Furtuna și grindina au lăsat dezastru în urmă în livezi, atât la Rădășeni, cât și la Fălticeni – Țarna Mare. Spre disperarea oamenilor, munca lor din acest an s-a dus în câteva minute pe apa sâmbetei. Meri care urmau să fie culeși în mai puțin de o lună de zile au fost rupți sau chiar puși la pământ de furtună la Rădășeni, în timp ce la Fălticeni grindina a distrus în totalitate producția de mere pe aproximativ 50 de hectare.
Elena Claudia Gogu, directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, a declarat că din primele estimări făcute ieri în teren rezultă că la Rădășeni sunt afectate foarte grav în jur de 50 de hectare de livadă, în mare parte cultivate cu măr. La Rădășeni nu a fost vorba de gheață, ci de vânt foarte puternic, care a rupt din copaci și a pus la pământ mare parte din mere.
La Fălticeni, a precizat Elena Gogu, doi pomicultori mari au afectare totală la livezile din zona Țarna Mare. Aici, grindina a distrus în proporție de 100% merii de pe alte aproximativ 50 de hectare.
Așadar, în total, în jur de 100 de hectare de livadă au fost distruse de furtuna de marți după-amiază, la Rădășeni și Fălticeni.
Mai grav, a precizat directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, este afectată masa foliară a copacilor și formarea mugurilor pentru anul viitor. Prin afectarea ramurilor sunt condiții prielnice pentru ca bolile și dăunătorii să afecteze merii pe termen lung. Cu alte cuvinte, nu este compromisă doar producția pe anul acesta, iar pomii vor suferi după aceste fenomene extreme timp de 2-3 ani.
Din păcate, Suceava și zona Fălticeni nu sunt acoperite de Sistemul Național Antigrindină.
Fiecare pomicultor afectat va anunța primăria de care aparține de pagubele suferite, iar autoritatea locală va anunța mai departe Prefectura, pentru întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență, în vederea evaluării pagubelor. Din păcate, nu există la acest moment vreo formă de ajutor aprobată de statul român pentru agricultorii sau pomicultorii afectați de fenomene meteo.
Veștile sunt proaste până la capăt, în sensul că pomicultorii afectați nu sunt asigurați. Aceștia spun că nu și-au asigurat producția pentru că nu au putut, firmele evitând să încheie contracte cu ei, tocmai din cauza riscului mare de compromitere a producției, din cauza fenomenelor meteorologice.
Elena Claudia Gogu, directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, a precizat că pomicultorii din zona Fălticeni au fost loviți în acest an de grindină de cinci ori. Aproape toți, pe rând, au suferit pierderi din cauza acestor fenomene meteo care, în acest an, s-au concentrat mai mult ca niciodată pe zona Fălticeni.