În această toamnă va fi finalizată pista de aterizare pentru elicoptere, lucrări care au demarat anul trecut pe acoperișul Spitalului Județean Suceava. Motivația construirii unui heliport pe spital a fost de a se asigura infrastructura de transport pe cale aeriană a pacienților, cu elicopterele SMURD, reducând timpul de răspuns în situații de urgențe medicale. De asemenea, folosind zboruri cu decolare de pe spital se vor evita aglomerările din traficul rutier și blocajele provocate de accidentele rutiere, inundații sau înzăpeziri pentru deplasarea la locul intervenției, va crește gradul de disponibilitate al serviciilor medicale printr-o mai bună acoperire a teritoriului, fiind asigurată disponibilitatea de executare a misiunilor aeromedicale 24 de ore din 24.
Heliportul va fi echipat cu o pasarelă pentru evacuarea către casa liftului, o ieșire pentru evacuarea de urgență, plasă de siguranță montată perimetral, instalații de stingere incendiu, echipamente electrice, jgheaburi de preluare a apei pluviale și rezervor de apă pentru incendii. Am stat de vorbă cu sucevenii pe acest subiect și am aflat părerile câtorva dintre ei, păreri așternute în cele ce urmează.
”Ca idee este ok, dar în condițiile în care alocă un elicopter”
Primul pe care l-am întâlnit a fost Marius, care apreciază acest proiect, cu unele mici rezerve: ”Din punctul nostru de vedere ar fi ok. E vorba de SMURD, că s-ar ajunge mai repede, dar problema este dacă este alocat un elicopter pentru Spitalul Județean Suceava. Ca idee este ok, dar în condițiile în care alocă un elicopter. Dacă nu… Îmi dau seama că la urgențe contează mult 30 de minute, 15 minute, iar elicopterul ar ajunge. E clar că toată lumea s-ar bucura, dacă înțeleg cuvântul heliport, nu cred că ați găsi pe cineva să spună că nu-i de acord.”
Nelu însă se gândește un pic la beneficiile acestui proiect, chiar dacă realizarea tehnică pare dificilă: ”Da, dar depinde cum construiești acest heliport. Ca idee nu este rea, dar chestia este cum îl construiești, cum este proiectul, cât este rezistența. Este necesar ca proiect pentru județ, dar poate fi construit în curtea spitalului, pentru că la o urgență unde vine, pe stadionul Areni să ia bolnavul? Totul e cum e proiectul și cum gândesc cei care îl fac. Necesar este, pentru că într-o situație de urgență trebuie dus la Salcea și e departe…”
Ar fi o oportunitate foarte bună pentru acest județ
Carmen nu cunoaște acest proiect, dar din ce îi spunem noi, i se pare o idee bună: ”Heliport, pe spitalul județean de la noi, din Suceava? Da, pentru pacienți mi se pare un proiect bun, de ce nu? E vorba de heliport pe spital, deci efectiv pentru pacienți în cazuri grave, da, sunt de acord, e o idee bună. Cum se dau atâția bani pe alte prostii neutilizabile, nefuncționale, așa de bine pot să investească în ceva practic, foarte bun pentru a salva vieți”, în timp ce Alex crede același lucru: ”Nu știu multe despre asta, dar cred că ar fi o oportunitate bună, ar putea transporta pacienții în stare gravă spre centrele spitalicești mai mari din țară. S-ar reduce timpii și am salva mai multe vieți, părerea mea. Cred că este util, oricât de scump ar fi.”
”Cred că ar fi bine, nu știu. Asta da, ar scurta timpi, ar salva vieți…” a fost de părere Adriana, iar Bogdan crede și el în noua infrastructură creată: ”Ar fi foarte bine, pentru că ar ajuta foarte mult. În cazul unor bolnavi grav, s-ar deplasa mai repede. Ar fi transferați repede la Iași, la Cluj, ar fi o oportunitate foarte bună pentru acest județ.”
La fel crede și Viorel, care de la vârsta pensiei privește cu optimism problemele cu care se confruntă comunitatea: ”Dacă altă locație nu s-a găsit și condițiile permit, consider că e oportun și e cel mai apropiat de zona spitalizării. Timpul înseamnă viață, înseamnă sănătate. Din punctul ăsta de vedere, dacă condițiile permit, e o soluție foarte bună. Ce rost are să faci în altă parte? Sper să aibă utilitate, să fie necesar, nu ca la Dragnea, care și-a făcut heliport pe bază de interes și care nu e necesar. O investiție aiurea. Când se construiesc astfel de obiective după interesele minoritarilor este trist, foarte trist.”
Costurile sunt foarte mari și de unde bani?
Dorina a fost singura care se opune unui asemenea proiect sau poate nu a înțeles încă utilitatea lui: ”Eu nu-s de acord cu treburile astea, nu-s de acord să mai facă așa ceva. E de ajuns ce clădiri sunt, atât. Mai degrabă îi transportă cu salvarea, îi preia de la domiciliu și îi duce la spital, nu în felul acesta cu elicopterul pentru că totul e un cost din partea noastră. Costurile sunt foarte mari și de unde bani, că lumea e necăjită și nu are bani. Nu văd cu ochi buni acest lucru, pentru că costurile sunt mari și nici mie nu mi-ar conveni să mă ducă cu elicopterul. Cazurile grave care nu se pot trata aici în Suceava, pot fi trimise cu elicopterul la Cluj, la Iași.”
”Când se vor salva vieți în spitalul din Suceava, atunci vom avea reclamă noi, dar deocamdată își atrag meritele alții. La noi doar se îngroapă bani...”
Un punct de vedere aparte l-a avut Ovidiu, care crede în necesitatea unui asemenea proiect, dar are și multe rezerve în privința aplicativității lui: ”Da, ar fi foarte bun așa ceva, dar acum depinde cine ar avea acces la el. Că știți cum e, până la urmă dacă ți se face rău la burtă și te duce cu elicopterul doar pentru chestia asta, sau doar pentru că ai poate mai mulți bani în buzunar, nu e normal. Dar oamenii de rând, vă spun eu că nu prea cred că o să aibă acces la așa ceva. Pentru că transportul cu un elicopter costă foarte mult, iar în cazul afacerilor cu statul, cu CAS, oricine le-ar face, se umflă facturile foarte mult. Și până la urmă, după câți bani s-au investit în spitalul din Suceava, nu știu de ce ar trebui duși în altă parte bolnavii, că totuși sunt multe fonduri băgate aici. S-au tăiat atâtea panglici după renovări, reparații și investiții și acum facem heliport să ducem bolnavii în altă parte? Și facem reclamă până la urmă altor spitale? Dacă tot ducem bolnavii de aici în altă parte, înseamnă că coborâm în ceea ce privește nivelul medical și nu suntem în primele locuri, ceea ce înseamnă că aici nu se poate. Și le dăm dreptate apoi medicilor de la Iași sau de la Mureș, care te întreabă <De unde vii, de la Suceava? Aaa, de la măcelari, de acolo?> Sunt vorbe care s-au auzit și merg din om în om. Asta e părerea mea, se fac doar investiții dar până la urmă, când oamenii trebuie să facă ceva sau să meargă undeva, nu prea au acces. Cu toate cotizațiile la stat plătite, statul nu subvenționează afecțiuni grave cronice, bani de care oamenii au nevoie urgentă. De aceea mă gândesc că cine are să aibă bani, va ajunge să se plimbe cu elicopterul de pe acoperișul spitalului… Poate pentru unii e un interes să facă heliportul ăla la spital, dar cred că tot ce pleacă din Suceava în altă parte scade valoarea locului, fie că-s pacienți din spital, fie că-i forță de muncă. Când se vor salva vieți în spitalul din Suceava, atunci vom avea reclamă noi, dar deocamdată își atrag meritele alții. La noi doar se îngroapă bani, sunt bani îngropați, dar cu foarte puțină utilitate. Asta este părerea mea...”