Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a lansat un atac frontal la adresa E.ON Energie România SA, societate pe care o acuză că nu ridică nici un deget pentru a veni în sprijinul consumatorilor din piață. ”Tot mai mulți consumatori de energie electrică și gaze naturale din Moldova, în mod special din județul Suceava, se confruntă cu reale dificultăți în încercarea de a încheia un contract nou de furnizare pe piața concurențială. Astfel, operatorul local E.ON Energie România S.A. nu depune nicio diligență pentru a sprijini consumatorii să încheie un contract de furnizare în condiții tarifare mai bune, ci, dimpotrivă, tergiversează cât mai mult posibil acest proces, pentru a menține consumatorii în serviciul universal, mult mai scump. Mai mult decât atât, posibilitatea încheierii unui nou contract pe cale electronică (e-mail) este obstrucționată de operatorul local, acesta obligând indirect consumatorii să se adreseze fizic serviciului de asistență pentru clienți, unde ghișeele sunt puține, iar cozile sunt interminabile”, a arătat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean s-a adresat președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRDE), Dumitru Chiriță, căruia îi cere să se implice și să ia măsuri concrete și urgente pentru a veni în sprijinul consumatorilor de energie electrică, dar și de gaze naturale, mai ales în contextul creșterii rapide a prețurilor la cele două servicii oferite populației.
Concret, Ioan Balan dorește a ANRDE să monitorizeze și să verifice modul în care operatorii din domeniul energiei electrice și gazelor naturale sprijină consumatorii să încheie noile contracte în piața concurențială.
”Este posibilă sancționarea acelor operatori care tergiversează intenționat încheierea noilor contracte, pentru a menține consumatorii în serviciul universal, cu tarifele cele mai mari? În condițiile în care mai mulți pensionari au dreptul, în temeiul Hotărârii Guvernului nr.1041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice, la o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 Kw/an, vă rog să precizați ce măsuri ați dispus pentru ca aceste prevederi să se respecte și în noile contracte de furnizare? Vă rog să precizați ce măsuri ați luat, astfel încât operatorii din sectorul energiei să nu majoreze în mod unilateral tarifele din noile contracte încheiate pe piața liberă?”, sunt întrebările adresate președintelui ANRDE și la care Ioan Balan așteaptă nu doar răspunsuri, ci și acțiuni concrete.