Luna august, fără îndoială cea mai aglomerată de pe șoselele județului Suceava, s-a încheiat cu un număr de accidente grave și de decedați mult peste media unei luni normale. Paradoxal, deși numărul de accidente grave a fost ceva mai scăzut decât în august 2020, la capitolul persoane decedate este o ușoară creștere.
Cifrele contabilizate de Serviciul de Poliție Rutieră Suceava arată că în luna august pe drumurile publice din județul Suceava au avut loc 21 de accidente grave, cu șase mai puține decât în aceeași lună a anului trecut. S-au înregistrat 11 morți în accidente, cu unul în plus față de august 2020, 15 răniți grav (-4) și 20 de răniți ușor (+11).
O analiză mai aprofundată arată că cele mai multe tragedii nu s-au produs în urma unor accidente „clasice”, în urma impactului dintre mașini, pe fond de viteză sau depășiri neregulamentare. Și-au pierdut viața în accidente doi motocicliști (unul lovit de o mașină și unul care a pierdut controlul și a ieșit în decor), un mopedist, o femeie care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni, la Dumbrăveni, un alt pieton căzut pe carosabil și, chiar la finele săptămânii trecute, un alt pieton care a ieșit în fața unei mașini, între Rădăuți și Dornești.
Cel mai grav accident din punct de vedere al consecințelor s-a produs pe 15 august, în zona localității Dumbrava, din comuna Cornu Luncii, spre Horodniceni.Doi tineri, unul de 18 și celălalt de 22 de ani, și-au pierdut viața după ce autoturismul în care se aflau, un BMW mai vechi, a ieșit de pe carosabil și s-a răsturnat pe cupolă. Viteza excesivă și lipsa de experiență în condus au stat la baza acestei duble tragedii.
Un alt tânăr, în vârstă de 28 de ani, din Mălini, a murit după ce a intrat violent cu un autoturism într-o căruță.
Un alt tânăr, în vârstă de 22 de ani, și-a pierdut viața săptămâna trecută, după ce a pătruns brusc cu mașina pe contrasens, pe centura ocolitoare a municipiului Rădăuți.
În urma dispozițiilor conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în luna august polițiștii rutieri, ajutați de colegi de la alte structuri, au avut un grafic de controale în trafic foarte complex.
Elocvent în acest sens este că s-a ajuns la peste 1.000 de permise de conducere reținute în doar o lună de zile. Cei mai mulți șoferi și-au pierdut dreptul de a conduce din cauza vitezei excesive, fiind înregistrați de radare cu viteze care depășeau cu peste 50 de km/h limita admisă pe respectiva porțiune de drum. Pe locul II la motiv pentru luarea permisului sunt depășirile pe linia continuă.
S-au bătut recorduri nedorite și la șoferi băuți prinși în trafic. Doar la un final de săptămână au fost peste 30 de cazuri de șoferi cu dosare penale pentru consum de alcool ori refuzare de recoltarea a probelor biologice, plus conducători cu alcoolemii mai mici, care au fost amendați și li s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.
La capitolul măsuri ferme față de șoferii pericol public se remarcă și că de la începutul anului, în primele șapte luni, s-a luat măsura reținerii în arest a nu mai puțin de 83 de inculpați, pentru comiterea de infracțiuni la regimul rutier. Aici intră de regulă cei care au comis cumul de infracțiuni la regimul rutier, cel mai adesea conducere fără permis și sub influența alcoolului.