Organizatorii Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș”, ediția a 53-a, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” (manager general Sorin Vasile Filip), Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria comunei Mălini, anunță că sunt în plină desfășurare înscrierile pentru această competiție, care se desfășoară, în perioada 1 – 4 octombrie 2021, la Suceava și Mălini.
Poetul Ioan Manole, manager de proiect cultural, le reamintește iubitorilor de poezie să nu uite „de Nicolae. Anul acesta, în prag de toamnă, ne vom reîntâlni cu eternul nostru de la Mălini, Nicolae Labiș, întru memoria sacră a literaturii române. Nu uitați să ne trimiteți poeziile voastre către concurs. Anul acesta se anunță premii valoroase”.
Regulament concurs
Anul acesta, precum știm cu toții, „este, din nou, anul sub dictatura pandemiei, un an cum nu a fost niciodată. Ediția aceasta se va desfășura doar online, pentru toate platformele online disponibile. Concursul își propune să descopere, să sprijine și să promoveze noi și autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie, poeții tineri care așteaptă la porțile gloriei literare”, a explicat poetul Ioan Manole. Conform regulamentului, sunt acceptate în concurs lucrări scrise cu diacritice, nepublicate și nepremiate la alte concursuri literare din județ și din țară. Cei care nu vor respecta această regulă vor fi excluși din concurs chiar dacă au fost inițial „jurizați”.
La concurs pot participa autori care nu au depășit vârsta de 35 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, nu au debutat editorial și nu au obținut „Marele Premiu” la edițiile precedente ale concursului.
Lucrările vor purta, în loc de semnătură, un motto ales de autor, un singur motto pe toate lucrările, deasupra titlului și vor fi trimise, în atașamente diferite, împreună cu un Curriculum Vitae al autorului, pe adresa electronică: ioanmanole2010@gmail.com până la data de 12 septembrie 2021.
Mottoul de pe lucrări se va regăsi şi în CV-ul atașat. În Curriculum Vitae se vor specifica în mod obligatoriu: numele și prenumele autorului, locul și data nașterii, studii, activitate literară, adresa completă, numărul de telefon și adresa electronică. Indiferent că sunt trimise în concurs 5 sau 10 lucrări, toate trebuie să fie grupate în același atașament, un singur atașament pentru lucrări și unul pentru datele personale. Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum cinci (5) poezii și maximum zece (10)
Laureații vor fi publicați în „Caiete mălinene“
Lucrările nu se returnează, ele urmând a intra în patrimoniul concursului „Nicolae Labiș“, iar laureații vor fi publicați în „Caiete mălinene“, volum editat pe suport electronic de Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina.
Laureații vor fi anunțați până la data de 6-8 octombrie 2021, pentru a fi prezenți la festivitatea de premiere, precum și la manifestările prilejuite de finalizarea concursului, care vor avea loc la Suceava, Fălticeni și Mălini. „Precizăm că anul acesta, fiind o ediție altfel, vom comunica doar prin mijloacele tehnice ale internetului. Manifestările vor consta în lansări de carte, conferințe literare, expoziții, șezători literare, recitaluri de poezie, vizite la muzee și monumente de artă din județ, alternativa online, realizate cu participarea membrilor juriului și a altor personalități literare”, au transmis organizatorii.
Juriul concursului va fi alcătuit din critici literari, poeți, membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
Membrii juriului nu mai pot schimba, ulterior, ordinea rezultată în urma jurizării. Doar în cazuri excepționale de balotaj sau de fraudă se vor rectifica pozițiile din clasament după o eventuală jurizare, evaluare.
Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda premii consistente în bani. Premiul special este acordat de familia poetului Nicolae Labiș. Vor fi acordate, în funcție de solicitări, și premii ale unor reviste literare. Relații suplimentare se pot obține de la poetul Ioan Manole, manager proiect cultural: tel. 0755 764 373.