Noul Spital Municipal Fălticeni se va deschide, oficial, începând de astăzi, când vor fi făcute primele internări. Investiția a fost începută în urmă cu 30 de ani, în momentul de față noul spital fiind funcțional în totalitate. Deschiderea noului spital nu a avut parte de o inaugurare oficială sau tăieri de panglici, aceasta fiind dorința expresă a primarului din Fălticeni, Cătălin Coman. Pentru a marca deschiderea noului spital, Cătălin Coman a organizat, miercuri, o întâlnire medicală de lucru, prima activitate în noua clădire a unității spitalicești. La întâlnire au participat directorii spitalelor din județ, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Jandarmeriei Suceava, dar și ai Consiliului Județean Suceava și ai Prefecturii Suceava. Astfel, alături de primarul Cătălin Coman, la ședință au fost prezenți președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Iulian Cimpoeșu, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Vass Levente, dar și invitați din domeniul medical, medici din Fălticeni și din regiunea Moldovei, precum și primarul Sucevei, Ion Lungu.
Cătălin Coman: ”Avem o politică agresivă, în sensul bun, pentru aducerea medicilor la Fălticeni”
Încă din debutul ședinței, primarul Cătălin Coman a spus că acest eveniment nu este o întâlnire festivă sau o inaugurare oficială a noului spital. „Suntem astăzi împreună cei care într-un fel sau altul ne-am dorit ca acest spital din Fălticeni să fie finalizat, să fie pus la dispoziția celor care au nevoie de servicii medicale de calitate”, a spus Cătălin Coman. El a spus că noul Spital Municipal Fălticeni poate fi deschis după ce și Agenția pentru Protecția Mediului a emis ultima autorizație necesară pentru acest lucru. El a arătat că miercuri, 1 septembrie, au fost efectuate ultimele lucrări de dezinfecție și au fost stabilite ultimele detalii tehnice privind logistica și crearea fluxurilor necesare, iar de joi, 2 septembrie, vor fi internați primii pacienți în noul sediu.
„Vom continua investițiile în sănătate. Vreau să vă spun că avem o politică agresivă, în sensul bun, pentru aducerea medicilor la Fălticeni și sunt convins că împreună cu dumneavoastră, cu sprijinul instituțiilor pe care le reprezentați, vom găsi cele mai bune soluții pentru ca serviciile medicale la Fălticeni să fie dintre cele mai bune, dorite de cetățeni”, le-a transmis Cătălin Coman celor prezenți.
El a subliniat faptul că la 30 de ani de la începerea lucrărilor la acest spital cel mai bun lucru este „ca tot ce a fost rău să fie dat deoparte”. „Suntem la 30 de ani de la începutul acestui spital. Au trecut 30 de ani, ce a fost rău dăm deoparte, ne gândim pozitiv, ne gândim la viitor, ne gândim în perspectivă. Suntem datori față de cei 150.000-160.000 de oameni care și-au pus speranța de-a lungul timpului în deschiderea acestui spital să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca lucrurile acestea să se întâmple bine și eficient”, a mai declarat Cătălin Coman.
Managerul Spitalului Municipal Fălticeni, Vlad Morariu: Am început etapa pentru a crește calitativ serviciile medicale oferite pacienților
La rândul său, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, Vlad Morariu, a spus că nici în acest moment nu îi vine să creadă că s-a ajuns la deschiderea noului sediu al acestei unități spitalicești. „A fost un proiect dificil, la care se lucrează de 30 de ani. Practic lucrările au fost suspendate între anii 1997 și 2011 și de nouă ani lucrăm efectiv”, a explicat Vlad Morariu, care a spus că noul Spital Municipal Fălticeni are 252 de paturi, cu nouă secții și șase compartimente.
El a explicat că activitatea din șase corpuri ale vechiului spital a fost comasată în noua clădire. „Am rămas ca secție exterioară doar cu bolile infecțioase și secția de pneumoftiziologie. Și domnul primar ne va sprijini să modernizăm și celelalte pavilioane care au rămas exterioare”, a arătat Morariu. El a precizat că dezvoltarea serviciilor medicale în Fălticeni a fost gândită în două etape, prima de modernizare a infrastructurii și de dotare, care acum este finalizată. Vlad Morariu a arătat că a doua etapă, care a debutat la începutul acestui an, este cea de creștere calitativă a serviciilor medicale. „Am început această etapă printr-o campanie de recrutare și de atragere a medicilor tineri către spitalul nostru, pentru ca împreună cu cei de aici, cu experiență, să formăm echipe noi care să oferim altfel de servicii medicale pacienților noștri. Servicii calitative, nu doar cantitative”, a precizat managerul spitalului din Fălticeni.
El a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat în finalizarea acestui spital, de la constructor, autorități locale, județene și naționale și până la întreg corpul medical, „adevărații eroi”, care „au dus o muncă de supraviețuire în ultimii 8-9 ani lucrând în pavilioanele vechi ale spitalului”.
Flutur: În lupta cu această pandemie ni se alătură un spital cu peste 240 de paturi, cu o secție de terapie intensivă modernă
Invitat să ia cuvântul, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că îl bucură faptul că în această luptă cu pandemia de Covid se alătură un spital nou și modern. Gheorghe Flutur a amintit că a venit la acest spital în anul 2010, împreună cu ministrul de atunci al Sănătății, Attila Cseke, acesta alocând atunci cea mai mare sumă de bani pentru spital, de 200 de miliarde de lei vechi, care însă din cauza contestațiilor la licitații nu a putut fi cheltuită. „Apoi anul trecut și anul acesta Guvernul știu că a mai alocat aproape 18 milioane de lei, cam atât vă trebuia să finalizați spitalul de la Fălticeni”, a spus Flutur. El a arătat că îl bucură faptul că acest spital a fost finalizat, iar împreună cu primarul Cătălin Coman a avut inițiativa de a avea o întâlnire de lucru tehnică, „pentru că valul patru de pandemie din păcate ne creează probleme și am zis că e bine să ne întâlnim cu toți managerii din județ”.
„Astăzi ni se alătură la infrastructura spitalicească un spital cu peste 240 de paturi și cu o secție de terapie intensivă modernă și pe mine mă bucură foarte mult că îl avem în lupta aceasta cu pandemia”, a declarat Flutur, care a făcut un apel către toți directorii de spitale ca în continuare să existe un management integrat, coordonat de la nivelul Spitalului Județean, pentru fluidizarea fluxurilor de pacienți.
Președintele CJ Suceava a subliniat faptul că Spitalul Municipal Fălticeni va avea nevoie în continuare de dotări, care vor putea fi achiziționate prin programe europene. Gheorghe Flutur consideră că sunt bune și spitalele mari regionale, dar în același timp nu trebuie uitate și spitalele mici. „Trebuie să ne gândim și la spitalele mari regionale, cum e cel de la Iași, dar nu putem abandona finanțarea spitalelor mici, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret, Câmpulung Moldovenesc. Dacă nu găsim soluții să fie eligibile pe fonduri europene degeaba facem mamuți regionali. Și în loc să rămână la Vatra Dornei trebuie să duci pacientul direct la Iași. Eu cred că trebuie să concentrăm să fie eligibile și aceste spitale. Au mare nevoie de dotări aceste spitale. Eu mă bucur că primarul de la Fălticeni cere dotări și așa trebuie să facă”, a afirmat Gheorghe Flutur. El consideră că spitalul din Fălticeni este extrem de important având în vedere că deservește cel puțin 150.000 de locuitori din zona arondată municipiului Fălticeni, ceea ce înseamnă un sfert din populația județului Suceava. „Nouă nu ne este indiferent acest lucru. De acea cât am putut și noi anul trecut, în pandemie, am venit cu sprijin din Fondul de Urgență a CJ Suceava. Și să dea Dumnezeu să nu aveți nevoie, dar suntem cu arma la picior în continuare pentru treaba asta”, a mai precizat președintele CJ Suceava.
El a ținut să transmită un mesaj și corpului medical din Fălticeni, dar și din întreg județul, cărora le-a mulțumit pentru întreaga implicare în lupta contra pandemiei de Covid. „Poate prea puțin am vorbit despre dumneavoastră și despre masca pe figură pe care nu ați mai dat-o jos în pandemie și despre toate eforturile supraomenești a foarte multora dintre dumneavoastră. Recunoștință și apreciere. Și poate învățăm ceva din aceste necazuri. Și un pic mai multă solidaritate nu strică între noi”, a spus Flutur. În final el a spus că există toată deschiderea din partea sa, adăugând că își dorește un parteneriat pe termen lung între Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Fălticeni și celelalte unități spitalicești din județ.