Județul Suceava va fi reprezentat săptămâna viitoare, la faza națională a concursului „Cel mai bun fasonator mecanic”, care se desfășoară la Iași, în perioada 6-9 septembrie, de către un angajat al Ocolului Silvic Crucea - Constantin Pocolin.
Acesta este câștigătorul competiției profesionale “Cel mai bun fasonator mecanic” – faza pe Direcția Silvică Suceava, care a avut loc recent, la Ocolul Silvic Breaza, după o pauză de un an de zile, impusă de pandemie.
“Concursul este organizat pentru perfecționarea pregătirii continue a muncitorilor, care lucrează în activitatea de exploatare a pădurilor (fasonatori mecanici). La această acțiune au participat fasonatorii mecanici din cadrul celor 24 de ocoale silvice din subordinea Direcției Silvice Suceava”, a precizat șeful silvicultorilor suceveni, Sorin Ciobanu.
Concursul „Cel mai bun fasonator mecanic” a devenit o tradiţie la nivelul judeţului Suceava, care s-a remarcat an de an prin rezultate excelente obţinute la competiţiile naţionale.
Deși de obicei probele de concurs se desfăşurau în pădure, acolo unde fasonatorii îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi, acum, din cauza condiţiilor meteo, competiţia s-a desfăşurat „în poligon”, într-o zonă special amenajată în acest scop.
De dimineața până spre seară, fasonatorii mecanici, cunoscuţi în limbaj popular drept „drujbişti”, îmbrăcaţi corespunzător normelor de protecție a muncii, au efectuat cele cinci probe din concurs, sub atenta supraveghere şi îndrumare a unui juriu profesionist, format din reprezentanţi ai Colegiului Silvic „Bucovina” de la Câmpulung Moldovenesc.
“Concursul constă în cinci probe, începând cu schimbatul lanţului, tăierea de precizie, tăierea combinată, doborâtul arborelui şi cepuitul. Scopul acestor acţiuni este de a evita, pe cât posibil, producerea unor evenimente nedorite”, a precizat șeful DS Suceava, Sorin Ciobanu.
Pe podium, ocupanţi ai primelor trei locuri au fost:
Locul I - Constantin Gh. Pocolin (OS Crucea)
Locul II - Toader Candrea (OS Dorna Candrenilor)
Locul III - Vasile Cotos (OS Brodina).
La desfășurarea concursului profesionalau fost prezenți Romeo Butnaru, inspector-şef al ITM Suceava, directorul comercial al Direcţiei Silvice Suceava, Cătălin Diaconescu, precum și șeful Ocolului Silvic Breaza, Mihai Liţu.
Ocolul care a găzduit evenimentul atât în 2019, înainte de pandemie, cât și în 2021, la reluarea sa, are o veche tradiţie în silvicultură, luând fiinţă în 1886, la iniţiativa Casei Regale Austriece.