Local al comunei Mălini, parohia Sfântul „Prooroc Ilie” din municipiul Fălticeni (pr. paroh Adrian Dulgheriu) și parohia Sfinții ,,Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni (pr. paroh Georgian Rotar și pr. Constantin Rotar).
Activitățile taberei s-au desfășurat pe ateliere
Copiii și tinerii și-au început ziua cu rugăciunile dimineții, după care au participat la activitățile propuse. Parascheva Butnaru și Elena Vodă, îndrumătorii de la primul atelier, i-au ajutat pe cei mici să redescopere vechile meșteșuguri populare, cum ar fi cusutul costumelor populare, torsul lânii, tehnica de împâslire (procedeele prin care trece lâna de oaie până a ajunge a putea fi confecționate haine). Atelierul s-a desfășurat în incinta noului altar de vară, în care preot misionar protopopesc Mihai Apăvăloaie i-a inițiat pe cei mici în confecționarea de metanii și brățări pe care fiecare participant le-a luat acasă ca amintire pentru activitățile desfășurate în cadrul taberei.
În cel de-al doilea atelier, pr. arhidiacon Adrian Ursuleasa și pr. diacon Nicușor Spînu, alături de ceilalți preoți, i-au învățat pe tineri câteva noțiuni legate de cântarea bisericească prin învățarea de pricesne închinate Maicii Domnului și prin pilde, ajutându-i ca prin întrebările lor să găsească răspunsuri referitoare la lucruri încă neștiute ce țin de rânduielile bisericii sau anumite frământări interioare pe care le întâmpină un adolescent, mai ales în perioada vremurilor în care ne aflăm.
Prin grija organizatorilor, tinerii au petrecut momente duhovnicești îmbinate cu diferite activități de interacționare și interrelaționare, astfel încât în cadrul celui de al treilea atelier, au avut parte de jocuri educative care le-au captat atenția, coordonatorii fiind prof. Liliana Popescu, prof. Angelica Ștefănoaia, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Labiș” din Mălini, prof. Luminița Gogan, înv. Viorica Amuscăliței, înv. Ionela Pășcănuț, prof. Nicoleta Tofănel și prof. Alexandru Iordache. Lor li s-au adăugat prof. Ioan Ilica, care, alături de soția Paula, au întreținut atmosfera prin cântece din muzicuță și chitară.
Tabără finalizată cu rugăciune, diplome și înghețată londoneză
„Cadrele didactice, alături de voluntari, și-au dăruit toată dragostea pe timpul desfășurării acestor activități dedicate îndrumării copiilor, activități care au adus un strop de bucurie după o perioadă grea încercată în care copiii au fost privați de astfel de acțiuni, din cauza pandemiei de Covid-19.
La orele amiezii, copiii au avut parte de o agapă copioasă pregătită de gospodinele din parohie și oferită cu drag și generozitate de gazde, iar după o binemeritată odihnă, au avut parte de drumeții pe drumul istoric ce leagă județul Suceava de județul Neamț, spre locul numit „Iesle”, pe valea Suhei”, a precizat preotul Georgian Rotar.
Festivitatea de încheiere a taberei s-a desfășurat în curtea bisericii parohiale din Suha, unde copiii au primit, pe lângă diplome, o gustare și înghețată de la mașina „londoneză”, tabăra încheindu-se cu rugăciunea de mulțumire pentru darurile revărsate și reușita ultimei activități de acest gen din cadrul parohiilor din Protopopiatul Fălticeni.
Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu i-a mulțumit părintelui paroh Pavel Norocel, colaboratorilor, îndrumătorilor și tuturor celor care și-au adus aportul la organizarea acestei activități „în care se observă experiența acumulată din anii anteriori, satisfacția văzându-se pe fețele celor mici. Sperăm ca legăturile create între participanți să continua printr-o colaborare mult mai strânsă care va da rodul cuvenit la vreme potrivită în ogorul Bisericii noastre strămoșești”, a fost îndemnul părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu.