luni, 30 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 202 (7814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incorigibili

Hoți iertați în instanță de un preot au ajuns trimiși în judecată pentru trafic de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au trimis acum câteva zile în instanță un dosar privind șase inculpați acuzați de implicarea în trafic de droguri de risc în municipiul Rădăuți și localitățile limitrofe.

Trei dintre inculpați au fost arestați preventiv până vineri, 27 august, când Curtea de Apel Suceava a decis să le schimbe arestul de la subsolul poliției județene cu arest la domiciliu sau control judiciar.

Cei doi inculpați plasați în arest la domiciliu sunt Adrian Olărean, în vârstă de 26 de ani, din Marginea, și Niculai Doru Begean, în vârstă de 34 de ani, din Rădăuți. Asupra celor doi ne vom îndrepte atenția în acest material.

 

Un furt ca-n filme, din biserică, încheiat fără consecințe pentru inculpați

Atrage atenția că cei doi s-au reapucat de infracțiuni de altă natură în timp ce erau judecați pentru un furt.

Acum doi ani, în septembrie 2019, o grupare de hoți bine pregătită a furat 800 de coli de tablă din interiorul bisericii în construcţie „Buna Vestire”, aflată în zona de coborâre dinspre Calea Obcinilor spre Şcheia, pe partea stângă. După o muncă complexă de cercetare, judiciariștii poliției au reușit să recupereze mare parte din tablă și să stabilească cine au fost autorii.

Patru inculpați, printre care și Olărean și Begean, au fost trimiși în judecată pentru furt calificat.

Procesul nu și-a urmat însă cursul normal, preotul paroh Dimitrie Mihoc, parte civilă în dosar, sesizând instanța privind împăcarea dintre părți. Acesta nu a făcut ceva ilegal, Codul Penal permițând la vremea respectivă împăcarea părților. Din păcate, și acest caz demonstrează că aceste împăcări, mai ales cu recidiviști, erau extrem de nocive pentru societate.

 

Judecați încă pentru furt, au trecut pe trafic de droguri

Așa se face că cei doi nu au mai avut nici o răspundere penală cu privire la acest furt. Ce a urmat? Din datele procurorilor DIICOT rezultă că aceștia au pus bazele unei grupări care distribuia pe piața din zona Rădăuți droguri din categoria etnobotanice.

Acum, la mai puțin de un an de la acordul de împăcare din instanță, cei doi au ajuns inculpați trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc.

De precizat și că între timp Codul Penal a fost modificat și aceste împăcări în instanță nu mai sunt posibile la infracțiunile de furt calificat.

 

Au scăpat de arestul „clasic” după două luni de zile

Vineri, 27 august, cei trei inculpați puși sub acuzare ca membri principali ai unei grupări care ar fi distribuit substanțe interzise din categoria generică etnobotanice în municipiul Rădăuți și comunele limitrofe au părăsit arestul poliției județene după două luni de zile.

Curtea de Apel Suceava a admis apelul inculpaților în ședința de vineri, 27 august, și a decis măsuri mai blânde decât arestul preventiv. Astfel, Adrian Olărean, în vârstă de 26 de ani, din Marginea, și Niculai Doru Begean, în vârstă de 34 de ani, din Rădăuți, au fost plasați în arest la domiciliu, în timp ce față de Ovidiu Daniel Țofei, în vârstă de 38 de ani, din Rădăuți, s-a luat măsura mai ușoară a controlului judiciar. Așadar, primii doi vor executa în continuare arest, dar la domiciliu, în timp ce Țofei va putea circula liber, având impuse interdicții mai generale, cum ar fi obligația de a nu părăsi țara.

Primii doi nu au voie să-și părăsească domiciliile alese.

Decizia Curții de Apel Suceava este definitivă și vine la puțin timp după ce procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au finalizat ancheta în acest caz și au dispus trimiterea în judecată a șase inculpați, în dosarul de constituire de grup infracțional organizat și de trafic de droguri de risc și de mare risc.

 

Acțiunea DIICOT de pe piața drogurilor „ușoare” din Rădăuți

După adunarea de date informative, structurile de combatere a crimei organizate au acționat în acest caz miercuri, 30 iunie a.c.

În acea zi, procurorii DIICOT au efectuat patru percheziții domiciliare, la Rădăuți, Marginea și Voitinel. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate 1.720 de pliculețe autosigilante, telefoane mobile, cartele SIM, sume de bani, cântare electronice, obiecte contondente, precum și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.
Cel mai important, au fost ridicate recipiente cu pulbere de culoare albă, susceptibilă a face parte din categoria substanțelor interzise cu caracter psihotrop și psihoactiv. Este vorba de drogurile numite generic etnobotanice, considerate de unii droguri „ușoare”, fapt contrazis însă de mai toate studiile de profil, cu atât mai mult cu cât este vorba de substanțe puțin cunoscute.

”Începând din luna mai 2020, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat cercetări sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava în cadrul unui dosar penal. În urma activităţilor investigative și de cercetare penală desfăşurate, s-a stabilit faptul că în perioada mai 2020 – iunie 2021, trei bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 38 de ani au constituit un grup infracțional organizat specializat în procurarea și distribuirea drogurilor de risc și mare risc, beneficiari fiind în general persoane din zona Rădăuți și comunele limitrofe”, sunt, pe scurt, acuzațiile structurilor de combatere a crimei organizate.

Dosarul a fost înregistrat deja pe rolul Tribunalului Suceava și urmează să înceapă procesul.

Pe lista inculpaților se mai află Gheorghe Cristian Strungariu, Ionel Ilioi și Ionuț Marian Oniciuc.

Cei șase se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hoți iertați în instanță de un preot au ajuns trimiși în judecată pentru trafic de droguri.
 Vizualizări articol: 2976 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Hoți iertați în instanță de un preot au ajuns trimiși în judecată pentru trafic de droguri3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei