Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat administrației locale detașarea unor polițiști la cele două centre de vaccinare anticovid din municipiul reședință de județ pentru a rezolva problema numărului tot mai mare de solicitări de vaccinare anticovid fictivă, a declarat medicul coordonator al campaniei de vaccinare în județul Suceava, dr. Dana Costea. Atât la centrul drive-through din parcarea Shopping City, cât și la Iulius Mall polițiștii locali au misiunea de a supraveghea administrarea vaccinurilor împotriva Covid-19. De asemenea, personalul medical care lucrează în centre a fost instruit ca persoanele care solicită să nu le fie administrată doza de ser și să le fie doar înmânat certificatul de vaccinare, cu înscrierea în registrul de vaccinări, să fie date imediat pe mâna poliției.
Dr. Dana Costea a declarat că personalul din centre se confruntă zilnic cu genul acesta de cereri, iar nu de puține ori cei refuzați devin agresivi. Cele mai recente astfel de situații s-au petrecut în urmă cu câteva zile la centrul de la Iulius Mall. Mai mult, una dintre persoanele căreia i s-a refuzat vaccinarea fictivă s-a așezat în fața centrului și a început să le spună celor care treceau pe acolo să nu cumva să se vaccineze deoarece vaccinul omoară. „Când vin să solicite doar certificatul, fără să li se administreze vaccinul, personalul medical îi trimite la polițistul din centru. Unii devin recalcitranți, spun că știu persoane care au obținut certificatul cu diverse sume de bani, 50 de euro, 100 de euro, 300 de euro, 500 de lei și solicită să li se dea certificatul fără să primească doza de vaccin. Și la mine, la DSP, a venit de curând cineva cu o astfel de propunere”, a povestit dr. Costea.
În ceea ce privește personalul medical din centrele de vaccinare, dr. Dana Costea a spus că medicii coordonatori au fost foarte atenți la selecție și, atunci când au apărut cele mai mici suspiciuni asupra corectitudinii lor, persoanele respective au fost îndepărtate din echipă.
La rândul său, medicul-şef al centrului de vaccinare de la Iulius Mall, dr. Elena Drăguţa Şerban, a declarat că în ultimele două-trei săptămâni numărul celor care solicită vaccinări fictive a crescut, la fel şi numărul celor care devin agresivi când sunt refuzaţi. Ea a relatat un astfel de caz, petrecut joi, 19 august, când o persoană programată la vaccinare pe platformă cu Johnson, a completat chestionarul şi când a ajuns la vaccinare i-a spus asistentului să nu-i administreze serul. „Când a fost refuzat a început să amenințe, a spus că lucrează în armată şi a solicitat numele medicului din centru cu ameninţarea că îi va face probleme. După aceea a stat în preajma centrului şi încerca să descurajeze oamenii care veneau la vaccinare spunându-le că <dacă vă vaccinaţi cu Johnson o să muriţi>. Atunci nu aveam poliţie la centru şi a fost mai greu de gestionat situaţia. Săptămâna asta am avut un caz asemănător când o persoană dădea târcoale centrului şi tot arăta buzunarul unui asistent. Am anunţat poliţistul – de săptămâna aceasta avem poliţist în centru – şi acesta a rezolvat situaţia. Este înjositor pentru noi să fim astfel trataţi şi mi se pare descurajantă această dorinţă a românilor de a eluda vaccinarea”, a afirmat dr. Şerban.
Medic: „Nu vrei să te vaccinezi, nu te vaccina. Dar nu încerca să furi sistemul”
Măsurile suplimentare de supraveghere a procesului de vaccinare au venit în contextul în care au apărut suspiciuni față de administrarea efectivă a dozelor de ser, în mai multe zone din țară.
La începutul acestei luni, la Arad a fost descoperită o persoană care avea certificat digital de vaccinare, ale cărei date au fost introduse în Registrul Naţional de Vaccinare, de la un centru din județul Bacău. De asemenea, în urmă cu două zile la Timișoara poliția a început o anchetă după ce medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au ajuns să se întrebe dacă unii pacienți cu forme grave de boală, care dețin certificate de vaccinare, chiar au primit serul. „Nu vrei să te vaccinezi, nu te vaccina. Dar nu încerca să furi sistemul. Ne pui pe noi în situația că trebuie să-ți salvăm viața și nu știm cum să te luăm. Unii oameni vin cu forme severe, se declară vaccinați, dar sunt prea severe pentru a fi la vaccinați”, a declarat dr. Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș”, care a atras atenția că astfel de cazuri s-au înregistrat și în spitale din Cluj.
În județul Suceava, până la data de 25 august a.c. s-au vaccinat anticovid 99.600 persoane, din care 83.447 persoane au primit și doza a II-a. În cursul zilei de 25 august s-au vaccinat 263 persoane, dintre care 169 cu doza I și 94 cu doza a II-a.