60 de ”Fii ai României”, membri ai Asociației „Neamunit”, care militează pentru întărirea conștiinței naţionale civice și morale a românilor de pretutindeni, se află în aceste zile în tabără în județul Suceava.
Cei 60 de ”Fii ai României” sunt veniți la Suceava pentru a cinsti memoria rezistenței anticomuniste de pe aceste meleaguri și pentru a promova, la general, românismul și credința.
Primul obiectiv al taberei a fost realizat pe 16 august, când pe dealul Crucii, lângă Mănăstirea Putna, a fost ridicat un catarg cu steag, înalt de 12 metru, cu cruce în vârf.
Un al doilea catarg cu steag, identic cu cel de la Putna, a fost ridicat joi pe dealul din spatele Mănăstirii Sucevița.
„Ridicatu-s-a acest steag întru cinstirea și veșnica pomenire a eroilor, ostașilor și luptătorilor români, celor ce cu nestrămutată credință în Dumnezeu s-au jertfit pentru neam și țară și a celor din rezistența anticomunistă din Moldova Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Doamne Dumnezeule primește jertfa tuturor celor care au făcut ca în această parte a patriei și în întreaga țară să se preaslăvească numele Tău cel Sfânt și rodește în sufletele fiilor credința, nădejdea și dragostea înaintașilor”, este mesajul care va rămâne pe plăcuţa de pe catargul de la Putna și din celelalte locații.
Sâmbătă, 21 august, urmează ridicarea unei troițe și a unui alt catarg cu steag la granița dintre Voitinel și Vicov. Locațiile nu au fost alese întâmplător, fiind legate de pădurile în care partizanii anticomuniști au rezistat liberi ani de zile.
Poezia lui Eminescu și tabără pentru copii, în spiritul identității naționale
Grupul de români a tipărit câteva mii de exemplare cu poezia ”Închinare lui Ștefan Vodă” – Poemul Putnei, scrisă de Mihai Eminescu în trenul spre Putna, acum 150 de ani.
Broșurile cu poezia au fost împărțite credincioșilor care au fost prezenți la marea sărbătoarea de la Putna.
Românii membri ai asociației „Neamunit” și-au stabilit tabăra la Voitinel, unde copiii din localitate participă de câteva zile la ateliere organizate de fetele din asociație. În cadrul atelierelor se organizează jocuri educative, pictură de icoane pe sticlă etc.
„În general, toate activitățile au caracter educativ în spiritul identității noastre naționale”, a declarat Aureliu Surulescu, reprezentantul Asociației „Neamunit” România.
„În plan general activăm și pe latura socială, ajutând familii numeroase, copii cu rezultate bune la învățătură, în timp ce în lunile de iarnă gătim pentru oamenii sărmani ai străzii, de opt ani de zile”, ne-a mai spus Aureliu Surulescu.
Asociația a lansat în 2018 aplicația pentru mobil - Mihai Eminescu, întreaga operă.