Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 204 (7816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apreciere

Titlul de Cetățean de Onoare pentru doi cunoscuți medici din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Având în vedere faptul că începând cu data de 2 septembrie 2021, noul Spital Municipal Fălticeni va fi operațional, miercuri, 1 septembrie, Consiliul Local al Municipiului Fălticeni se întrunește în ședință extraordinară pentru a acorda titlul de Cetățean de Onoare medicului primar neonatolog Mariana Sigmund, medicului primar chirurg Constantin Moldovanu, fost director al spitalului Municipal Fălticeni, Mariei Holtzhauser, susținătoare a acțiunilor de voluntariat, și Adrianei Filip, specialist în comunicare și relații publice.

„Prin conferirea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Fălticeni, ne arătăm aprecierea față de doi medici excepționali care au luptat și luptă în continuare în prima linie pentru a salva viețile oamenilor și față de doi oameni în fața cărora trebuie să ne prezentăm încărcați cu respect pentru că, într-o perioadă grea a crizei sanitare care a cuprins globalitatea în anul 2020, în care spitalele din județul Suceava nu mai făceau față noului virus, au sensibilizat opinia publică și nu numai, au inițiat și au promovat cu ajutorul canalelor media campanii naționale de donații pentru a deschide Spitalul Municipal Fălticeni”, a precizat prof. Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni. 

 

Constantin Moldovanu, medicul care a făcut peste 10.000 de operații și a făcut primele demersuri pentru a se construi un nou spital la Fălticeni

Conform primarului Cătălin Coman, schimbarea benefică a sistemului de ocrotire a sănătății locuitorilor din municipiu și din zona Fălticenia fost o prioritate pentru dr. Constantin Moldovanu în perioadele în care a fost șeful Secției Sanitare a Raionului Fălticeni, medic specialist Organizare Sanitară și Sănătate Publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni, dar și în perioada în care a condus destinele Spitalului Municipal Fălticeni.

La 15 martie 1966, prin grija medicului Constantin Moldovanu, Policlinica s-a mutat într-un local propriu, modern, cu două etaje, situat în Piața „Mihail Sadoveanu”. În anii următori, au mai fost date în folosință șase dispensare medicale, fostul spital evreiesc din strada Sucevei a fost transformat în maternitate în urma unor amenajări substanțiale, iar spitalului „Stamati”, construit în anul 1860, unul dintre cele mai vechi spitale din țară, i s-au adus îmbunătățiri și dotări. Creșterea numărului de consultații și, implicit, al îmbolnăvirilor i-a determinat pe directorul Constantin Moldovanu și pe primarul Costică Arteni să facă, în anul 1987, toate demersurile necesare construirii unui nou spital municipal, clădirea solicitată fiind proiectată și având toate avizele la începutul anului 1990. Construcția a început în anul 1991, cu o finanțare intermitentă și cu sume mici. Începând cu anul 2000 lucrările au fost sistate, fiind reluate 12 ani mai târziu.

În cei 39 de ani de carieră medicală, dr. Constantin Moldovanuafăcut peste 10.000 de operații mari și mijlocii, a fost membru al Consiliului Sanitar Superior și a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”. În perioada în care a fost director al spitalului a închegat o echipă de oameni deosebiți, cinstiți, harnici, talentați, pasionați de activitate, fie că este vorba de medici, asistente, personal tehnic și administrativ, și s-a implicat în echiparea cabinetelor cu infrastructură și aparatură de ultimă generație care se putea achiziționa în acea perioadă.

 

La cei 73 de ani, medicul neonatolog Mariana Sigmund are grijă de bebelușii care se nasc la Fălticeni

Medicul Mariana Sigmund are 47 de ani petrecuți în sistemul de sănătate. A profesat din anul 1974 ca doctor pediatru la dispensarul sătesc din satul natal, Dolhești, apoi la Fălticeni. Neonatologul Mariana Sigmund este medic activ și astăzi, la cei 73 de ani, având grijă de bebeluși încă din primele lor clipe de viață, fiind decanul de vârstă al Spitalului Municipal Fălticeni. Până acum i-au trecut prin mâini mii de bebeluși cu greutate sub 1.000 de grame și care, cu ajutorul său, au demonstrat că te poți naște un luptător și poți deveni un învingător, chiar dacă, la naștere, nu ai șanse de supraviețuire.

„Cei mai mici pacienți ai Spitalului Municipal Fălticeni sunt zi de zi în mâinile medicului Mariana Sigmund. Unii vin pe lume cu probleme de sănătate și au nevoie de îngrijiri speciale și, mai ales, de multă grijă și atenție. Să fii neonatolog înseamnă să fii îndrăgostit de copii, să-i iubești în orice împrejurare și să lupți alături de ei chiar și atunci când medicina nu mai are resurse. La cei 73 de ani, dr. neonatolog Mariana Sigmund îmbracă halatul de medic și are o colaborare foarte bună cu societatea civilă, reușind în ultimii ani să aducă la secția neonatologie mai multe dotări prin diverse sponsorizări. Este mai greu să tratezi copii decât adulți și este mult mai greu să îngrijești nou-născuți decât copii mai mari. Pentru medicul Mariana Sigmund, să renunțe nu a fost niciodată o opțiune, iar dacă s-ar pune problema să-și aleagă pacienții, i-ar alege tot pe cei mici”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.

 

Maria Holtzhauser, fălticeneanca care este alături de oamenii care au nevoie de ajutor

Maria Holtzhauser este o fălticeneancă aflată la pensie care, în fiecare zi, împreună cu soțul ei, Sorin Holtzhauser, ajută oamenii sărmani. Maria Holtzhauser a reușit să mobilizeze în ultimii ani sute sau poate chiar mii de oameni pentru a ajuta copii, bătrâni, oameni nevoiași. Asociația Maria Holtzhauser a construit case, a renovat în totalitate azilul de la Hotarele, pe care îl susține în mod constant, a renovat școli și grădinițe, susține permanent cazuri sociale (bătrâni, copii și mame aflați în excluziune socială).  În primăvara anului 2020 a inițiat campania de donații prin SMS – „Donează 2 Euro”, pentru a ajuta dotarea cu aparatură medicală a Spitalului Municipal Fălticeni.

„În primăvara anului 2020, când spitalele din județul Suceava nu mai făceau față în lupta cu coronavirusul ucigaș, iar noul spital din Fălticeni era închis din lipsa dotării cu aparatură și echipamente medicale, Maria Holtzhauser  a inițiat campania: “Suceava este îngenuncheată! Putem ajuta la decongestionarea situației cu ajutorul noului spital din Fălticeni, prin trimiterea unui SMS la numărul 8837 cu textul <Fălticeni>, pentru a dona 2 euro pentru dotarea spitalului Municipal Fălticeni”. Pe lângă donațiile prin SMS, pentru că se simte legată de orașul în care a crescut, de oamenii de aici și pentru că orașul merită un spital nou, modern și funcțional, Maria Holtzhauser, prin Asociația „Maria Holtzhauser” din București, a virat în contul unității medicale 20.000 de lei”, a motivat primarul Cătălin Coman decizia de a acorda titlul de Cetățean de Onoare Mariei Holtzhauser.

 

Adriana Filip, inițiatoarea unor campanii în presa națională pentru a se aloca fonduri spitalului din Fălticeni

Adriana Filip este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din Cadrul Universității din București. Cariera jurnalistică și-a început-o la Fălticeni ca redactor-șef al revistelor „Dumbrava minunată” a Clubului Copiilor Fălticeni, „Revista Noastră” a Colegiului „Nicu Gane”, în perioada 2007-2011 fiind și vocea de la postul de radio al liceului. În timpul studenției și după terminarea masterului în Managementul instituțiilor media, Adriana Filip își pune semnătura în calitate de colaborator sau angajat pe diverse emisiuni difuzate la Radio România, TVR Iași, Pro Tv. Din anul 2017 ocupă funcția de manager de comunicare și relații publice la o importantă companie. Cu peste 3 ani de experiență în spatele scenelor, în producția TV, cu alți trei ani de experiență în comunicare și relații publice, din acest an Adriana Filip se dedică filmului de lung metraj în calitate de supervizor de scenariu și manager de comunicare și relații publice pentru filmul „Complet Necunoscuți”, versiunea românească a lui „Perfetti Sconosciuti”, în regia lui Octavian Strunilă.

„În plină pandemie, Adriana Filip s-a implicat foarte mult în campania de strângere de fonduri pentru Spitalul Municipal Fălticeni, în mediatizarea situație unității medicale, a cărei construcție era finalizată, dar lipseau dotările, în activități de voluntariat și în promovarea imaginii noului Spitalul Municipal pe plan național, campaniile media din presa națională sensibilizând factorii de decizie de la nivelul Guvernului Românei pentru a aloca fondurile necesare în vederea achiziționării aparaturii, echipamentelor și dispozitivelor medicale”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.

 

Oameni profund atașați de municipiul Fălticeni

Fiecare localitate își are cetățenii ei. Printre ei există însă și persoane care trec de nivelul cetățeanului obișnuit datorită contribuției deosebite în plan economic, social, cultural, învățământ, sănătate, culte, sport, juridic.

„Medicii Constantin Moldovanu și Mariana Sigmund au rămas profund atașați de municipiul Fălticeni, remarcându-se ca personalități responsabile, cu puternic simț civic și patriotism local. Sunt un reper pentru medicina regională și, aș îndrăzni să spun, chiar națională, fiind formatori pentru medicii tineri, viitorii noștri salvatori.

Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni înseamnă în primul rând prețuire, respect, valoare. Înseamnă a pune lucrurile în matca lor firească, serioasă, înseamnă un mod de a-i mulțumi domnului doctor Constantin Moldovanu, doamnei doctor Mariana Sigmund, pentru numărul impresionant de vieți salvate și pentru inițiativa și demersurile făcute de a avea unul din cele mai moderne spitale din România.

Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni înseamnă aprecierea noastră pentru activitatea de voluntariat și de sensibilizare a opiniei publice a doamnei Maria Holtzhauser și a domnișoarei Adriana Filip, pentru ca, după 30 de ani, să putem desfășura un act medical de calitate într-un spital nou, modern”, a concluzionat primarul Cătălin Coman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Titlul de Cetățean de Onoare pentru doi cunoscuți medici din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Titlul de Cetățean de Onoare pentru doi cunoscuți medici din Fălticeni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei