luni, 30 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 202 (7814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Sănătatea și importanța menținerii unei posturi corecte

În tinerețe, când mușchii sunt puternici, ei asigură fără probleme echilibrul perfect al scheletului, fără tensiuni și fără disconfort. Pe măsură ce trec anii, mușchii devin mai slabi și încep să piardă bătălia cu gravitația. Oamenii îmbătrânesc prematur, iar greutatea în creștere și inactivitatea le slăbesc mușchii, făcându-i să aibă dureri și să își piardă echilibrul din cauza posturii greșite.

Ligamentele spatelui slăbesc și pot genera dureri de spate. Scopul lor este să susțină încheieturile, iar întinderea lor forțată provoacă întotdeauna dureri. Când ligamentele spatelui generează senzații neconfortabile atunci când simt întinse, mușchii încearcă să se opună curbării spatelui datorată forței gravitaționale.

Dacă sunt ei înșiși prea slabi pentru a crea această opoziție, mușchii devin rapid epuizați și creează o senzație de oboseală intensă, amplificând și mai mult suferința. Percepem dureri și tensiuni de-a lungul coloanei din cauza ligamentelor slăbite. Ne sunt obosiți mușchii spatelui și ai umerilor. Credem că durerile noastre de spate se datorează mușchilor slăbiți? Dacă da, înseamnă că a sosit timpul să facem ceva pentru a corecta aceasta situație, întărindu-ne mușchii spatelui prin anumite exerciții.

Postura noastră ne poate face mai sănătoși sau, dimpotrivă, ne poate îmbolnăvi.

Se spune adeseori că durerile de spate sunt prețul pe care trebuie să îl plătească omul pentru privilegiul de a sta în picioare și de a merge, adeseori purtând pantofi neconfortabili. Orice bebeluș face efortul instinctiv de a se ridica în picioare și de a merge. Nimeni nu trebuie să îl învețe acest lucru. Chiar dacă părinții nu s-ar ocupa de el, bebelușul ar încerca oricum să se ridice în două picioare, căci acest lucru este absolut natural pentru om - lucru interesant, căci nu există animale care să își petreacă tot timpul pe două picioare, nici măcar cimpanzeii sau gorilele, care se folosesc de mâini pentru a se deplasa. Nici măcar cea mai puternică gorilă din lume nu ar putea urma o zi întreagă un om ocupat care se deplasează pe picioarele sale. Într-adevăr, oamenii sunt meniți să meargă în picioare, în timp ce animalele nu sunt!

Coloana vertebrală a omului are o curbură naturală care le permite mușchilor să se opună gravitației și să țină spatele drept. Atât timp cât mușchii sunt puternici și capabili să mențină echilibrul acestei curburi, împiedicând atârnarea umerilor și cocârjarea spatelui, acesta din urmă se simte confortabil. Când mușchii devin prea slabi însă, spatele se deformează, iar ligamentele slăbesc provocând dureri ale spatelui.

Păstrarea unei stări de sănătate optime implică mai mulți factori: alimentația naturală și corectă, odihna, exercițiile fizice, somnul, postul, controlul emoțiilor și al minții, și nu în ultimul rând postura corectă. Dacă organismul este hrănit și îngrijit așa cum trebuie, postura corectă nu ar trebui să fie o problemă. În cazul în care el nu își primește însă substanțele nutritive de care are nevoie, una din consecințele acestui deficit poate fi postura greșită. Dacă aceasta s-a instalat deja, omul trebuie să practice zilnic exerciții de corectare a posturii sale și trebuie să adopte de urgență un mod de viață sănătos.

Pentru întărirea musculaturii și corectarea posturii vă recomandăm să efectuați zilnic următorul exercițiu:

Ne așezăm în fața unei oglinzi, cu tălpile ușor distanțate și cu coloana vertebrală dreaptă. Ne contractăm fesele, tragem stomacul (prin contractarea mușchilor abdominali), ne împingem pieptul înainte, ne ridicăm cutia toracica la maxim, împingem umerii înapoi și ne ridicăm ușor bărbia. Corpul trebuie să stea cât mai drept (nasul trebuie să fie în dreptul ombilicului). Mâinile atârnă normal pe lângă corp. Le balansăm puțin pentru a ne normaliza postura. Facem zilnic acest exercițiu postural și vom constata în scurt timp apariția unor schimbări miraculoase.

Exercițiul antrenează și întărește mușchii, ajutându-i să mențină corpul drept, la fel ca în tinerețe. Orice abatere de la verticalitatea perfectă a corpului afectează prețioasa mașinărie a acestuia. Acest exercițiu ne va învăța să stăm din nou drept (inclusiv atunci când ne aflăm într-o poziție șezând), astfel încât să ne bucurăm de o sănătate deosebită și de longevitate!

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sănătatea și importanța menținerii unei posturi corecte.
 Vizualizări articol: 2751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 33 voturi
Sănătatea și importanța menținerii unei posturi corecte5.0533

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei