Peste 10.000 de oameni din județele Suceava și Maramureș, delegații din Republica Moldova, Polonia și Lituania, dar și mulți turiști au petrecut, duminică, la Festivalul interjudețean de folclor ”Hora la Prislop”. Delegația oficială a Sucevei a fost formată din aproximativ 300 de oameni și 50 de cai, dar la manifestare au fost prezenți și numeroși localnici din zona de munte a județului nostru. Conform organizatorilor, de 13 ani nu a mai fost un eveniment de o asemenea amploare, între cele două județe, iar oamenii s-au bucurat să petreacă la fel ca în vremurile de dinainte de pandemie, fără nici un fel de griji și restricții. Delegația oficială a Sucevei, în costume populare și condusă de buciumași și călăreți, a ajuns la Pasul Prislop cu trei minute înainte de ora de începere, 12.00, în schimb gazdele au întârziat 15 minute, ceea ce a condus la blocarea completă, mai bine de jumătate de oră, a drumului național care leagă Suceava de Maramureș.
Înainte de „Hora la Prislop” oficialii maramureșeni au participat la slujba religioasă de la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Pasul Prislop, apoi au depus coroane la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
· Flutur: „Azi Pasul Prislop este capitala dacilor liberi”
Semnalul de deschidere al festivalului a fost dat de autoritățile administrative din cele două județe: președinții celor două consilii județene – Ionel Bogdan și Gheorghe Flutur, primarul din Borșa, Sorin Ion Timiș și prefectul de Maramureș, Vlad-Emanuel Duruș. În cuvântul de bun venit, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a afirmat că Bucovina și Maramureș au foarte multe lucruri în comun, dar trei sunt esențiale: apropierea față de Dumnezeu, dragostea pentru natură și moștenirea culturală. Acesta a mai spus că în viitor vor fi organizate ședințe comune ale deliberativelor județene și vor fi puse la punct strategii integrate de turism.
La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că „azi Pasul Prislop este capitala dacilor liberi” și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-și iubească țara, moștenirea culturală și portul popular. „Este un îndemn pentru păstrarea identității naționale. Ceea ce avem noi acum aici este o prelungire a slujbei de dimineață, tot cu sfințenie și smerenie am venit. Asta este identitatea națională, de care să nu-i fie rușine nimănui. Să ne amestecăm nu numai pe scenă, ci și în mulțime! Păstrați autenticul, păstrați folclorul românesc! Vă iubesc, vă iubesc, vă iubesc!”, a fost declarația de dragoste a lui Flutur pentru participanții la manifestare.
O trecere în revistă a obiectivelor turistice și a calităților care fac din orașul Borșa unicat a fost făcută de primarul Sorin Ion Timiș, care și-a început discursul cu „Lăudăm pe Iisus!”. „În stațiunea turistică națională Borșa toată lumea vine și nimeni nu mai vrea să plece”, a mai spus primarul Timiș.
Invitația de a păstra identitatea națională a fost adresată și de prefectul de Maramureș, Vlad-Emanuel Duruș, care a felicitat autoritățile administrative pentru organizare, precum și pe participanți, pentru că au venit atât de mulți. „Felicitări că ați venit în număr atât de mare, că nu lăsați flacăra identității noastre naționale să moară. Nu poate să ne împiedice nici pandemia, nici alte lucruri ca să arătăm identitatea noastră culturală. Dumnezeu să binecuvânteze Maramureșul, Dumnezeu să binecuvânteze Suceava și toți românii!”
După discursuri, președintele Flutur i-a dăruit prezentatoarei Iuliana Tudor, de la TVR, o trăistuță cu „Hai în Bucovina!”, cadou apreciat de aceasta.
O dată încheiată partea oficială, pe ritmul alert al muzicii populare sute de oameni s-au prins în hore și au dansat cu bucuria că sunt sănătoși și pot participa la asemenea evenimente. Pe scenă au urcat Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și Angela Buciu din Maramureș, Ansamblul „Cercănelul” și Anghelina Timiș din Borșa și invitații speciali Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu și Formația Crai Nou, Cornelia și Lupu Rednic.
Pe lângă muzică și dansuri, participanții s-au putut bucura și de un târg al meșterilor populari și de preparate culinare tradiționale. Suceava a avut două stâni, de la Sadova și Fundu Moldovei, la care bucătari pricepuți au pregătit balmoș și tocană de miel jintuit, specifice Bucovinei, dar și gulaș, specialitate ungurească foarte apreciată în Maramureș și Ardeal.
„Hora la Prislop” a fost organizată de Consiliul Județean Maramureș prin Centrul Folcloric Național „Transilvania”, Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Primăria Borșa.