Uniunea Judeţeană a Sindicatelor ,,PRO – EDUCAŢIA” Suceava, prin preşedintele Traian Corneliu Pădureţ, solicită demiterea șefului Inspectoratului Școlar Județean, Grigore Bocanci, pentru abuz în funcție.
În scrisoarea transmisă către Federației Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret”, la care este afiliată, și către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), liderul sindical Traian Pădureț sesizează mai multe aspecte prin care justifică solicitarea de demitere a profesorului Grigore Bocanci din funcția de șef al IȘJ Suceava.
Acesta îl acuză pe inspectorul general că nu respectă un ordin al Ministerului Educației pentru numirea unor persoane în funcții de conducere pe principii de competență, punând astfel în pericol începerea anului școlar în condiții normale.
Traian Pădureț a precizat că până la 19.08.2021 trebuia să se facă ,,numirea, prin detașare în interesul învățământului, în funcțiile de conducere, îndrumare și control neocupate prin concurs”, dar cu toate că în data de 17.08.2021, în cadrul Consiliului de Administrație al IȘJ Suceava, un inspector școlar și reprezentanții sindicatelor au sesizat că termenul limită se apropie, inspectorul școlar general al IȘJ Suceava nu a luat nici o măsură pentru respectarea unui ordin de ministru.
Mai mult, reprezentanții sindicatelor au sesizat în cadrul Consiliului de Administrație din data de 17.08.2021 faptul că în alte județe au fost stabilite proceduri pentru numirea, prin detașare în interesul învățământului, în funcțiile de conducere, îndrumare și control neocupate prin concurs, iar în județul Suceava nu există așa ceva.
“Stabilirea persoanelor care urmează a fi numite în funcțiile de conducere, îndrumare și control neocupate prin concurs s-a făcut cu <ușile închise>, netransparent și limitând posibilitatea exprimării intenției și altor cadre didactice pentru a ocupa aceste funcții de conducere.
Nu au fost afișate funcțiile de conducere vacante în unitățile școlare.
Nu au fost contactați toți directorii în funcție pentru a li se solicita acordul în vederea ocupării funcțiilor respective până la organizarea primului concurs, așa cum a susținut MEC.
În unele unități de învățământ, cu internat și cantină, unități în care sunt în derulare investiții de amploare care urmează a fi finalizate în octombrie/noiembrie 2021 – unități care au director și director adjunct – se preconizează schimbarea ambilor directori – fără solicitarea acordului acestora de continuare pe funcție. Se preconizează schimbarea unor directori cu management de excepție, cu experiență, la început de an școlar, fără a fi în situațiile exprese specificate de MEC.
Sunt informații că unii directori vor fi schimbați pe alte criterii decât cele de competență, chiar pe criterii politice! – deciziile nefiind luate în cadrul IŞJ”, sunt câteva dintre acuzațiile făcute de către Uniunea Judeţeană a Sindicatelor ,,PRO – EDUCAŢIA”, prin președintele Traian Pădureț.
“Depășirea termenului pentru numirea, prin detașare în interesul învățământului, în funcțiile de conducere, îndrumare și control neocupate prin concurs pune unitățile școlare într-o situație dificilă – unii directori vor întocmi planul de încadrare, iar alți directori numiți ulterior vor trebui să accepte aceste planuri de încadrare sau să le modifice după începerea anului școlar!”, se afirmă în scrisoarea deschisă prin care se solicită conducerii FSE ,,Spiru Haret” să sesizeze MEC cu privire la aceste nereguli ,,patronate” de inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava – Grigore Bocanci.
În paralel se solicită “numirea, de urgență, a unei persoane competente care să asigure începerea noului an școlar în condiții normale!”