Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 24 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 197 (7809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Au început Festivalul de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” şi Festivalul de Film Documentar şi de Scurtmetraj „Draga Film Fest”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 23-29 august, la Fălticeni se desfăşoară a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi prima ediţie a Festivalului de Film Documentar şi de Film de Scurtmetraj „Draga Film Fest”.

În deschiderea oficială, preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, a prezentat programul manifestării și și-a exprimat regretul pentru că Draga Olteanu Matei, cea care a avut inițiativa acestui festival, nu mai este printre noi, ca și mulți alți actori care au fost prezenți la edițiile anterioare și de care ne vom aduce aminte prin spectacole in memoriam. La rândul său, primarul Cătălin Coman a scos în evidenţă implicarea voluntarilor în buna organizare a celor două festivaluri şi contribuţia financiară şi logistică a administraţiei locale şi a partenerilor locali.

„Este un lucru extraordinar pe care îl faceți voi voluntarii, iar faptul că sunteți aici prezenți în număr mare, voioși, entuziaști, mă face să cred că acest festival are viitor. Primăria și Consiliul Local vor sprijini din ce în ce mai consistent acest festival, deja suntem în tratative cu tata Geo și părintele Mihăilă pentru a pune în scenă un spectacol de anvergură cu Trupa Birlic, pentru că meritați”, a precizat primarul Cătălin Coman.   

Prezenți la deschidere au mai fost actrița Ileana Popovici, regizorul Șerban Marinescu și regizorul Gheorghe Balint

Ediţia din acest a manifestărilor a debutat luni, 23 august, la ora 12,00, cu parada costumelor de teatru, realizată împreună cu actorii de la Ateneul Naţional din Iaşi, paradă la care au participat şi membrii trupelor de teatru invitate în concurs. De la ora 13,00, Ateneul Naţional din Iaşi a prezentat spectacolul pentru copii „Aventuri cu Dl. Goe”, iar de la ora 16,00, actorii ieşeni au urcat pe scenă cu spectacolul „Să vezi ce te spun lu mama!”. După lansarea cărţii „Ospiciul creator”, autor Alexandru Cojocariu, Compania teatrală „Unfortunate Thespians” – Bucureşti a prezentat, de la ora 19,00, spectacolul „Eden”. De la ora 21,00, Ion Bogdan Ştefănescu, Carina Geanina Boanţă, Salomeea-Lois Bodea şi Mihai Vaida au prezentat spectacolul „Incredibil, dar adevărat: Don Giovanni şi Flautul fermecat!”, seara încheindu-se cu Cinemateca de noapte, în cadrul căreia a fost prezentată pelicula „Ilustrate cu flori de câmp”, regia: Andrei Blaier, un film In memoriam Draga Olteanu Matei şi Carmen Galin.

 

O parte din cele mai bune filme documentare şi de ficţiune româneşti înscrise în concursul „Draga Film Fest”

Festivalul de film de scurt metraje şi documentare „Draga Film Fest” este organizat de Asociația Fălticeni Cultural şi are ca obiectiv principal promovarea şi susținerea filmului românesc. Prima ediţie se desfășoară până pe 27 august 2021, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.

Marţi, 24 august 2021, de la ora 11.30, la Sala „Draga Olteanu Matei” – Fălticeni va începe proiecţia filmelor documentare înscrise în concurs:

- „Acum, în Deltă, se lasă seara” de Andrei Tache-Codreanu. Oraşul Sulina şi-a pierdut, odată cu trecerea timpului, caracterul de punct strategic pentru transportul pe apă. Odată cu căderea comunismului, oamenilor nu le-a mai rămas altă activitate decât pescuitul. Însă tinerii nu au răbdarea să îl practice, iar legislaţia nu îi ajută pe cei entuziaşti. Soluţia finală rămâne părăsirea oraşului.

- „Circul foamei” de Eugen Dediu. Regizorul Eugen Dediu ne plimbă prin primul mall din Bucureşti, un fost circ al foamei, acolo unde o firmă turcească, în loc să investească în construcţia de noi case, a preferat să profite de structurile solide existente şi de cupola luminoasă. A urmat şlefuirea scopului iniţial al lui Ceauşescu şi reunirea bucureştenilor într-un spaţiu artificial, care dă iluzia de oraş în oraş. Cu condiţia să consume iar şi iar.

- „Bolero” de Ioana-Cristina Costandache. Bolero spune povestea unui personaj care petrece toată vara în Vama Veche. Participă la confesiuni, opinii, acte artistice şi multe alte momente. Indiferent de starea sa de spirit, îşi ia camera şi face un tur, zi sau noapte, în staţiune - Vama Veche, România.

După cele trei filme documentare, juriul, format din regizorii Şerban Marinescu, Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, actriţa Ileana Popovici, jurnalista Carmen Olaru şi Cosmin Ştefan, regizor şi fost membru al Trupei Birlic, va viziona filmele înscrise în secţiunea „Ficţiune”:

- „Apelul” de Ştefan Zaharia. Duminica este ziua în care mergem la biserică pentru a comunica cu Dumnezeu. Cum reacţionezi dacă telefonul va suna în cele mai delicate momente. Vei răspunde?

- „Despre ce naiba să scriu?”, un film realizat de fălticeneanul Matei Monoranu. Într-o cameră cochetă, un scriitor se chinuie să scrie ceva demn de orice premiu, doar că mintea-i zboară numaidecât şi nici mare talent la scris nu are. Totul se schimbă atunci când un ţânţar începe să-i dea târcoale.

- „A Cappella – Visul unei nopţi de vară” de Ştefan Scarlat. Cristi, un fost elev în vârstă de 18 ani, are un vis. Cristi crede că poate ajunge vedetă. Abandonează şcoala. Are o relație cu o domnişoară mai mare ca vârstă. Abandonul şcolar nu este o soluţie. Viaţa lui Cristi ia o întorsătură întunecată atunci când pierde totul, cu excepţia pasiunii sale pentru muzică.

- „The day that never comes” de Livia Maria Sîrbu. În căutarea unor răspunsuri şi obligată de familie să scape de trecut, Ofelia face un ultim pact cu imaginarul, retrăind un ultim moment cu persoana ei favorită din lume.

- „The Wrong day” de Dan Tudor. O românca plecată de 10 ani peste ocean şi soţul ei, un italo-american plictisit, sosesc în România pentru a-şi vizita rudele. Fratele şi cumnata îi aşteaptă pe cei doi încercând să fie cât mai ospitalieri. Parcursul comic al acestei zile este cauzat de necunoaşterea limbii române de către american, amabilitatea insistentă a gazdelor şi diferenţa de orizont dintre celor două cupluri. La un moment dat însă, în grădina din spatele casei un grup de tineri artişti pornesc o imprevizibilă şedinţă... foto, iar cei doi cumnaţi vor asista fără voie la desfăşurarea acesteia.

 

„Sunt într-o dilemă” şi „Acasă la Japca”

 

Miercuri, 25 august 2021, de la ora 11.30, la Sala „Draga Olteanu Matei” vor rula doar două filme în concurs, acestea având o durată destul de mare. Este vorba de „Sunt într-o dilemă” de Dumitriana Condurache, film înscris la secţiunea Ficţiune şi cu o durată de 32 minute, şi filmul documentar „Acasă la Japca” de Olga Pascari, cu o durată de 61 de minute.

V-aţi gândit vreodată că libertatea poate fi găsită după zidurile mănăstirii? Cu şapte ani în urmă, după absolvirea Academiei de Arte, Tatiana a decis să renunţe la tot şi să meargă la mănăstire pentru a deveni călugăriţă. De ce, în vremurile noastre, cu atât de multe opţiuni în jur, aceste fete sunt gata să renunţe la posibilitatea de a avea o familie şi o viaţă profesională în schimbul anilor de loialitate şi dedicare pentru a dovedi că sunt gata să-şi asume voturile monahale de abstinenţă, sărăcie şi ascultare până la moarte.

 

Joi, o zi dedicată doar filmelor documentare

 

Ziua de joi, 26 august 2021, este dedicată în întregime filmelor documentare. Prima proiecţie va fi „Povestiri din Piaţa Obor” de Ada Gabor, în care este prezentată o zi din viaţă – şi un studiu al populaţiei – în cea mai mare piaţă agricolă din Bucureşti, România, urmată de filmul „Crucea de gheaţă”, realizat de rădăuţeanul Corneliu Cîrdeiu, în care ne este prezentată o scurtă şi cuprinzătoare introducţie în tradiţiile sărbătorii de Bobotează.

Va urma „Talanga” de Bogdan Georgescu şi Emanuela Susanu. Talanga prezintă un stil de viaţă simplă, adoptat din pasiune. Mama iubeşte şi îngrijeşte animalele, iar fiul asigură mentenanţă fermei. Împreună formează un duo al perseverenţei şi responsabilităţii.

„Studio 02” de Mihai Pavel. O incursiune în lumea picturii şi sculpturii.

„El iubeşte ochii mei” de Enxhi Rista. Tican, povestea între om şi neom. Un documentar despre dragoste, dans şi muzică, libertate şi puşcărie.

 

Scurtmetraje despre fiinţa umană

 

Vineri, 27 august 2021, proiecţiile în concurs încep la Sala „Draga Olteanu Matei” de la ora 9, cu două documentare „Ultimul Preot” de Alma Buhagiar. O poveste intimă şi introspectivă a unui preot controversat, povestită de el însuşi.

„Marie” de Andreea Letiţia Popa. Un scurtmetraj dedicat celor trei generaţii de femei din satul Chilia Veche, situat în Delta Dunării, o zonă izolată. Filmul urmăreşte dinamica dintre Maria, o fetiţă de 10 ani, şi bunica ei, şi schimbul de responsabilităţi între ele. Maria are 4 surori. Evenimentele descrise se întâmplă imediat după naşterea celei de-a cincea surori.

În Secţiunea Ficţiune vor fi prezentate peliculele „El Zorab” de Vlad Eftimie. Pornind de la poemul lui George Coşbuc, precum şi de la evenimente reale care se petrec aproape zilnic sub ochii nepăsători ai lumii, filmul ,,El Zorab” se vrea a fi o deşteptare a fiinţei umane, o întoarcere la valorile familiei şi mai ales o rememorare a rolului bărbatului în familie.

„O stare de moment. Om” de Miruna Minculescu. O scurtă poveste a unui alt om care se naşte.

„Papa was a rolling stone” de Florin Roşu. Filmul prezintă evadarea din traiul auster către mare a unui orfan naiv alături de un prieten cel puţin neobişnuit - o cărămidă.

„Harbuz” de Vasile Marandici. Ce se poate întâmpla când dragostea te duce din România în Republica Moldova…

 

Teatrul Odeon din Bucureşti prezintă la Fălticeni spectacolul  „Natură moartă cu nepot obez”

 

Până vinei, în fiecare zi, se vor desfăşura concursurile din cele două festivaluri, ateliere în care tinerii vor învăţa actoria împreună cu studenţii facultăţilor de teatru sau workshopuri coordonate de nume cunoscute ale cinematografiei şi teatrului.
La prânz, pe cei mici îi aşteaptă surprize, cum ar fi piese de teatru pentru copii cu actori din Iaşi, Piatra Neamţ şi Republica Moldova.

După-amiază vor avea loc lansări de carte şi spectacole de teatru, iar în fiecare seară teatre cunoscute Bucureşti, Iaşi, Chişinău, Botoşani, Piatra Neamţ, Constanța, Lugoj, Bacău vor prezenta spectacole care s-au jucat cu casa închisă, vor avea loc spectacole de muzică folk, clasică, rock, lansări de carte, proiecţii de filme în cadrul Cinematecii de noapte.

Vineri, 27 august, Teatrul „Odeon” – Bucureşti prezintă la Fălticeni spectacolul  „Natură moartă cu nepot obez”, de Ion Sapdaru. Regia: Eugen Făt. Distribuţia: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Angela Ioan şi Nicoleta Lefter.

Spectacolele şi toate celelalte activităţi din cadrul celor două festivaluri se vor desfăşura în trei locuri: sala „Draga Olteanu Matei”, sala mare a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” şi în curtea interioară a Colegiului „Vasile Lovinescu”, unde vor fi amplasate scena mare şi ecranul cinematografic. Intrarea este liberă la toate manifestările cu respectarea regulilor sanitare impuse în această perioadă.                                                                               

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au început Festivalul de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” şi Festivalul de Film Documentar şi de Scurtmetraj „Draga Film Fest”.
 Vizualizări articol: 1358 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Au început Festivalul de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” şi Festivalul de Film Documentar şi de Scurtmetraj „Draga Film Fest”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei