Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 199 (7811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9769 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7307 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Calmăm durerile potolindu-ne setea

Noile abordări științifice ne arată cum că durerile cronice ale organismului care nu pot fi integrate în categoria leziuni sau infecții trebuie interpretate mai întâi și înainte de orice altceva ca fiind semnale ale lipsei cronice de apă din zona în care se înregistrează durerea - o lipsă locală de apă. Cercetările ne spun că aceste semnale pentru durere sunt cele care trebuie luate primele în seamă ca indicatori ai deshidratării organismului înainte ca orice alte proceduri complicate să fie aplicate pacientului. Durerile recurente neinfecțioase sau cronice trebuie considerate ca indicatori ai lipsei de apă din organism.

Durerea este o senzație care denotă schimbări chimice locale în zona din jurul nervilor care monitorizează echilibrul acido-bazic. Mecanismul acesta este prevăzut ca o protecție împotriva acumulării de acid în exces din metabolism, care ar putea „arde“ și distruge membranele și structurile interioare ale celulelor din zonă. Când apa nu este disponibilă pentru a spăla reziduurile acide toxice rezultate din metabolism, terminațiile nervoase simt schimbarea produsă și raportează acest lucru centrilor durerii din creier. Până la un anumit punct, creierul suprimă senzația pentru a lăsa procesele corectoare să rezolve tacit problema. Vine însă un timp când liniștea aceasta trebuie întreruptă, iar conștiința să fie avertizată cu privire la lipsa de apă. Când nu se recunoaște semnificația durerii ca semnal urgent pentru lipsa de apă, intensitatea durerii crește până când sunt afectate mișcarea și mobilitatea zonei - aceasta pentru a se preveni producerea în continuare de reziduuri toxice.

Există două componente ale senzației de durere. Una este locală, iar cealaltă este înregistrată la nivelul sistemului nervos central. Într-o fază timpurie, durerea înregistrată local poate fi calmată cu analgezice. După ce se atinge un anumit prag, creierul devine centrul direct pentru monitorizarea perpetuării acesteia până când are loc hidratarea organismului.

Nerecunoașterea fenomenului durerii prin ceea ce este el de fapt - un semnal sofisticat, local, care indică lipsa apei - va duce fără îndoială la generarea de probleme complicate atunci când se tratează aceste stări. Este mult prea ușor să se presupună că aceste semnale reprezintă complicații ale unor procese patologice grave și să le tratăm cu substanțe chimice toxice și proceduri complicate. Deși simpla ingestie de apă ar putea rezolva situația, persoanei în cauză i se administrează obligatoriu medicamente și proceduri complicate. Este responsabilitatea atât a pacienților, cât și a doctorilor de a fi conștienți de vătămarea pe care o poate produce în corpul omenesc deshidratarea cronică.

Durerile cauzate de deshidratare includ: durerea dispeptică, durerea din artrita reumatoidă, durerea anginoasă (durere de inimă care apare la efort și chiar în perioadele de odihnă), durerea de spate, claudicația intermitentă (durere care apare în membrele inferioare la mers), migrenele și durerile de cap persistente, durerea colicativă asociată cu constipația ce o însoțește și durerea din falsa apendicită.

Această nouă paradigmă arată că toate aceste tipuri de dureri trebuie tratate printr-o ajustare regulată a aportului zilnic de apă. O persoană trebuie să consume minimum 2,5 litri de apă în 24 de ore, câteva zile înainte le a recurge la analgezice sau alte medicamente care ameliorează durerea, cum sunt antihistaminicele sau antiacidele - cu mult înainte de a se produce o vătămare locală sau generală, iar starea de boală să ajungă în faza de ireversibilitate. Dacă problema a persistat mai mulți ani, cei care doresc să testeze proprietățile analgezice ale apei trebuie să se asigure că rinichii lor pot produce suficientă urină, astfel ca să nu se rețină prea multă apă în organism. Cantitatea de urină eliminată trebuie evaluată în funcție de cantitatea de apă băută. În mod normal, odată cu creșterea cantității de apă băută, și cantitatea de urină eliminată ar trebui să crească.

Această nouă înțelegere a fiziologiei apariției durerii în deshidratare va face lumină în cercetările medicale viitoare în multe stări grave de boală. Ea arată, de asemenea, caracterul distrugător al utilizării pe termen lung a medicamentelor împotriva durerii (analgezice) pentru că reduce la tăcere un semnal de maximă importanță pentru deshidratarea cronică și localizată a organismului.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calmăm durerile potolindu-ne setea.
 Vizualizări articol: 2502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 29 voturi
Calmăm durerile potolindu-ne setea5.0529

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei