Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina” anunță cu regret trecerea în veșnicie a meșterului popular Niculai Zaharia din Ostra. „Se duc, se duc rând pe rând... la Sfatul Cojocarilor din Ceruri... S-a dus și Niculai, meșterul Zaharia Niculai”, este mesajul transmis recent de reprezentanții Centrului Culturii Tradiționale Suceava.
„Hazliu, pitoresc, în grai ardelenesc, pentru că se trăgea din Josenii Bârgăului, meșterul Niculai era mereu o prezență remarcabilă în târgurile noastre și nu numai. Cojocăritul era pasiunea și munca lui de-o viață. Își ducea traiul în căsuța lui de la Ostra, alături de soția lui Dana, pe care a învățat-o tainele acestei îndeletniciri.
Astăzi, cu tristețe în suflete, trebuie să ne luăm rămas bun de la el, meșterul Zaharia Niculai, și să-i deplângem dispariția fulgerătoare. La ceas de grea suferință, Colectivul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural <Bucovina> este alături de familia îndoliată și le transmite sincere condoleanțe și multă putere.
Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul la dreapta Lui!”, transmite colectivul Centrului Culturii Tradiționale Suceava.
Să ne reamintim că meșterul Niculai lucra împreună cu soția sa, Daniela, care îl ajuta să brodeze și să coase mărgelele pe „holițe”. Chiar dacă se trăgea din Josenii Bârgăului, loc de unde a deprins și tainele cojocăritului, Niculai Zaharia s-a stabilit împreună cu familia de mult timp în Ostra. Încă din anul 1970 a practicat acest meșteșug. Printre obiectele cele mai întâlnite pe care le-a confecționat familia Zaharia se numără cojoace și bundițe pentru femei, bărbați și copii, dar și vestitele tohoarce, acele cojoace pentru ciobani. La începuturi, într-una dintre perioadele de maximă productivitate meșteșugărească ale țării, meșterul din Ostra a confecționat și „alendeloane”. Acel tip de haină era făcut din piele întoarsă, cu revere de blană, foarte călduros. După cum ne-a povestit și meșterul, în contextul modernizării condițiilor de viață, funcția principală a acestor produse meșteșugărești nu mai este una utilitară, ci una de cunoaștere, percepută ca un simbol identitar. Familia Zaharia a lucrat în special pentru a onora comenzile pe care le-a avut atât de la diferite persoane, cât și de la formații populare sau ansambluri. În aceste momente de tristețe, adresăm și noi sincere condoleanțe familiei îndurerate.