Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcaşu se numără printre inițiatorii unui proiect de lege, alături de mai mulți colegi parlamentari ai acestui partid, prin care vor interzicerea vânzării activelor statului timp de cinci ani, precum și suspendarea operațiunilor aflate în curs de realizare.
Florin Pușcașu a arătat că Propunerea legislativă, denumită „Legea Privind interzicerea înstrăinării activelor statului pe perioada pandemiei Covid-19 și o perioadă determinată post-pandemie", a fost depusă deja la Senat.
Pușcașu a explicat că primul articol al proiectului de lege prevedere interzicerea, pentru o perioadă de cinci ani, înstrăinării activelor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Deputatul AUR de Suceava a subliniat că prin acest proiect se dorește suspendarea pe o perioadă de cinci ani a oricăror operațiuni privind înstrăinarea activelor aflate în curs de realizare. „Trebuie spus că aceste dispoziții din lege nu se aplică operațiunilor postprivatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra activelor și participațiilor deținute de stat s-a realizat până pe data de 16 martie 2020”, a explicat Pușcașu. El a adăugat că AUR propune suspendarea prevederilor din OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.
De precizat că în expunerea de motive, inițiatorii legii afirmă că după anul 1989 au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%, efectul social al acestui fenomen fiind pierderea a două milioane de locuri de muncă.
„Solicităm declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Poşta Română, CFR Marfă, Portul Constanța, Romgaz, CFR Călători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroportul etc.”, a precizat deputatul AUR de Suceava. Nu în ultimul rând, Florin Pușcașu a spus că AUR consideră că în România este nevoie de elaborarea unei Strategii Naționale de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participațiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate „companii de siguranță națională”.
Inițiativa a fost semnată și de deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei și senatorul AUR Mircea Dăneasa, precum și de copreședinții partidului, proiectul fiind în momentul de față la comisiile Camerei Deputaților, care este și cameră decizională.