Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a desfășurat, prin inspectorii săi, o campanie concentrată de control în zonele cele mai aglomerate din județul Suceava, fiind vizate unitățile de alimentație publică ce sunt destinate în principal turiștilor, pe Rarău, în Pasul Palma, Complexul Ariniș, plus restaurante din localitățile turistice. Constatările sanitar-veterinare nu au fost tocmai bune, în sensul că s-au descoperite mai multe nereguli grave.
În zonele foarte aglomerate turistic amintite mai sus au fost date 5 amenzi, fiecare de 10.000 de lei, la unități de alimentație publică gen rulote și fast-food. A fost vorba fie de lipsa documentelor sanitar-veterinare de înregistrare, fie de igienă necorespunzătoare ori depozitare necorespunzătoare.
Mai concret, s-au găsit produse alimentare perisabile expuse în vitrine normale, fără instalație frigorifică, ori mizerie sau mucegai în locurile de preparare. Alte nereguli au fost legate de lipsa carnetelor de sănătate la zi pentru personal ori lipsa documentelor privind operațiuni de dezinfecție și deratizare.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că este inadmisibil ca personalul de la astfel de puncte să nu aibă o sursă de apă pentru igienizare și măcar o toaletă ecologică. Din păcate, au fost cazuri de acest gen constatate.
O a șasea amendă de 10.000 de lei a fost dată la un restaurant din Fălticeni, unde s-au găsit grave probleme de igienă, dispunându-se totodată suspendarea activității.
În afara acestor amenzi de 10.000 de lei fiecare (sancțiunea maximă prevăzută de lege), echipele de control sanitar-veterinare au aplicat și 7 procese verbale de avertisment, tot pentru probleme destul de serioase. Respectivii agenți economici au primit termen pentru a remedia deficiențele, în jur de 14 zile, după care vor fi reverificați. Dacă aceștia nu vor înțelege să intre urgent în legalitate se va ajunge la amenzi și chiar la sistarea activității.
Doctorul Voloșeniuc a subliniat că el și colegii săi au rămas destul de neplăcut surprinși de ce au constatat la aceste controale în zonele aglomerate turistic.
„Agenții economici, chiar și cei mici, care au deschise rulote sau alte astfel de puncte mici de vânzare, trebuie să înțeleagă că nu pot funcționa oricum, că trebuie să se înregistreze sanitar-veterinar, ceea ce înseamnă că trebuie să facă dovada că personalul are acces la o sursă de apă și la o toaletă doar pentru personal. Sunt până la urmă niște condiții minime, când vorbim de produse alimentare vândute turiștilor. Vom continua aceste controale și în următoarea perioadă și țin să precizez că în sezonul viitor turistic trebuie să găsim o situație mult mai bună din punct de vedere al igienei și al depozitării, la agenții economici care vor să continue această activitate”, a mai subliniat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Lipsa unor toalete publice, situație rușinoasă pentru turismul sucevean
Un alt aspect pe care l-au constatat mulți turiști, inclusiv străini, și care ne-au semnalat problema, este legat de faptul că în zone turistice extrem de aglomerate, zona Rarău și Pasul Palma de exemplu, nu există nici o toaletă publică, cel mult o baie de la restaurant, unde însă au acces doar clienții.
Necesitatea amenajării unei toalete publice, administrată de o autoritate locală ori de administratorul de drum, este stringentă în cele două locații.
În lipsa acestora, mulți oameni își fac nevoile prin pădure și prin alte locuri dosnice, situația fiind rușinoasă pentru turismul sucevean per ansamblu.